Świąteczny likier piernikowy

64 Komentarzy

Świąteczny likier piernikowy

Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

Składniki na ponad 800 ml:

  • 250 ml brązowego rumu
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
  2. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
  3. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
  4. Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.

Smacznego.

Świąteczny likier piernikowy

likier piernikowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Zrobiłam ten likier na Święta i podbiłam kubki smakowe rodziny Męża :-) Wyszło przepyszne. Dziękuję i gorąco polecam! To była moja pierwsza własnoręcznie zrobiono nalewka/ likier w życiu. Właśnie przymierzam się do kolejnych przepisów z tego działu :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Gabi[/b] konieczne nie jest, ale zalecane 8) Jak nie masz gazy to może być np. papierowy filtr do kawy, pielucha tetrowa, sitko z jak najmniejszymi otworami.
    [b]Joanno[/b] powinna być słodka śmietana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    a czym można zastąpić słodką śmietanę 30-36% ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 9 lat temu
    A czy gaza jest konieczna do przelewania likieru, czy może być co innego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 9 lat temu
    Jakiej firmy najlepsze są śmietana, rum i przyprawy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Dziękuję za informację :) Wyszedł przepyszny :) Dziś czas na kukułkowy. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] ręcznie trzepaczką :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Zamierzam się do zrobienia tego likieru i mam pytanie czy wszystko mieszać mikserem czy ręcznie trzepaczką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Golonka · 10 lat temu
    Swietny przepis! Zrobilam na te swieta i jest japrawde smakowity :-).Zamiast cukru pudru uzylam brazowego cukru( soft brown sugar)ktory ma specyficzna nutke i cudownie komponuje sie z wszystkimi korzennymi przyprawami, a na koniec zaryzykowalam i dodalam skorke z 1/3 pomaranczy ( starta na tarce o najdrobniejszych oczkach) i okazalo sie strzalem w dziesiatke!-delikatnie przelamuje smak i smakuje jeszcze bardziej swiatecznie. Koniecznie sprobojcie rowniez w tej wersji!Pozdrawiam :)!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Anno[/b] zwróć uwagę, że śmietana musi być płynna, wtedy na pewno wyjdzie dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Witam, Mam pytanie czy po dodaniu śmietanki 30-36 proc. likier nie będzie miał konsystencji za gęstej? Ostatnio jak robiłam likier z smietanką to wyszedł mi za gęsty. Taki, że z butelki nie chciał wypływać...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    W ubiegłym roku zrobiłam ten likier ,byl naprawde przepyszny w tym równiez zrobie .Jako stała bywalczyni strony " domowe wypieki " musze stwierdzic ze wszystko co do tej pory piekłam wyszlo naprawde znakomicie ,optycznie i smakowo .Goraco pozdrawiam włascicielke strona i dziekuje .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Witam,
    zrobiłam likier na Święta, wyszedł przepyszny. Polecam do zrobienia:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Zrobiłam ten likier na Święta. Jest przepyszny! Naprawdę polecam, zwłaszcza dla tych co lubią likiery. Ja użyłam zwykłego rumu (chyba, to był zwykły:-)).
    Poza tym wszystko jak w przepisie. Wesołych Świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzialena · 11 lat temu
    Powiem krótko: pyszota! Zrobiłam tydzień temu bo chciałam żeby się przegryzł do Świąt. No i już musiałam dorobić :)
    Dziękuję i życzę Wesołych Świąt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewelino[/b] to może zrób domowy Baileys: [b]http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-napoje-alkoholowe/298-przepis-na-baileys-irlandzki-likier[/b] albo likier czekoladowo-karmelowy: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-napoje-alkoholowe/407-przepis-na-likier-czekoladowo-karmelowy-z-whisky"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Cudowny, ale moja mama nie lubi cynamonu :( Czy masz podobną wersję np. kawową? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Wiolu[/b] nie chciałabym Ci podawać jakiś drogich marek. Ja kupiłam rum w Lidlu. Rum brązowy ma kolor taki herbaciany. Właściwie to może być dowolny rum.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 11 lat temu
    Witam, podajcie proszę jakiś rodzaj brązowego rumu, bo kompletnie się na tym nie znam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    od-kuchni · 11 lat temu
    Koniecznie do wypróbowania na Święta! Uwielbiam piernikowe smaki!