Creme fraiche
Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze, tak samo jak słodka śmietana 30- 36 procentowa. Występuje czasami jako składnik zarówno w wypiekach, deserach jak również w przepisach o gotowaniu jak na przykład zupach, sosach, czy dipach.
Crème fraîche jest bardzo popularna na zachodzie. W Niemczech na przykład można ją dostać w każdym supermarkecie tak samo jak słodką i kwaśną śmietanę. W Polsce niestety jak na razie nie jest tak popularna. Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ w bardzo łatwy i tani sposób można ją przygotować w domu.
Składniki:
- 200 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%*
- 2 łyżki maślanki
Sposób przygotowania:
- Śmietanę wlać do słoika. Dodać maślankę i wymieszać. Słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze ok. 25°C) na ok. 24- 36 godz, aż całość zgęstnieje. (Konsystencja śmietany zmieni się z płynnej na kremową i zrobi się lekko kwaskowata).
- Gotowy creme fraiche wstawić do lodówki na co najmniej noc przed pierwszym użyciem. (W lodówce creme fraiche jeszcze bardziej zgęstnieje).
- Przechowywać w lodówce do 1- 2 tygodni.
Smacznego.
* Bardzo ważne jest, aby wybrać śmietanę „czystą” bez zagęszczaczy, czy innych niepotrzebnych dodatków.