
Pyszna konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest zarówno śliwka jak i czekolada. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów czy po prostu do chleba. 
W momencie dodania czekolady można dodać również 1- 2 łyżki likieru pomarańczowego.
Składniki:
- 1,2 kg śliwek węgierek
 - 500g cukru żelującego 2: 1
 - 1 pomarańcza
 - 100g gorzkiej czekolady
 
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.
 

- Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok.
 - Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka.
 - Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok.
 - Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
 - Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
 - Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać.
 - Konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
 - Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury.
 - Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy.
 
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees. Früchtchen auf Vorrat” GU
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 60 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
ok. 12 godz. | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 

