Najprostszy budyń z komosy ryżowej. Zdrowe, sycące, wegańskie śniadanie lub dietetyczny deser. Można podawać go na ciepło, od razu po przygotowaniu lub schłodzony w lodówce. Może być bez laktozy, glutenu i cukru. Jak dla mnie koniecznie z musem owocowym np. truskawkowym, który dodaje budyniowi smaku, bo sam w sobie jest mało wyrazisty.
Składniki na ok. 2 porcje:
Budyń:
100 g komosy ryżowej (Quinoa)
ok. 400 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
½ łyżeczki cynamonu
sok wyciśnięty z ½ cytryny
1 łyżka syropu klonowego (miodu lub syropu z agawy) lub 1 dojrzały banan
Dodatkowo:
250 g truskawek (jagód, borówki amerykańskiej, malin, mango, brzoskwiń itp)
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą. Odcedzić.
Komosę przełożyć do garnka i zalać 300 ml mleka. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez 20 minut, aż będzie miękka. Od czasu do czasu przemieszać. Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
Garnek ściągnąć z palnika. Do garnka z gorącą komosą dodać syrop klonowy, sok z cytryny i cynamon. Zmiksować porządnie blenderem (lub w malakserze) na jak najgładszą masę. (Spróbować i według gustu ewentualnie dosłodzić). Dolewać mleka (u mnie 100 ml) i miskować, aż do uzyskania konsystencji budyniu. (Gdy ostygnie, jeszcze zgęstnieje).
Gotowy budyń przełożyć do dwóch miseczek lub pucharków.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Kilka pokroić na kawałki, resztę zmiksować blenderem na mus.
Budyń polać musem truskawkowym i udekorować kawałkami truskawek.