Dalgona Coffee

16 Komentarzy
Dalgona Coffee

Dalgona Coffee to kawa składająca się z ciepłego lub zimnego mleka i kremowej, kawowej pianki na górze. Tak podana kawa wygląda bardzo atrakcyjnie. Jest obecnie hitem na różnych kanałach społecznościowych. Do przygotowania kawowej pianki potrzebne są tylko 3 składniki: kawa rozpuszczalna, cukier i woda.

Ilość składników możecie dobrać indywidualnie według własnego gustu. Ważne jest tylko, aby stosunek objętościowy składników na piankę, czyli kawy, cukru i wody był 1:1:1. Nie polecam użycia mniejszej ilości niż 2 łyżki, ponieważ mniejsza ilość jest bardzo trudna do ubicia. Ja przygotowałam piankę z 2 łyżek kawy, cukru i wody. Pianki wystarczyło na 2 osoby. Mleka użyłam po ok. 200ml na jedną osobę. Pianka jest bardzo intensywna w smaku.

Kawa musi być koniecznie rozpuszczalna. Żadna inna tak się nie ubije.

Cukier musi być dodany i musi go być objętościowo tyle co kawy i wody, bo inaczej całość nie ubije się na taką kremową, sztywną piankę. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowy.

Mleko może być zimne lub ciepłe. Do zimnego można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu. Z zimnym mlekiem kawa smakuje bardziej jak deser.

Piankę kawową otrzymamy poprzez zmiksowanie wszystkich składników, aż do otrzymania sztywnej piany. Najłatwiej to zrobić mikserem ręcznym, używając trzepaków do ubijania piany lub robotem kuchennym. Można użyć Thermomixu, ale polecam wtedy dać po 3 łyżki, bo lepiej się ubija. Można również ubijać trzepaczką ręcznie, ale trzeba się namachać ;). Blenderem ręcznym trudno uzyskać sztywną piankę, przynajmniej mój blender nie sprawdził się do końca. Pianka wyszła, ale była lekko lejąca. Blender ma malutki nożyk, który nie jest przeznaczony do ubijania ;)

Składniki na 2 porcje:

Kawowa pianka:

  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (zwykłej lub bezkofeinowej)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • ok. 400 ml mleka, zimnego lub ciepłego (mleko krowie lub roślinne)
  • kostki lodu do zimnego mleka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kawę, cukier i wodę przełożyć do miski i ubijać mikserem ok. 3- 4 minut, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
  2. Do dwóch szklanek rozlać mleko i wyłożyć delikatnie piankę.
  3. Podawać od razu.

Wariant Thermomix

Składniki na 3 porcje:

Kawowa pianka:

  • 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (zwykłej lub bezkofeinowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • ok. 600 ml mleka, zimnego lub ciepłego (mleko krowie lub roślinne)
  • kostki lodu do zimnego mleka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kawę, cukier i wodę przełożyć do naczynia miksującego. Założyć motylek i ubijać 1 minutę/ obr. 4.
  2. Po 1 minucie otworzyć pokrywę i łopatką zsunąć na dół kawę ze ścianek naczynia miksującego i pokrywy.
  3. Następnie zamknąć pokrywę i miksować kolejne 3 minuty/ obr. 4.
  4. Do trzech szklanek rozlać mleko i wyłożyć delikatnie piankę.
  5. Podawać od razu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Dalgona Coffee Dalgona Coffee Dalgona Coffee
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Zrobiłam z Inki-wyszlo super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tomasz · 1 lat temu
    dodalem ksilitol stevie  tez sie ubilo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 2 lat temu
    Wyśmienicie wygląda kawa :) Jeszcze takowej kawy nie próbowałem, choć o niej ostatnio słyszałem. Nie mniej jednak muszę spróbować tej wersji kawy :) Ja piję zawszę kawę z mlekiem. Mam ekspres ciśnieniowy ze pieniaczem do mleka, więc robię często kawę late lub cappuccino :) Dziękuję gorąco za podanie tego przepisu. Życzę miłego dnia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    halinus F. · 3 lat temu
    To nie kawa, a mleko z kawową pianką. Jak zjemy piankę pozostaje mleko...Jak włożę słomkę, też pierwsze piję mleko. Ja władam do szklanki 1-2 łyżki pianki, na to leję mleko, i piank drugi raz. Kogo poczęstowałam wg waszego przepisu, mówił zaskoczony : "ależ to po prostu smakuje jak mleko..."
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patryk · 2 lat temu
      Przed wypiciem najlepiej wymieszać np. słomką. Zawszę tak robię i nie mam z tym problemu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hannooshka · 3 lat temu
    a mój blender ma także trzepaczkę i trzaska doskonałą pianę z porcji 1łyżkowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Pyszna kawa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Czy można użyć kawy inki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Świetna kawa... Pomysł podania wg uznania a pianka zaskakująca... Do ostatniego łyka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 3 lat temu
    Ja ubiłam ręcznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Ja dodaję mniej cukru i super się ubija. Pyszności 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    5 minut i pyszny deser gotowy. Ja wolę wersję na zimno 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Ja robie bez cukru. Nauczyla mnie Cypryjka, gdzie kawa na zimno jest bardzo popularna. Kawe rozpuszczalna zalwasz zimna woda i ubijasz. Potem dodajesz mleko zimne i lod. Pycha!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      tuska · 3 lat temu
      wlasnie jak dla mnie za duzo cukru w przepisie, az mdli,sprobuje Pani metoda :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 3 miesięcy temu
      Proszę podać proporcje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    :D Wczoraj wypróbowałam. Super.