Konfitura figowo- rabarbarowa

4 Komentarzy

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura ze świeżego rabarbaru i suszonych fig. Jest słodka i wcale nie kwaskowa od rabarbaru. W smaku mocno dominują figi. Rabarbar jest raczej składnikiem pobocznym. Myślę, że konfitura przypadnie do gustu osobom lubiącym klasyczne konfitury (dżemy), nie niskosłodzone. Mnie najlepiej smakuje na pieczywie w połączeniu z serem białym.

Składniki:

  • 150g suszonych fig
  • 500g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
  • 500g cukru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • ewentualnie 2 łyżki rumu lub whisky

Sposób przygotowania:

  1. Figi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Rabarbar umyć i pokroić na małe, ok. 1cm kawałki. (Rabarbar dodatkowo obrałam).
  3. Figi i rabarbar przełożyć do garnka. Wymieszać z cukrem i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok. 
  4. Na następny dzień dodać sok z cytryny i ewentualnie alkohol. Zagotować. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut (u mnie 20 minut), aż masa zgęstnieje.
  5. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  6. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  7. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 900ml konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.
Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 12 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura figowo- rabarbarowa

Konfitura figowo- rabarbarowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Jejku, jaka piękna! I figi do tego. Figi,które wielbię! Cudowne zdjęcia i świetne połączenie słodkiego z kwaśnym. Jestem za!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 12 lat temu
    A ja znowu delektuję się pięknem wykonanego zdjęcia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Sok z cytryny pomaga, aby konfitura lepiej i szybciej stężała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Astheart · 12 lat temu
    Wydaje mi sie, ze rabarb jest wystarczajaca kwasny. To dlaczego jeszcze sok z cytryny?