Próbowaliście zrobić kiedyś mleko kokosowe z orzecha kokosowego? Jeśli nie, to poniższy przepis pokaże Wam jak to zrobić. Mleko kokosowe przygotowane domowym sposobem jest dużo rzadsze niż kupne z puszki. Konsystencję ma jak mleko krowie. To właśnie krowie mleko można nim zastąpić. Takie mleko kokosowe można wykorzystać zamiast śmietanki do kawy, do zup lub innych dań z dodatkiem mleka kokosowego. Natomiast nie należy go używać do wypieków, zawierających w przepisie mleko kokosowe z puszki, ponieważ jest za płynne.
Z jednego kokosa otrzymamy ok. 600ml mleka kokosowego.
Składniki:
1 kokos
500ml wody (lub lepiej woda z kokosa uzupełniona zwykłą wodą do 500ml)
Dodatkowo:
gaza lub ściereczka o luźnym splocie
Sposób przygotowania:
Najpierw należy otworzyć kokos. (Pomocny może okazać się artykuł: „Jak otworzyć kokos”).
Wyciągnąć miąższ, obrać go z brązowej skórki i pokroić na małe kawałki.
Kawałki miąższu zalać 500ml wrzątku i zmiksować jak najdrobniej, na puree robotem kuchennym z ostrym nożem (lub blenderem). (Miksować co najmniej przez 1min, albo dłużej). Pozostawić na 30 min. (Jeśli nie macie robota kuchennego z ostrym nożem, to możecie zetrzeć kawałki miąższu drobno na tarce i zalać wrzątkiem).
Sitko, wyłożone gazą lub ściereczką, położyć na misce (garnku). Puree przelać na sitko i pozostawić na chwilę.
Następnie należy wycisnąć mleko do miski, ściskając porządnie gazę ze zmiksowanym kokosem. (Najlepiej jest przełożyć zmiksowany kokos do innej miski i porcjami przekładać go na gazę i mocno wyciskać. Łatwiej jest wyciskać mleko z mniejszych porcji).
Mleko należy przechowywać w lodówce do 2 dni. (Gdy postoi w lodówce, to podzieli się na dwie warstwy: dolną płynną i górną białą, zbitą skorupkę. Przed użyciem mleka należy te dwie warstwy ponownie połączyć, dokładnie je mieszając i rozcierając białe części łyżką o bok naczynia. Można również mleko lekko podgrzać, ciągle mieszając).