Miękkie, maślane, drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Bułeczki są puszyste, pyszne i lekko słodkie w smaku. W sam raz na śniadanie lub przekąskę. Łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 13- 15 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży instant
150 ml mleka
340 g mąki pszennej typu 550
40 g masła, temperatura pokojowa
35 g cukru
5 g soli
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
100 g rodzynek (lub żurawiny suszonej albo mieszanka obu)
Dodatkowo:
1 jajko
1- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, sól, jajko i rozmieszane mleko z drożdżami. (Mleka z drożdżami nie pozostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu łączymy z resztą składników). Zagnieść ciasto mikserem ręcznym lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Miksować najpierw 6 minut na niskich obrotach, a następnie 8 minut na wyższych obrotach. Następnie wmieszać krótko rodzynki.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 15- 20 minut.
Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 50 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 13- 15 bułeczek. Formować tak bułeczki, aby rodzynki były w miarę możliwości osłonięte ciastem. Wtedy podczas pieczenia się nie przypalą).
Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20- 25 minut. W międzyczasie w filiżance roztrzepać jajko z mlekiem. W połowie czasu (czyli po ok. 10 minutach wyrastania) bułeczki posmarować połową mieszanki jajko-mleko np. przy użyciu silikonowego pędzelka i już więcej nie przykrywać ściereczką. Jak jajko z mlekiem zaschnie, posmarować bułeczki drugi raz. (Najpóźniej zrobić to przed pieczeniem).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch vom Brot" A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt.
A skąd taki przelicznik drożdży ? Ja miałam na opakowaniu 25g drożdży świeżych = 7g drożdży suchych. I z takim jak dotąd się spotkałam.Dlatego zmniejszyłam ilość drożdży do 7g suchych.Bułeczki wyszły rewelacyjne - puszyste i smaczne. Cukier też w sam raz.