Rustykalne bagietki bezglutenowe

18 Komentarzy
Rustykalne bagietki bezglutenowe

Swojskie, domowe bagietki bezglutenowe przygotowane z mieszanki trzech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Według mnie jest to dobra kombinacja mąk. Żadna z nich nie dominuje w smaku. Bagietki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i sprężyste. Pyszne przez pierwsze dwa dni. Na drugi dzień, po przechowaniu w woreczku foliowym, są mięciutkie. Na trzeci dzień już robią się suche, więc polecam zjeść je w dwa dni.

Składniki na 2 bagietki:

Ciasto:

  • 500 ml zimnej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 15 g zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy
  • mąka gryczana lub ryżowa do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść 5 minut mikserem ręcznym, używając trzepaków lub robotem kuchennym, używając mieszadła, na gładkie, luźne i klejące ciasto. (Ciasto jest luźne, dlatego nie używamy haka do zagniatania).
  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny do wyrośnięcia.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C (grzałka góra- dół).
  2. Ręce natłuścić olejem. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Podzielić na pół i uformować 2 bagietki. (Ciasto jest luźne. Proszę nie wgniatać dodatkowej mąki w ciasto, tylko najwyżej obtoczyć w mące ciasto z wierzchu). Bagietki posypać mąką i skręcić kilkakrotnie, aby nabrały rustykalnego wyglądu.

3

4

5

  1. Bagietki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  2. Od razu włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Glutenfreies Brot", J.Frej, M.Blohm

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

2 bagietki

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rustykalne bagietki bezglutenowe Rustykalne bagietki bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 11 miesięcy temu
    Czy można zamiast mąki gryczanej użyć sojowej? Próbował ktoś może?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Lidka · 11 miesięcy temu
      Zrobiłam póki co z mąką gryczaną i wyszły świetne! Dobry przepis, dziękuję😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Przepis to jakiś żart. Woda nie dobrana proporcjonalnie do ilości mąki. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Są po prostu super! Bardzo dziękuję za przepis.❤️Wreszcie córka ma ulubione bagietki. Mam tylko jedno pytanie: Przepis zrobiłam dokładnie za wskazówkami, także wykorzystałam całą wodę. Jednak już w piekarniku musiałam sporo przedłużyć czas pieczenia i przykrycie po pewnym czasie żeby się nie przypaliły od góry. czy rzeczywiście wystarczy czas pieczenia podanych w przepisie? Nakłuwałam, ale wciąż były wilgotne w środku, więc przedłużałam czas…Nie wiem jak inni?…
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Witam, przepis naprawdę fajny, wodę rzeczywiście trzeba regulować wg potrzeby, ja dawałam za każdym razem mniej. Ale mam pytanie odnośnie mrożenie, czy próbował ktoś mrozić te bagietki?? Jeśli tak to z jakim skutkiem. Chciałam je zamrozić i potem np przerobic na bagietkę czosnkowa, ale czy po odmrożeniu bagietki nie będą suche i twarde??? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zamroź w worku do mrożenia, a potem rozmrażaj w tym worku w temperaturze pokojowej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewelina · 2 lat temu
        Dziękuję bardzo i czekam na następne przepisy bezglutenowe :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 2 lat temu
    Dziękuję za przepis. Bagietki wyszły przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Przepis, jakiego od dawna szukałam! Prosty i nieskomplikowany. Wymieszałam wszystkie suche składniki, a drożdże wymieszałam z wodą o temp. pokojowej. Sugerując się komentarzami, dodałam najpierw 400 ml wody i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki. Mąki, wpijając wodę, zmieniają konsystencję. Podczas mieszania, dgy ciasto gęstniało, powoli dolewałam więcej wody, tak "na oko", aby ciasto nie było za gęste, ale też nie za luźne (happy) Bagietki wyszły dobrze, zapewne nie są tak idealne jak u Pani Joanny, ale w końcu metodą prób i błędów dochodzi się do perfekcji :D Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 4 lat temu
    Zrobiłem...Z podanych proporcji wychodzi ciasto, ale na naleśniki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia SQ · 4 lat temu
    Co zamiast gryczanej? i czy można pominąc nasiona łuski babki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zamiast gryczanej spróbowałabym dodać np. jaglaną. Z nasion babki jednak bym nie rezygnowała. One mają wpływ na wilgotność i konsystencję ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Inga Pawłowska · 4 lat temu
    Jest ok. Polecam 😊.świeże z masłem czosnkowym- pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyśka · 4 lat temu
    "Ciasto jest luźne" to za mało powiedziane, jest tak płynne, że trzeba wlać je do keksówek, ale dam mu szansę bo w smaku jest ciekawe, nastepnym razem dam mniej wody niż jest w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Mi ciasto wyszło tak luźne, że nie dało się formować, wgniotłam więcej mąki, żeby się nie rozpływało po blaszce.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ciasto jest luźne. Pisałam o tym w przepisie, jak również o tym, żeby nie wgniatać dodatkowej mąki. Ciasto będzie zbite, kluchowate, zamiast miękkie i puszyste. No chyba, że wyszło tak luźne, że nie dało się inaczej. Blat i ciasto z wierzchu może być porządnie posypane mąką, ale żeby unikać wgniatania większej ilości w ciasto, Trzymam kciuki, żeby jako takie wyszły :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Hej! Wazne pytanie: czy wyjda bez drozdzy?...Czy moge uzyc sode, proszek? Niestety drozdzy nie mozemy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Dziękuję za ten przepis!!! Wyglądają cudnie i na pewno są pyszne. Córka będzie szczęśliwa.