Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Składniki na ponad 800 ml:
250 ml brązowego rumu
2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.
Właśnie zrobiłam, pół na pół mleko kokosowe\śmietanka 30%. Pycha, nawet bez przegryzienia się, a nutella domowa. Waham się czy przecedzać,ale bardziej gładki może być jeszcze lepszy. Super likier.
Też robię któryś już raz. Pyszny jest. Za pierwszym razem robiłam z rume, zazwyczaj jednak do nalewek używam mocniejszego %... rumu nie dostałam ostatnio i zrobiłam tak że dodałam trochę wody żeby nie było zbyt % a żeby dac aromat użyłam brązowego cukru zamiast białego. W takiej konfiguracji rum można spokojnie zastąpić. A jeśli ktoś chce chudsze to kiedyś dodawałam mleka uht-w sensie część śmietanka a część mleko -dokładnych proporcji nie pamiętam, ale też było dobre. :)
Moim zdaniem ameretto samo w sobie jest już bardzo aromatyczne i mało procentowe.. bardziej polecam już wódkę albo spirytus czy coś w tym kierunku.. kwestia tylko dobrania odpowiedniej mocy. I tak jak pisalam-w przypadku "białego alkoholu" polecam cukier zamienić na brazowy-on daje wtedy fajny posmak/aromat zamiast brązowego rumu :) no i trochę więcej przypraw korzennych daje niż w przepisie
Zawsze byłam ciekawa ile może stać ten likier. Od 4 lat robię go co roku. Rok temu podarowałam go teściowej na święta, spożyła go dopiero... późną wiosną. 😅Nic jej nie było - żyje. Także, jakby się ktoś zastanawiał - może stać długo 😂 byle stał w lodówce! W tym roku będę robić na mleku kokosowym - jestem ciekawa efektu. ;)
Dzien dobry. Chciałam zapytać o rum-po pierwsze który to brązowy? Znalazłam biały, czarny, nawet złoty ale nie brązowy.. jakiego Pani uzywa? Czy któryś z poniższych sie nadaje? Bacardi Carta Oro, Bacardi Oakheart Spiced rum, Capitan Morgan s piced Gold, Havana Club Especial, Hawana Club anejo3anos? Takie znalazłam pomiędzy białymi a czarnymi rumami...
Poza tym czy tym mogę zastąpić rozcienczonym spirytusem lub wódką? Czy orientuje się Pani co wtedy powinam dodać żeby uzyskać złożony smak?
Pozdrawiam serdecznie i już nie mogę się doczekać degustacji! :) zamówiłam buteleczki i robię likiery w prezencie. :)
Magdo, kupiłam rum w Lidlu. Rum brązowy ma kolor taki herbaciany (giggle) , ale właściwie nie musi być brązowy. Biały też będzie dobry ;) Robiłam na brązowym, bo taki miałam akurat w domu ;)
Na ten przepis natknęłam się kilka lat temu i od tamtej pory zagościł u mnie na stałe. Polecam wszystkim niezdecydowanym! Dla mnie nie ma świąt bez tego likieru :)
Wesołych Świąt A.D.2016! :)
Myśle, że tak, ale jaki będzie smak to nie wiem. Jak masz whisky akurat to sprawdzone przepisy są tutaj:
[url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/298-baileys-irlandzki-likier"]Baileys[/url] lub [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/napoje/likiery-nalewki/407-likier-czekoladowo-karmelowy-z-whisky"]Likier czekoladowo- karmelowy z whisky[/url]