Konfitura ze smażonych jabłek, pachnąca cynamonem i wanilią jest idealna na zimową porę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów również do przełożenia ciasta. Łyżeczka takiej konfitury będzie także bardzo dobrym dodatkiem do jogurtu naturalnego, podanego na śniadanie. Słoiczek konfitury może służyć również jako bożonarodzeniowy podarunek. Przepis pochodzi od Buntköchin.
Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Odważyć 1kg jabłek i pokroić w kostkę ok. 1x 1cm.
3 łyżki cukru skarmelizować na dużej patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać pokrojone jabłka. (Karmel od razu stwardnieje). Mieszać przez ok. 10- 15 minut na niedużej mocy palnika, aż karmel z powrotem się rozpuści.
Zawartość patelni przenieść do dużego garnka. Dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny.
Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Dodać rum. Gotową konfiturę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą, słoiczków i mocno zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
Konfiturę można przechowywać do roku.
Z podanych składników otrzymamy ok. 900ml konfitury.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
OLA·
7 lat temu
A czym można zastąpić cukier żelujacy? Tu gdzie mieszkam go nie dostanę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alis·
8 lat temu
dzisiaj zrobiłam konfiturę wg Twojego przepisu wzbogacona o parę gozdzików i kwaśną pomarańczę wraz ze zeskrobana skórką - wyszło przepysznie - wyrazisty smak a zapach jakby grudzien a nie wrzesien sie zaczynał :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jan·
11 lat temu
konfitura rewelacyjna robiłem w ubiegłym roku,obdzieliłem rodzinę i znajomych-wszystkim smakowała,jutro robię z tegorocznych jabłek(zebranych z działki)-dziękuję Joanno za wspaniały przepis-pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Natalio[/b] dla aromatu. Możesz pominąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
12 lat temu
Po co daje się rum? Można zrobić bez alkoholu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
12 lat temu
niezłe, ale dla mnie za słodkie. jak zrobić , zeby bylo mniej słodkie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Gosiu[/b] tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
12 lat temu
Czy można użyć rumu białego?:) pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Aga[/b] nie musisz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
12 lat temu
Czy nie muszę zagotowywać słoików? Konfitura się nie zepsuje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Madzia·
13 lat temu
Konfitura wyszła rewelacyjna, i w konsystencji i w smaku! :)
Gorąco polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
13 lat temu
Dziś robiam tą konfiture....jest superowa.Polecam ten przepis!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kuba·
14 lat temu
robie podobnie wysmienite
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Toczka·
14 lat temu
Mmm, coś dla mojego siostrzeńca, bo jako malec lubi słodkie i lepkie cosie nakładane na chałeczkę albo świeżo kupioną bułeczkę z masełkiem :D Pyszota.