Pyszna konfitura truskawkowo- rabarbarowa. Idealne połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem. Konfitura jest mocno owocowa i nie za słodka dzięki użyciu cukru żelującego 3:1.
Składniki:
750g rabarbaru (waga już po obcięciu końcówek)
750g truskawek
500g cukru żelującego 3:1
4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć i pokroić na ok. 2cm kawałki. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Rabarbar przełożyć do garnka. Dodać 50ml wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 5 min. Kolejno ściągnąć pokrywkę i gotować dalej, na dużym ogniu, przez 5 minut.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Połowę pokroić w kostkę. Drugą połową zmiksować blenderem na gładką masę.
Truskawki dodać do rabarbaru. Dodać sok z cytryny i cukier żelujący. Wymieszać i pozostawić na co najmniej 3 godziny.
Następnie garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty., ciągle mieszając.
Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury.