Bułeczki z rodzynkami

15 Komentarzy
Bułeczki z rodzynkami

Miękkie, maślane, drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Bułeczki są puszyste, pyszne i lekko słodkie w smaku. W sam raz na śniadanie lub przekąskę. Łatwe do przygotowania.

Składniki na ok. 13- 15 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 340 g mąki pszennej typu 550
  • 40 g masła, temperatura pokojowa
  • 35 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g rodzynek (lub żurawiny suszonej albo mieszanka obu)

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1- 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, sól, jajko i rozmieszane mleko z drożdżami. (Mleka z drożdżami nie pozostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu łączymy z resztą składników). Zagnieść ciasto mikserem ręcznym lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Miksować najpierw 6 minut na niskich obrotach, a następnie 8 minut na wyższych obrotach. Następnie wmieszać krótko rodzynki.
  2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 15- 20 minut.
  3. Z ciasta odrywać kawałki ważące po ok. 50 g i uformować bułeczki. (Wychodzi ok. 13- 15 bułeczek. Formować tak bułeczki, aby rodzynki były w miarę możliwości osłonięte ciastem. Wtedy podczas pieczenia się nie przypalą).
  4. Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20- 25 minut. W międzyczasie w filiżance roztrzepać jajko z mlekiem. W połowie czasu (czyli po ok. 10 minutach wyrastania) bułeczki posmarować połową mieszanki jajko-mleko np. przy użyciu silikonowego pędzelka i już więcej nie przykrywać ściereczką. Jak jajko z mlekiem zaschnie, posmarować bułeczki drugi raz. (Najpóźniej zrobić to przed pieczeniem).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch vom Brot" A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 13- 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki z rodzynkami Bułeczki z rodzynkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabella · 1 lat temu
    Pycha, ledwie wyjete z piekarnika a juz polowa zjedzona. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    A skąd taki przelicznik drożdży ? Ja miałam na opakowaniu 25g drożdży świeżych = 7g drożdży suchych. I z takim jak dotąd się spotkałam.Dlatego zmniejszyłam ilość drożdży do 7g suchych.Bułeczki wyszły rewelacyjne - puszyste i smaczne. Cukier też w sam raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnes · 2 lat temu
    Bułeczki robię już po raz drugi i wychodzą coraz lepsze!Przepis rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zula · 2 lat temu
    Niezbyt smaczne te buleczki. Zdecydowanie za malo slodkie. Nie powtorze tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Zrobiłam. Trochę mało slodkie, ale smaczne. Wyszlo mi 8 buleczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Przepis super, bułeczki wyszły mięciutkie i pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Rewelacyjne. Dodaje jeszcze pokrojone suszone morele oraz żurawinę. Palce lizać. Pozdrawiam- Ewa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna z Bergheim · 3 lat temu
    Suuuuper💕
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Świetne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 3 lat temu
    Ohhh, te bułeczki są przepyszne Pani Joanno. 😊Już w życiu nie kupię bułeczek z rodzynkami w sklepie! Dziękuję za super przepis.Pozdrawiam, Bozena
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Pyszne bułeczki. Zrobiłam bez rodzynek ale i tak wyszły rewelacyjnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudiusz · 4 lat temu
    Super ładnie i fajnie wyglądają te super wypieczone bułeczki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    wyglądają znakomicie