Aromatyczna kawa na jesienną i zimową porę. Kawa espresso z dodatkiem dyni i przypraw korzennych oraz dużej ilości mleka. Kawa jest smaczna, rozgrzewająca, mleczna i aromatyczna.
Składniki na 1 kawę:
Przyprawa dyniowa*:
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Kawa dyniowa:
1 espresso (ok. 35 ml)
150 ml mleka
ok. 2 łyżeczek syropu klonowego (lub cukru brązowego, ksylitolu, miody itp.)
Przygotować przyprawę dyniową. W miseczce wymieszać przyprawy. Odstawić na bok.
Zaparzyć espresso.
Mleko podgrzać i spienić za pomocą spieniacza do mleka. (Jeśli spieniamy mleko ekspresem do kawy to nie podgrzewamy mleka. Dysza parowa podgrzeje mleko i je napowietrzy).
Puree z dyni wymieszać z syropem klonowym (lub cukrem) i przyprawą dyniową (2/3 łyżeczki). Dodać 2 łyżki spienionego mleka i wymieszać. Przetrzeć przez sitko o grubych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych kawałków dyni. Przelać do wysokiej szklanki.
Następnie wlać powoli resztę mleka, pozostawiając trochę miejsca na espresso.
Cienkim strumieniem wlać po boku szklanki espresso.
Z wierzchu można posypać szczyptą cynamonu.
Podawać od razu, a przed wypiciem porządnie wymieszać.