Smak aronii i ananasa tworzy całkiem nową kombinację. Ananas jest wyczuwalny, jednak jego smak jest wymieszany ze smakiem aronii. Pomimo dodania papryki chili konfitura nie jest wcale ostra, jest łagodna w smaku. Nie bójcie się dodać chili. Bez niej konfitura mogłaby być mdła.
Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni, aby po przetworzeniu nie była cierpka.
Składniki:
2 świeże ananasy
300g odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
1 papryka chili
sok wyciśnięty z jednej cytryny
500g cukru żelującego 3:1
Sposób przygotowania:
Aronię rozmrozić.
Z ananasów odciąć górną i dolną cześć. Następnie oddzielić skórę od miąższu. Ananasy przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć twardy środek. Odważyć 1200g miąższu i go pokroić na kawałki. Kawałki przełożyć do dużego garnka. Dodać aronię.
Paprykę chili przekroić wzdłuż na pół. Usunąć ziarenka i je wyrzucić. Paprykę pokroić w cienkie paski i dodać do garnka.
Dodać sok z cytryny i całość zmiksować blenderem.
Dodać cukier żelujący, wymieszać i pozostawić na 2 godz.
Następnie garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4min., ciągle mieszając.
Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 15 min.