Deser truskawkowo- bananowy z chia (bez cukru, glutenu i laktozy)


Pyszny, lekki i orzeźwiający deser lub śniadanie ze słodkich truskawek, nasion chia, mleka kokosowego i banana. W sam raz na upały, ale nie tylko. Można wykonać go również z mrożonych truskawek poza sezonem na truskawki.
Jeśli deser ma być podany od razu po przygotowaniu to polecam do deseru użyć mrożonych bananów, dzięki którym deser będzie bardziej kremowy i orzeźwiający. Najlepiej jest zamrozić banany dzień lub kilka dni wcześniej oraz warstwę truskawkową też można przygotować dzień wcześniej. Jeśli deser ma być przechowywany dłużej w lodówce, to proszę użyć świeżych bananów. (Mrożone banany i tak by się rozmroziły). Jak zamrozić banany można przeczytać w artykule: "Jak mrozić banany".
Do zmiksowania mrożonych bananów potrzebny jest robot o dużej mocy, który poradzi sobie ze zmieleniem twardego owocu. Jeśli takiego nie posiadacie, to możecie poczekać, aż banan lekko zmięknie lub użyć świeżego.
Składniki na 3- 4 porcje:
- 500 g słodkich truskawek
- 50 g nasion chia
- 200 ml mleka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa
- 2 banany, najlepiej mrożone, ale niekoniecznie
Do dekoracji (opcjonalnie):
- kilka plasterków banana
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Jeśli do deseru chcecie użyć mrożonych bananów, należy zamrozić je dzień wcześniej. (Jak to zrobić, czyt.: "Jak mrozić banany").
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Dodać nasiona chia i wymieszać łyżką. Odstawić na ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki. Miskę przykryć talerzem lub folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Gotowy mus truskawkowy dobrze wymieszać i rozłożyć do pucharków lub szklanek.
- Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wymieszać łyżką. Następnie odmierzyć 200 ml.
- Mrożone banany i mleko kokosowe przełożyć do naczynia miksującego. (U mnie Thermomix). Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. W międzyczasie zatrzymać urządzenie i silikonową szpatułką zsunąć składniki ze ścianek naczynia na dół. (Gdyby urządzenie nie radziło sobie ze zmiksowaniem bananów, należy pozostawić je na 5- 10 minut, aby lekko zmiękły. W przypadku świeżych bananów wystarczy użyć blendera).
- Masę bananową rozłożyć na warstwie truskawkowej.
- Deser można ozdobić plasterkami bananów i oprószyć kakao. Podawać od razu, albo przechowywać do 3 dni w lodówce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!