Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Składniki na ponad 800 ml:
250 ml brązowego rumu
2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
1 lat temu
Czy robiąc likier mam go podgrzewać na ogniu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Nie, nic tu nie podgrzewamy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Megi·
3 lat temu
Robię go od 10 lat i poleciłam go już wielu znajomym, wszystkim bardzo smakuje:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcelina ·
4 lat temu
Dzień dobry, likier jest pyszny ale czy ma być taki gesty? po schłodzeniu go przez noc w ogóle nie da się go nalać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie, mój nie był taki gęsty. Wygląda na to, że tak śmietanka zgęstniała? Czy ona była płynna?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcela Chrobak·
4 lat temu
tak płynna 30%, może poczekać aż „odmarznie” po lodowce, bo wczoraj normlanie się przelewał i nalewał a po nocy w lodowce się taki zrobił
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcela Chrobak·
4 lat temu
chwile postał, zaczął lecieć trochę po mału ale zawsze coś, przed spożyciem go po prostu szybciej wyciągnę
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak najlepiej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
4 lat temu
Niestety nie mam domowej przyprawy do piernika. Która ze sklepowych będzie najlepsza?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
4 lat temu
Ile taki likier może stać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Do ok. 1- 2 miesięcy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
Właśnie zrobiłam, pół na pół mleko kokosowe\śmietanka 30%. Pycha, nawet bez przegryzienia się, a nutella domowa. Waham się czy przecedzać,ale bardziej gładki może być jeszcze lepszy. Super likier.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
5 lat temu
Też robię któryś już raz. Pyszny jest. Za pierwszym razem robiłam z rume, zazwyczaj jednak do nalewek używam mocniejszego %... rumu nie dostałam ostatnio i zrobiłam tak że dodałam trochę wody żeby nie było zbyt % a żeby dac aromat użyłam brązowego cukru zamiast białego. W takiej konfiguracji rum można spokojnie zastąpić. A jeśli ktoś chce chudsze to kiedyś dodawałam mleka uht-w sensie część śmietanka a część mleko -dokładnych proporcji nie pamiętam, ale też było dobre. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ona·
5 lat temu
Czym mozna zastapic nutelle?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
5 lat temu
w kauflandzie jest tani zamiennik :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
5 lat temu
Czy zamiast rumu nada się koniak? Czy jest zbyt intensywny? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
5 lat temu
a czy można spróbować zamieni rum na amaretto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
5 lat temu
Moim zdaniem ameretto samo w sobie jest już bardzo aromatyczne i mało procentowe.. bardziej polecam już wódkę albo spirytus czy coś w tym kierunku.. kwestia tylko dobrania odpowiedniej mocy. I tak jak pisalam-w przypadku "białego alkoholu" polecam cukier zamienić na brazowy-on daje wtedy fajny posmak/aromat zamiast brązowego rumu :) no i trochę więcej przypraw korzennych daje niż w przepisie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
5 lat temu
Zawsze byłam ciekawa ile może stać ten likier. Od 4 lat robię go co roku. Rok temu podarowałam go teściowej na święta, spożyła go dopiero... późną wiosną. 😅Nic jej nie było - żyje. Także, jakby się ktoś zastanawiał - może stać długo 😂 byle stał w lodówce! W tym roku będę robić na mleku kokosowym - jestem ciekawa efektu. ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
7 lat temu
Dzien dobry. Chciałam zapytać o rum-po pierwsze który to brązowy? Znalazłam biały, czarny, nawet złoty ale nie brązowy.. jakiego Pani uzywa? Czy któryś z poniższych sie nadaje? Bacardi Carta Oro, Bacardi Oakheart Spiced rum, Capitan Morgan s piced Gold, Havana Club Especial, Hawana Club anejo3anos? Takie znalazłam pomiędzy białymi a czarnymi rumami...
Poza tym czy tym mogę zastąpić rozcienczonym spirytusem lub wódką? Czy orientuje się Pani co wtedy powinam dodać żeby uzyskać złożony smak?
Pozdrawiam serdecznie i już nie mogę się doczekać degustacji! :) zamówiłam buteleczki i robię likiery w prezencie. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Magdo, kupiłam rum w Lidlu. Rum brązowy ma kolor taki herbaciany (giggle) , ale właściwie nie musi być brązowy. Biały też będzie dobry ;) Robiłam na brązowym, bo taki miałam akurat w domu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
7 lat temu
Dziękuję. :) Ja byłam w Kauflandzie i tam chyba az za dużo kolorów rumu mają. ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
8 lat temu
Ile procentowy ma być ten rum ? 40 czy 80 ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Rum 40 procentowy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
9 lat temu
Na ten przepis natknęłam się kilka lat temu i od tamtej pory zagościł u mnie na stałe. Polecam wszystkim niezdecydowanym! Dla mnie nie ma świąt bez tego likieru :)
Wesołych Świąt A.D.2016! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
9 lat temu
Witam, czy zamiast rumu można użyć whisky w tej samej ilości?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Myśle, że tak, ale jaki będzie smak to nie wiem. Jak masz whisky akurat to sprawdzone przepisy są tutaj:
[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/298-baileys-irlandzki-likier"]Baileys[/url] lub [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/407-likier-czekoladowo-karmelowy-z-whisky"]Likier czekoladowo- karmelowy z whisky[/url]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
10 lat temu
zrobiłam likier na mleku kokosowym i wyszedł genialny! polecam, jako zdrowszy zamiennik tłustej śmietany :) w ogóle nie jest wyczuwalny posmak kokosa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
10 lat temu
My też zrobiłyśmy z mamą na święta, ale niestety juz został zdegustowany:) zatem robimy drugie podejście - może ostanie się do świąt:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Magdaleno[/b] możesz wymieszać w Thermomixie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
10 lat temu
Asiu czy mogę ten przepis wykonać za pomocą termomixu czy trzepaczka jest niezbędna? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
10 lat temu
A czy zamiast śmietany można dodać mleko kokosowe? :)