Świąteczny likier piernikowy

64 Komentarzy

Świąteczny likier piernikowy

Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

Składniki na ponad 800 ml:

  • 250 ml brązowego rumu
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
  2. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
  3. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
  4. Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.

Smacznego.

Świąteczny likier piernikowy

likier piernikowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Dziewczyny dziękuję. Tak dokładnie to ciężko mi powiedzieć, ale jak patrzę na przepisy z likierami na śmietanie to często jest podawane, że do 2 miesięcy, oczywiście w lodówce. U mnie wytrzymał lekko ponad tydzień i później nie było już co testować :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Witam,
    mam pytanie, jak długo taki likier może stać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zielona23 · 11 lat temu
    Przepis cudny i idealny na święta. Nie omieszkam spróbować go zrobić ;) Ale mam jedno pytanie jak długo można przechowywać ten likier w lodówce ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Pięknie wygląda. Super pomysł na świąteczne (i nie tylko) wieczory:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    jak długi termin ważności ma taki likier? można go przygotować dużo wcześniej czy tuż przed spożyciem?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdo[/b] może :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kokilka.blogspot.com · 11 lat temu
    nie dałabym jako prezent bo sama chyba spożytkowałabym wcześniej taką butelkę ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    Czy zamiast rumu brązowego może być biały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Paulo[/b] o nie, nie zamiast, tylko dodatkowo :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paula · 11 lat temu
    w tym roku zamiast piernika chyba machnę ten likier!! pychota!!!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie Sychta · 11 lat temu
    A mialam w tym roku nie robic domowych alkoholi - no ale jak tu sie oprzec takiemu przepisowi?