Puree z dyni


Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.
Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości), w garnku na piecu podlaną wodą lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.
Składniki:
- 1 dynia lub jej kawałek
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć i ewentualnie wyciąć nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
- Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut (w zależności od dyni) w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
- Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
- Oddzielić miąższ od skóry i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórą).
- Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
- Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i wycisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższu jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie trzeba wyciskać).
- Przechowywać do 3- 5 dni w lodówce lub zamrozić.
Puree z dyni Hokkaido:

Puree z dyni zwyczajnej:

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.