Deser jabłkowo- cytrynowy
Lekki i orzeźwiający deser jabłkowy z musu jabłkowego, galaretki cytrynowej i bitej śmietany. Taki deser jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Jedynie należy odczekać kilka godzin, aby galaretka stężała.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 ml musu jabłkowego (używam z tego przepisu: "Mus jabłkowy" bez dodatku cukru)
- ½ opakowania galaretki cytrynowej (pomarańczowej lub brzoskwiniowej)
- ok. 250 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Mus jabłkowy przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z palnika i wsypać połowę galaretki w proszku. Zmiksować blenderem lub dokładnie wymieszać trzepaczką, aby galaretka rozpuściła się w musie.
- Mus rozlać do 4 pucharków (miseczek lub szklanek). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 3 godziny (można na noc) do lodówki.
- Migdały w płatkach podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć śmietanę na schłodzony mus. (Można wyłożyć śmietanę również łyżką).
- Posypać chłodnymi migdałami.
- Deser przechowywać w lodówce. (Można go przechowywać do ok. 3 dni).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 19742
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!