Bułki pszenne na drożdżach

18 Komentarzy
Bułki pszenne na drożdżach

Proste, zwykłe, domowe bułki pszenne. Bardzo proste do przygotowania. Pyszne na śniadanie lub kolację.

Składniki na 8 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
  • 10 g soli
  • 300 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto).
  2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
  4. Pod koniec wyrastania (po ok. 30 minutach) rozgrzać piekarnik do temperatury 225°C, grzałka góra- dół.
  5. Wyrośnięte bułki naciąć dość głęboko. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  6. Bułki piec, aż się zarumienią w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.
  7. Studzić na kratce kuchennej.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułki pszenne na drożdżach Bułki pszenne na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Dzień dobry. Moje bułeczki opadają podczas nacinania (wcześniej są ładnie wyrośnięte). Proszę o odpowiedź co jest powodem, staram się to robić w pobliżu kaloryfera, aby nie było gwałtownej zmiany temp.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      A może są już przerośnięte i za bardzo napuszone? Może u Ciebie jest cieplej i wystarczy, że podrosną krócej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 1 lat temu
    Jakiego miksera najlepiej użyć który poradzi sobie z zagnieceniem ciasta na chleb i bułki? Ręcznie zagniatane niestety klei się do rąk i trudno uformować bułeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Bułeczki rewelacja .Zrobiłam z 400gram pszennej mąki i 100 gram żytniej pełnoziarnistej ,reszta przepisu bez zmian 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lola · 2 lat temu
    Czy można gotowe bułki zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    To moje dzisiejsze, właśnie z tego przepisu. (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Bułeczki przepyszne. Odkąd odkryłam Pani stronę z przepisami nie zaglądam już na żadną inną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    robilam wedlug przepisu tylko z maki orkiszowej,wyszly super,przepis godny polecenia (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 3 lat temu
    bardzo ładne kamienie zrobiłem, ale jadalne, może na orkiszowej tak wychodzi (fail)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Ciasto wyszlo mi super, wyroslo. Ale bulki po upieczeniu w niczym nie przypominaja tych ze zdjec tutaj. Moze temp w moim piekarniku za wysoka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Właśnie tak sobie poradziłam z formowaniem bułek - oprószałam dłonie mąką. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Już po zagnieceniu. Ale myślę, że to kwestia za małej mocy miksera/zbyt krótkiego czasu mieszania (choć ogółem trzymałam się wskazówek). Ewentualnie czy zbyt duża ilość drożdży wpływa na kleistość ciasta? Bo przyznam, że z rozpędu dałam za dużo drożdży, potem je wybierałam z miski 😉, ale i tak mogło być nieco więcej niż w przepisie.W każdym razie bułki są pyszne, przepis bardzo dobry, muszę tylko dokładniej wyrabiać ciasto. ☺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Na pewno dobrze wyrobione ciasto jest mniej klejące. Czas zagniatania może się różnic tak, jak piszesz w zależności od mocy robota. Dobrze wyrobione ciasto będzie sprężyste, elastyczne. Delikatnie klejące może być. To ciasto takie właśnie jest. Można zawsze lekko podsypać mąką przy formowaniu bułek. Nie jestem zwolennikiem dodawania dodatkowej mąki ;) Ciasto może zrobić się przez to kluchowate i zbite. Oczywiście jak się będzie mocno kleić to należy jej trochę dodać. Ilość drożdży nie ma wpływu na konsystencję. Nie przy takiej ilości ;). Jak było więcej to ciasto szybciej rosło :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Zgodnie ze wskazówkami, włożyłam ciasto do wyrastania do lodówki na noc, wyrosło ładnie, rano uformowałam bułki, odczekałam trochę, aż bułki podrosną i upiekłam. Udały się i są smaczne. :)Jedynie miałam nieco trudności z uformowaniem bułek - ciasto było trochę klejące. Czy to skutek tego, że mogło być za mało wyrobione? Zawsze ciasto na drożdżach wyrabiam ręcznie, to pierwszy raz w życiu robiłam mikserem. ☺
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dziękuję, że odpisałaś :) A czy było trochę klejące po zagnieceniu, czy dopiero rano?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Czy można wyrośnięte bułki przygotowane wieczorem przechować w lodówce i upiec rano, by mieć świeżutkie pieczywo? Czy taka opcja nie ma szans powodzenia?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie robiłam. Spróbuj włożyć ciasto do wyrastania do lodówki. Rano wyciągnij do ocieplenia, uformuj bułki i upiecz. Podziel się z nami jak Ci wyszło ;)