Dalgona Coffee
Dalgona Coffee to kawa składająca się z ciepłego lub zimnego mleka i kremowej, kawowej pianki na górze. Tak podana kawa wygląda bardzo atrakcyjnie. Jest obecnie hitem na różnych kanałach społecznościowych. Do przygotowania kawowej pianki potrzebne są tylko 3 składniki: kawa rozpuszczalna, cukier i woda.
Ilość składników możecie dobrać indywidualnie według własnego gustu. Ważne jest tylko, aby stosunek objętościowy składników na piankę, czyli kawy, cukru i wody był 1:1:1. Nie polecam użycia mniejszej ilości niż 2 łyżki, ponieważ mniejsza ilość jest bardzo trudna do ubicia. Ja przygotowałam piankę z 2 łyżek kawy, cukru i wody. Pianki wystarczyło na 2 osoby. Mleka użyłam po ok. 200ml na jedną osobę. Pianka jest bardzo intensywna w smaku.
Kawa musi być koniecznie rozpuszczalna. Żadna inna tak się nie ubije.
Cukier musi być dodany i musi go być objętościowo tyle co kawy i wody, bo inaczej całość nie ubije się na taką kremową, sztywną piankę. Zamiast białego cukru można użyć trzcinowy.
Mleko może być zimne lub ciepłe. Do zimnego można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu. Z zimnym mlekiem kawa smakuje bardziej jak deser.
Piankę kawową otrzymamy poprzez zmiksowanie wszystkich składników, aż do otrzymania sztywnej piany. Najłatwiej to zrobić mikserem ręcznym, używając trzepaków do ubijania piany lub robotem kuchennym. Można użyć Thermomixu, ale polecam wtedy dać po 3 łyżki, bo lepiej się ubija. Można również ubijać trzepaczką ręcznie, ale trzeba się namachać ;). Blenderem ręcznym trudno uzyskać sztywną piankę, przynajmniej mój blender nie sprawdził się do końca. Pianka wyszła, ale była lekko lejąca. Blender ma malutki nożyk, który nie jest przeznaczony do ubijania ;)
Składniki na 2 porcje:
Kawowa pianka:
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (zwykłej lub bezkofeinowej)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- ok. 400 ml mleka, zimnego lub ciepłego (mleko krowie lub roślinne)
- kostki lodu do zimnego mleka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kawę, cukier i wodę przełożyć do miski i ubijać mikserem ok. 3- 4 minut, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana.
- Do dwóch szklanek rozlać mleko i wyłożyć delikatnie piankę.
- Podawać od razu.
Wariant Thermomix
Składniki na 3 porcje:
Kawowa pianka:
- 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej (zwykłej lub bezkofeinowej)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- ok. 600 ml mleka, zimnego lub ciepłego (mleko krowie lub roślinne)
- kostki lodu do zimnego mleka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kawę, cukier i wodę przełożyć do naczynia miksującego. Założyć motylek i ubijać 1 minutę/ obr. 4.
- Po 1 minucie otworzyć pokrywę i łopatką zsunąć na dół kawę ze ścianek naczynia miksującego i pokrywy.
- Następnie zamknąć pokrywę i miksować kolejne 3 minuty/ obr. 4.
- Do trzech szklanek rozlać mleko i wyłożyć delikatnie piankę.
- Podawać od razu.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |