Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

10 Komentarzy

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Likier przypadnie na pewno do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie likiery typu Baileys. Mnie bardzo smakuje. Jest słodziutki, gęsty, o smaku czekoladowo- karmelowym. Z podanego przepisu wychodzi ok. 750ml likieru.

Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200ml whisky
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki wsypać do niedużego garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Całość podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i cukierków. (Nie gotować).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Kolejno mieszając, wlewać powoli alkohol.
  3. Likier można przelać przez gazę, jeśli nie ma idealnie jednolitej konsystencji.
  4. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g whisky
  • 50g likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki, cukier, cukier waniliowy i czekoladę (połamaną na kawałki) przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s./ obr. 10.
  2. Dodać śmietanę, whisky i amaretto i podgrzewać 8 min./ obr. 3 w temperaturze 70°C.

Smacznego.

Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 lat temu
    Czy mogę pominąć likier amaretro?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 9 lat temu
    Zrobiłam likier z powyższego przepisu (juk kilkakrotnie) i pobił wszystkie likiery na głowę! Piłam wiele likierów, ale od kiedy zrobiłem ten, likiery sklepowe już nie smakują mi tak jak dawniej. Nie muszę dodawać, że oszołomił wszystkich, którzy go konsumowali. Każdy twierdzi, że jest to najlepszy likier, jaki w życiu pił! Generalnie zrobił furorę a w moich przepisach zagościł na stałe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Marto[/b] jest podane we wstępie, 750ml.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 10 lat temu
    ile tego likieru wyjdzie z podanych wyżej składników? dziekuje za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Marto[/b] do 2 miesięcy w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 10 lat temu
    witam, czy likier mozna przechowywać przez kilka miesiecy, czy należy go od razu "wypic"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julia · 11 lat temu
    zaraz będe mieszać. robię ten i piernikowy i zaraz potem ciasta z Pani stronki, która póki co jest moją ulubioną :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    a dupa rośnie · 12 lat temu
    zrobiliśmy przed chwilą Twój likier! Jest nieziemski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Ach, to musi być rewelacyjne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Musze wypróbować;) Brzmi pysznie;)