Świąteczny likier piernikowy

66 Komentarzy

Świąteczny likier piernikowy

Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

Składniki na ponad 800 ml:

  • 250 ml brązowego rumu
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
  2. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
  3. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
  4. Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.

Smacznego.

Świąteczny likier piernikowy

likier piernikowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 dni temu
    Czy robiąc likier mam go podgrzewać na ogniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Megi · 2 lat temu
    Robię go od 10 lat i poleciłam go już wielu znajomym, wszystkim bardzo smakuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcelina · 2 lat temu
    Dzień dobry, likier jest pyszny ale czy ma być taki gesty? po schłodzeniu go przez noc w ogóle nie da się go nalać
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie, mój nie był taki gęsty. Wygląda na to, że tak śmietanka zgęstniała? Czy ona była płynna?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marcela Chrobak · 2 lat temu
        tak płynna 30%, może poczekać aż „odmarznie” po lodowce, bo wczoraj normlanie się przelewał i nalewał a po nocy w lodowce się taki zrobił
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Niestety nie mam domowej przyprawy do piernika. Która ze sklepowych będzie najlepsza?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Ile taki likier może stać w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    Właśnie zrobiłam, pół na pół mleko kokosowe\śmietanka 30%. Pycha, nawet bez przegryzienia się, a nutella domowa. Waham się czy przecedzać,ale bardziej gładki może być jeszcze lepszy. Super likier.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Też robię któryś już raz. Pyszny jest. Za pierwszym razem robiłam z rume, zazwyczaj jednak do nalewek używam mocniejszego %... rumu nie dostałam ostatnio i zrobiłam tak że dodałam trochę wody żeby nie było zbyt % a żeby dac aromat użyłam brązowego cukru zamiast białego. W takiej konfiguracji rum można spokojnie zastąpić. A jeśli ktoś chce chudsze to kiedyś dodawałam mleka uht-w sensie część śmietanka a część mleko -dokładnych proporcji nie pamiętam, ale też było dobre. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ona · 3 lat temu
    Czym mozna zastapic nutelle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gabi · 3 lat temu
      w kauflandzie jest tani zamiennik :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Czy zamiast rumu nada się koniak? Czy jest zbyt intensywny? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    a czy można spróbować zamieni rum na amaretto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magdalena · 3 lat temu
      Moim zdaniem ameretto samo w sobie jest już bardzo aromatyczne i mało procentowe.. bardziej polecam już wódkę albo spirytus czy coś w tym kierunku.. kwestia tylko dobrania odpowiedniej mocy. I tak jak pisalam-w przypadku "białego alkoholu" polecam cukier zamienić na brazowy-on daje wtedy fajny posmak/aromat zamiast brązowego rumu :) no i trochę więcej przypraw korzennych daje niż w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 4 lat temu
    Zawsze byłam ciekawa ile może stać ten likier. Od 4 lat robię go co roku. Rok temu podarowałam go teściowej na święta, spożyła go dopiero... późną wiosną. 😅Nic jej nie było - żyje. Także, jakby się ktoś zastanawiał - może stać długo 😂 byle stał w lodówce! W tym roku będę robić na mleku kokosowym - jestem ciekawa efektu. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 6 lat temu
    Dzien dobry. Chciałam zapytać o rum-po pierwsze który to brązowy? Znalazłam biały, czarny, nawet złoty ale nie brązowy.. jakiego Pani uzywa? Czy któryś z poniższych sie nadaje? Bacardi Carta Oro, Bacardi Oakheart Spiced rum, Capitan Morgan s piced Gold, Havana Club Especial, Hawana Club anejo3anos? Takie znalazłam pomiędzy białymi a czarnymi rumami...
    Poza tym czy tym mogę zastąpić rozcienczonym spirytusem lub wódką? Czy orientuje się Pani co wtedy powinam dodać żeby uzyskać złożony smak?
    Pozdrawiam serdecznie i już nie mogę się doczekać degustacji! :) zamówiłam buteleczki i robię likiery w prezencie. :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Magdo, kupiłam rum w Lidlu. Rum brązowy ma kolor taki herbaciany (giggle) , ale właściwie nie musi być brązowy. Biały też będzie dobry ;) Robiłam na brązowym, bo taki miałam akurat w domu ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magdalena · 6 lat temu
        Dziękuję. :) Ja byłam w Kauflandzie i tam chyba az za dużo kolorów rumu mają. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 7 lat temu
    Ile procentowy ma być ten rum ? 40 czy 80 ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 8 lat temu
    Na ten przepis natknęłam się kilka lat temu i od tamtej pory zagościł u mnie na stałe. Polecam wszystkim niezdecydowanym! Dla mnie nie ma świąt bez tego likieru :)
    Wesołych Świąt A.D.2016! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 8 lat temu
    Witam, czy zamiast rumu można użyć whisky w tej samej ilości?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Myśle, że tak, ale jaki będzie smak to nie wiem. Jak masz whisky akurat to sprawdzone przepisy są tutaj:
      [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/298-baileys-irlandzki-likier"]Baileys[/url] lub [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/407-likier-czekoladowo-karmelowy-z-whisky"]Likier czekoladowo- karmelowy z whisky[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    zrobiłam likier na mleku kokosowym i wyszedł genialny! polecam, jako zdrowszy zamiennik tłustej śmietany :) w ogóle nie jest wyczuwalny posmak kokosa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    My też zrobiłyśmy z mamą na święta, ale niestety juz został zdegustowany:) zatem robimy drugie podejście - może ostanie się do świąt:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] możesz wymieszać w Thermomixie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 9 lat temu
    Asiu czy mogę ten przepis wykonać za pomocą termomixu czy trzepaczka jest niezbędna? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    A czy zamiast śmietany można dodać mleko kokosowe? :)