Creme fraiche

11 Komentarzy

Creme fraiche

Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze, tak samo jak słodka śmietana 30- 36 procentowa. Występuje czasami jako składnik zarówno w wypiekach, deserach jak również w przepisach o gotowaniu jak na przykład zupach, sosach, czy dipach.

Crème fraîche jest bardzo popularna na zachodzie. W Niemczech na przykład można ją dostać w każdym supermarkecie tak samo jak słodką i kwaśną śmietanę. W Polsce niestety jak na razie nie jest tak popularna. Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ w bardzo łatwy i tani sposób można ją przygotować w domu.

Składniki:

  • 200 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%*
  • 2 łyżki maślanki

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wlać do słoika. Dodać maślankę i wymieszać. Słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze ok. 25°C) na ok. 24- 36 godz, aż całość zgęstnieje. (Konsystencja śmietany zmieni się z płynnej na kremową i zrobi się lekko kwaskowata).
  2. Gotowy creme fraiche wstawić do lodówki na co najmniej noc przed pierwszym użyciem. (W lodówce creme fraiche jeszcze bardziej zgęstnieje).
  3. Przechowywać w lodówce do 1- 2 tygodni.

Smacznego.

* Bardzo ważne jest, aby wybrać śmietanę „czystą” bez zagęszczaczy, czy innych niepotrzebnych dodatków.

Creme fraiche

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicjs · 6 miesięcy temu
    Czy śmietanka i maślanka ma mieć temperaturę pokojową czy mogą być prosto z lodówki? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Witam Używam creme fraiche do puree i sos na ciepło i zimno. W sosach na gorąco fajne jest to że się nie ważą. Najbardziej polecam kurczaka w sosie śmietanowym z prażonymi płatkami migdałów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Witam serdecznie. Czy mogę prosić o konkretne nazwy śmietany kremówki które mogę użyć żeby zadziałał przepis? Te które ja kupuję raczej mają emulgatory itp a chciałabym aby przepis się udał za pierwszym razem :) z góry dziękuję za informację i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Witam :) Czy creme fraiche nada się również jako jeden ze składników na polewę do ciasta? Serdecznie pozdrawiam, Gosia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, są takie przepisy, gdzie do polewy czekoladowej dodaje się creme fraiche.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gosia · 3 lat temu
        Ślicznie dziękuję za szybka odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 6 lat temu
    Dzień dobry. Czy mogę użyć śmietanę 42% :) ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie używam takiej śmietany, więc niestety nie doradzę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    Ja uzywam crème fraîche glownie jako baze do sosow do salatek, dipow do grilla, dodajac jedynie swieze ziola, czosnek itp.
    A tradycyjna salatka z pomidorow ze smietana nie jest taka wodnista, jesli zamiast kwasnej smietany dodaje wlasnie crème fraîche.
    Natomiast moj maz uzywa jej do puree z ziemniakow z odrobina masla.
    Dziekuje bardzo za ten prosty przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 9 lat temu
    A ja cały czas myślałam, że creme fraiche to po prostu słodka śmietana. Jak widać cały czas się człowiek uczy :) Przepis na pewno mi się przyda do moich wypieków :)