Znacie ten likier? Pewnie większość Was zna, ale może znajdą się osoby, które jeszcze go nie robiły i chętnie skorzystają z przepisu. Bardzo lubię ten likier i jest tak prosty do przygotowania, że robiąc go na przyjęcie, postanowiłam go sfotografować i przepis (chyba trudno to nazwać przepisem ;)) zamieścić na stronie.
Składniki:
1 puszka masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego (500g)
ok. 200ml wódki (40%)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Po ugotowaniu, wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Puszkę otworzyć i przełożyć powstały karmel do miski. Miksując karmel mikserem na najwyższych obrotach, dolewać stopniowo wódkę. (Ilość wódki należy dodać według uznania).
Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. (Likier zgęstnieje). Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Pytanie moje nie odtyczy bezposredmie likieru , ale bardzo podoba mi sie buteleczka , czy może Pani wie gdzie taka można kupić , bo przymierzam sie do zrobienia likieów światecznych dla rodziny :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Likier już zrobiony i się chłodzi :D A oceniać go będą moje znajome na imieninkach ;) Dziękuję za przepis :) mało pracochłonny a dobry :D
Mam pytanko, ile taki likier wytrzyma? Mam na myśli czy się zepsuje, wiem że alkohol się nie psuje ale to jest z dodatkiem mleka skondensowanego i nie wiem ile dni moge to trzymać w np.: lodówce:P A przepis bardzo ciekawy:D zobaczymy jak będzie smakował:D
[b]Ago[/b] kupna czy ugotowana w domu to powinno być to samo. Chodź czasami wydaje mi się, że jednak troszkę inaczej smakują. We wszystkich przepisach,gdzie potrzebna jest masa krówkowa, można użyć kupnej lub ugotować samemu. Każdy musi sam wybrać co woli ;-)
Tak, dobrze zrozumiałaś. Do przygotowania masy w piekarniku, należy otworzyć puszkę i wylać z niej mleko do naczynia.
to taka gotowa masa krówkowa to jest taka sama jak byśmy gotowali skondensowane mleko? :) A w piekarniku to gotujemy przelane mleko, już bez puszki, dobrze rozumiem? :)
Przepraszam, że tak dopytuję, ale likier mnie zafascynował :D
Najprostszy sposób to kupić gotową masę krówkową :lol:
W piekarniku też można przygotować masę krówkową i to szybciej niż na piecu. Zawartość puszki należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć go z góry folią aluminiową i całość wstawić do jeszcze większego naczynia. Do tego większego naczynia należy nalać gorącą wodę do połowy wysokości naczynia z mlekiem skondensowanym. Całość piec w ok. 220°C, od czasu do czasu przemieszać. Piec tak długo, aż uzyskamy zadawalający nas kolor karmelu ;-)
[b]DarkANGELiko[/b] na pewno się ucieszy :-)
ciekawe czy w Polsce kupi się taki likier z tą buteleczką;) będę się rozglądać :) a tak się jeszcze zastanawiam, czy np można w garnku z wodą gotować puszkę mleka w piekarniku? Na jednej półce np. piecze nam się kurczak a na drugiej gotuje się mleko skondensowane? tak w ramach oszczędności prądu :) można tak?;)
przyznam szczerze, że takiego jeszcze nie piłam... ale musi być pyszny, jedyny minus w tym to 3godzinne gotowanie... no ale tego chyba nie da się uniknąć :) moim ulubionym likierem jest kawowy, przepis jest na moim blogu, a polecam bo jest przepyszny ;)