Chałwa
Domowa chałwa waniliowa, marmurkowa lub z bakaliami. Jaką lubicie? Moja jedyna, ulubiona to waniliowa. Nie ma dla mnie lepszej. Chałwę można zrobić w domu w bardzo łatwy i szybki sposób.
Wychodzi bardzo smaczna, choć nie taka jak kupna. Ma trochę inną konsystencję, nie jest tak „wiórowata”, ale smakiem zbliżona do sklepowej. Przygotowana w domu jest zdrowa. Zawiera tylko ziarna sezamu (bogate w białko, witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze) oraz miód. Możecie stworzyć chałwy o różnych smakach, dodając do gotowej masy np. kakao, aby powstała chałwa kakaowa lub marmurkowa lub dodać ulubione, posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe lub rodzynki.
Poniżej podaję przepis na chałwę waniliową i marmurkową.
Chałwa waniliowa
Składniki:
- 400g sezamu łuskanego (białego)
- 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
- 2 laski wanilii
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
- Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
- Laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą, inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).
- Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.
- Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.
Smacznego.
Chałwa marmurkowa
Składniki:
- 400g sezamu łuskanego (białego)
- 5 łyżek płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
- ok. 3 łyżeczek kakao
Sposób przygotowania:
- Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
- Ziarna zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
- Do pasty sezamowej dodać 4 łyżki miodu. Wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).
- Do połowy pasty dodać kakao i dodatkowo 1 łyżkę miodu. Zagnieść. Dodać do jasnej połowy i lekko zagnieść, aż powstanie marmurek.
- Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.
- Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.
Smacznego.