Budyń z kaszy jaglanej to szybki, zdrowy i sycący deser lub śniadanie. To najprostsza wersja takiego budyniu. Wystarczy ugotować kaszę jaglaną na dowolnym mleku, dosłodzić do smaku i zmiksować blenderem. Jest kremowy i sycący. Zamiast cukru możecie dodać banana i/ lub suszone daktyle.
Składniki na ok. 2 porcje:
1 szklanka = 250 ml
½ szklanki kaszy jaglanej (lub 100 g)
400- 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
1 łyżka miodu (syropu klonowego lub z agawy)
owoce (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przełożyć na drobne sitko i przepłukać ciepłą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Odcedzić.
Kaszę przełożyć do garnka i zalać 250 ml mleka. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować na niskiej mocy palnika przez ok. 15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie całe mleko. Garnek podczas gotowania przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę.
Garnek ściągnąć z palnika. Do garnka z gorącą kaszą dodać miód i ok. 150 ml mleka. Zmiksować porządnie blenderem (lub w malakserze) na jak najgładszą masę. W razie potrzeby dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Gotowy budyń przełożyć do miseczek. Można ozdobić świeżymi owocami lub polać sosem owocowym.