Likier toffi

18 Komentarzy

Likier toffi

Znacie ten likier? Pewnie większość Was zna, ale może znajdą się osoby, które jeszcze go nie robiły i chętnie skorzystają z przepisu. Bardzo lubię ten likier i jest tak prosty do przygotowania, że robiąc go na przyjęcie, postanowiłam go sfotografować i przepis (chyba trudno to nazwać przepisem ;)) zamieścić na stronie.

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego (500g)
  • ok. 200ml wódki (40%)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Po ugotowaniu, wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Puszkę otworzyć i przełożyć powstały karmel do miski. Miksując karmel mikserem na najwyższych obrotach, dolewać stopniowo wódkę. (Ilość wódki należy dodać według uznania).
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. (Likier zgęstnieje). Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Likier toffi

Likier toffi

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JoAsia · 11 lat temu
    Zrobiłam dziś likier toffi
    hmm moje proporcje to 300 mleka i 0,5 wodki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] jeśli weźmiesz puszkę 400g i dodasz 200ml wódki to otrzymasz mniej więcej 600ml likieru ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    A ile mniej więcej likieru wychodzi z takiej jednej puszki takiej 400g?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Lisico[/b] w zeszłym roku kupiłam likier w tej butelce na Weihnachtsmarkt w Monachium. W sklepach nigdzie nie spotkałam się z takim kształtem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lisica · 12 lat temu
    Pytanie moje nie odtyczy bezposredmie likieru , ale bardzo podoba mi sie buteleczka , czy może Pani wie gdzie taka można kupić , bo przymierzam sie do zrobienia likieów światecznych dla rodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Likier już zrobiony i się chłodzi :D A oceniać go będą moje znajome na imieninkach ;) Dziękuję za przepis :) mało pracochłonny a dobry :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Natalio[/b] w lodówce może być przechowywany długo. Nie wiem dokładnie jak długo, ale ze 2 miesiące powinien wytrzymać ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 12 lat temu
    Mam pytanko, ile taki likier wytrzyma? Mam na myśli czy się zepsuje, wiem że alkohol się nie psuje ale to jest z dodatkiem mleka skondensowanego i nie wiem ile dni moge to trzymać w np.: lodówce:P A przepis bardzo ciekawy:D zobaczymy jak będzie smakował:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katie · 12 lat temu
    Likier zwany przez moją rpzyjaciółkę krówką! Super dobry jest! :) Choć nie da się tego za dużo wypić :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ago[/b] kupna czy ugotowana w domu to powinno być to samo. Chodź czasami wydaje mi się, że jednak troszkę inaczej smakują. We wszystkich przepisach,gdzie potrzebna jest masa krówkowa, można użyć kupnej lub ugotować samemu. Każdy musi sam wybrać co woli ;-)
    Tak, dobrze zrozumiałaś. Do przygotowania masy w piekarniku, należy otworzyć puszkę i wylać z niej mleko do naczynia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga w kuchni · 12 lat temu
    to taka gotowa masa krówkowa to jest taka sama jak byśmy gotowali skondensowane mleko? :) A w piekarniku to gotujemy przelane mleko, już bez puszki, dobrze rozumiem? :)

    Przepraszam, że tak dopytuję, ale likier mnie zafascynował :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Najprostszy sposób to kupić gotową masę krówkową :lol:
    W piekarniku też można przygotować masę krówkową i to szybciej niż na piecu. Zawartość puszki należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć go z góry folią aluminiową i całość wstawić do jeszcze większego naczynia. Do tego większego naczynia należy nalać gorącą wodę do połowy wysokości naczynia z mlekiem skondensowanym. Całość piec w ok. 220°C, od czasu do czasu przemieszać. Piec tak długo, aż uzyskamy zadawalający nas kolor karmelu ;-)
    [b]DarkANGELiko[/b] na pewno się ucieszy :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Przymierzam się do zrobienia tego likieru;) Myślę, że będzie fajnym prezentem dla siostry na urodziny;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga w kuchni · 12 lat temu
    ciekawe czy w Polsce kupi się taki likier z tą buteleczką;) będę się rozglądać :) a tak się jeszcze zastanawiam, czy np można w garnku z wodą gotować puszkę mleka w piekarniku? Na jednej półce np. piecze nam się kurczak a na drugiej gotuje się mleko skondensowane? tak w ramach oszczędności prądu :) można tak?;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Aga[/b] ze względu na tą buteleczkę kupiłam likier na Weihnachtsmarkt, przed świętami ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga w kuchni · 12 lat temu
    a ta buteleczka gwiazdeczka to gdzie została kupiona? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga w kuchni · 12 lat temu
    przyznam szczerze, że takiego jeszcze nie piłam... ale musi być pyszny, jedyny minus w tym to 3godzinne gotowanie... no ale tego chyba nie da się uniknąć :) moim ulubionym likierem jest kawowy, przepis jest na moim blogu, a polecam bo jest przepyszny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madziorek · 12 lat temu
    hmmm, przekonałaś mnie ;-)