Mleko kokosowe

3 Komentarzy

mleczko kokosowe

Próbowaliście zrobić kiedyś mleko kokosowe z orzecha kokosowego? Jeśli nie, to poniższy przepis pokaże Wam jak to zrobić.
Mleko kokosowe przygotowane domowym sposobem jest dużo rzadsze niż kupne z puszki. Konsystencję ma jak mleko krowie. To właśnie krowie mleko można nim zastąpić. Takie mleko kokosowe można wykorzystać zamiast śmietanki do kawy, do zup lub innych dań z dodatkiem mleka kokosowego. Natomiast nie należy go używać do wypieków, zawierających w przepisie mleko kokosowe z puszki, ponieważ jest za płynne.

Z jednego kokosa otrzymamy ok. 600ml mleka kokosowego.

Składniki:

  • 1 kokos
  • 500ml wody (lub lepiej woda z kokosa uzupełniona zwykłą wodą do 500ml)

Dodatkowo:

  • gaza lub ściereczka o luźnym splocie

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy otworzyć kokos. (Pomocny może okazać się artykuł: „Jak otworzyć kokos”).
  2. Wyciągnąć miąższ, obrać go z brązowej skórki i pokroić na małe kawałki.

2

  1. Kawałki miąższu zalać 500ml wrzątku i zmiksować jak najdrobniej, na puree robotem kuchennym z ostrym nożem (lub blenderem). (Miksować co najmniej przez 1min, albo dłużej). Pozostawić na 30 min. (Jeśli nie macie robota kuchennego z ostrym nożem, to możecie zetrzeć kawałki miąższu drobno na tarce i zalać wrzątkiem).

3

  1. Sitko, wyłożone gazą lub ściereczką, położyć na misce (garnku). Puree przelać na sitko i pozostawić na chwilę.
  2. Następnie należy wycisnąć mleko do miski, ściskając porządnie gazę ze zmiksowanym kokosem. (Najlepiej jest przełożyć zmiksowany kokos do innej miski i  porcjami przekładać go na gazę i mocno wyciskać. Łatwiej jest wyciskać mleko z mniejszych porcji).
  3. Mleko należy przechowywać w lodówce do 2 dni. (Gdy postoi w lodówce, to podzieli się na dwie warstwy: dolną płynną i górną białą, zbitą skorupkę. Przed użyciem mleka należy te dwie warstwy ponownie połączyć, dokładnie je mieszając i rozcierając białe części łyżką o bok naczynia. Można również mleko lekko podgrzać, ciągle mieszając).

Smacznego.

mleczko kokosowe

mleczko kokosowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolka · 10 lat temu
    ta skorupka to jest masło kokosowe, również dobre do użycia zamiast margaryny, np. w przepisach na ciasto :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Staska · 10 lat temu
    Witam, czy istnieje możliwość przechowywania mleczka kokosowego przez dłuższy czas, np. zamrożone lub wekowane? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Mleko kokosowe z puszki można mrozić, więc możliwe, że takie domowe również.