Budyń jaglany z jabłkiem
Sycący, zdrowy budyń z kaszy jaglanej z musem jabłkowym, startym jabłkiem, rodzynkami i cynamonem. Nie prezentuje się może apetycznie, ale jest naprawdę smaczny. Ostatnio to moje ulubione śniadanie, na przemian z jajkami w koszulkach ;). Budyniu nie słodzę. Wystarczy słodycz z rodzynek, musu i jabłka. Jeśli chcecie, możecie go dosłodzić do smaku miodem lub syropem klonowym.
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka = 250 ml
- ½ szklanki kaszy jaglanej (lub 100 g)
- ok. 350 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 150 g musu jabłkowego, najlepiej bez dodatku cukru (kupnego lub domowego: "Mus jabłkowy")
- 1 jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Odcedzić.
- Kaszę przełożyć do garnka i zalać 250 ml mleka. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
- W międzyczasie uprażyć na suchej patelni migdały w płatkach. Odstawić na bok.
- Garnek z ugotowaną kaszą ściągnąć z palnika. Do gorącej kaszy dodać mus jabłkowy i cynamon. Zmiksować porządnie blenderem (lub w malakserze) przez kilka minut na jak najgładszą masę. W razie potrzeby dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu. (Dodaję ok. 100 ml).
- Do budyniu wmieszać rodzynki i starte na tarce o dużych oczkach jabłko.
- Gotowy budyń przełożyć do dwóch miseczek. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
- Podawać od razu.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 32470
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!