
Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Składniki na ponad 800 ml:
- 250 ml brązowego rumu
 - 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
 - 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
 - 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
 - 100 g cukru pudru
 
Sposób przygotowania:
- Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
 - Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
 - Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
 - Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.
 
Smacznego.

