Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Składniki na ponad 800 ml:
250 ml brązowego rumu
2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.
Dziewczyny dziękuję. Tak dokładnie to ciężko mi powiedzieć, ale jak patrzę na przepisy z likierami na śmietanie to często jest podawane, że do 2 miesięcy, oczywiście w lodówce. U mnie wytrzymał lekko ponad tydzień i później nie było już co testować :-*