Chałwa

35 Komentarzy

Chałwa

Domowa chałwa waniliowa, marmurkowa lub z bakaliami. Jaką lubicie? Moja jedyna, ulubiona to waniliowa. Nie ma dla mnie lepszej. Chałwę można zrobić w domu w bardzo łatwy i szybki sposób.

Wychodzi bardzo smaczna, choć nie taka jak kupna. Ma trochę inną konsystencję, nie jest tak „wiórowata”, ale smakiem zbliżona do sklepowej. Przygotowana w domu jest zdrowa. Zawiera tylko ziarna sezamu (bogate w białko, witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze) oraz miód. Możecie stworzyć chałwy o różnych smakach, dodając do gotowej masy np. kakao, aby powstała chałwa kakaowa lub marmurkowa lub dodać ulubione, posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe lub rodzynki.

Poniżej podaję przepis na chałwę waniliową i marmurkową.

Chałwa waniliowa
Składniki:

  • 400g sezamu łuskanego (białego)
  • 4 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
  2. Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).

2

  1. Laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą, inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).

3

  1. Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.
  2. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.

Smacznego.

 

Chałwa marmurkowa

Składniki:

  • 400g sezamu łuskanego (białego)
  • 5 łyżek płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie np.: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • ok. 3 łyżeczek kakao

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
  2. Ziarna zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
  3. Do pasty sezamowej dodać 4 łyżki miodu. Wymieszać. (Dodałam 4 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać. Jedni lubią bardziej kruchą inni zwartą, mniej lub bardziej słodką).
  4. Do połowy pasty dodać kakao i dodatkowo 1 łyżkę miodu. Zagnieść. Dodać do jasnej połowy i lekko zagnieść, aż powstanie marmurek.
  5. Gotową masę przełożyć do foremek silikonowych. Można też masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub ułożyć masę na papierze do pieczenia, uformować ją dowolnie i zawinąć w papier.
  6. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny lub dłużej, aby masa stężała.

Smacznego.

Chałwa

Chałwa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 7 miesięcy temu
    Mieszanka zmielonego sezamu z miodem na pewno nie da chałwy, a przynajmniej nie takiej jaka jest w sprzedaży, czy to u nas w sklepach czy nawet na tureckich bazarach. Będzie to smaczne, ale w smaku bardziej jak sezamki i konsystencja pasty - nawet jak stoi w lodówce to chwile po wyjęcia mięknie, tak że bardziej można to jeść łyżeczką lub posmarować chleb. Ma to swoje zalety bo i zdrowe i można wykorzytać jako masę chałwową do innych wyrobów np. lodów.
    Ważne jest żeby podprażyć ziarna sezamu, żeby nabrały delikatnej goryczy ale nie do przesady i potem ważne by to porządnie zmienić do tego stopnia by się upłynniło. Niedomielony sezam będzie miałki. Jeżeli chcemy chałwę taką, by poza lodówką też była stała, jak te kupne to powinno się to zrobić na prawie odwodnionym gorącym syropie cukrowym. Można też na miodzie, ale poddany obróbce termicznej straci swoje zdrowotne właściwości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 9 miesięcy temu
    Zrobiłam z połowy porcji, bo tyle miałam sezamu. Nawet nie zdążyła prządnie się schłodzić. 😂 Pyszna!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 1 lat temu
    Dzień dobry 🙂 wszystko zrobiłam wg przepisu i w thermomixsie . Chałwa w smaku bardzo dobra tylko mam pytanie czy ona jest taka bardzo tłusta? Po wyjęciu z lodówki ( po 4-5 godz.) tłuszcz "pływa" po wierzchu🤔🥴
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Chałwa powinna być tłusta, ale nim nie ociekać. Może skróć czas miksowania w thermomixie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 9 miesięcy temu
        Dokładnie, za długo było miksowane i wytrącił się olej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 1 lat temu
    Witam a dlaczego wyszla mi twarda jak kamien  i gumowata 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Robiłam kiedys chałwe, ale nie z tego przepisu, i wyszła nie dobra i sucha, gorzka. Teraz robilam w  termomikie, dłużej zmieliłam, dodałam miód zrobiła sie klejaca i do foremek. Trzeba miec dobry, mocny blender. Moja córka palce mi lizala z tej chałwy😂Dla mnie najgrsze to podprażyc odpowiednio sezam, jak zjaracie to wtedy jest gorzki. Przepis swietny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Czy chalwe można robić np z ksylitolem? Dla cukrzykow
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, dla odpowiedniej konsystencji dodałabym trochę oleju kokosowego lub masła, bo miód sklaja też masę, a sam ksylitol już nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Chałwa z reguły była dość tłusta, czy dla lepszej spoistości i podkręcenia aromatu można dodać odrobinkę oleju sezamowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ta chałwa jest zwasta. Jeśli chcesz bardziej tłustą to ja miksowałabym ziarna sezamu trochę dłużej. Oczywiście możesz dodać też olej sezamowy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 3 lat temu
    Mam pytanie robiłam chalwe w termomix i nie wiem czemu ale po włożeniu do lodówki jest ona jak piasek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 3 lat temu
      Witaj, może za mało miodu? Chociaż to by było widać po masie, ze za mało plastyczna, mam zamiar też robić w thermomixie to się zastanawiam, jak to wychodzi. Moim zdaniem za mało miodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulinka · 3 lat temu
    Pycha! Zrobiłam dziś chałwę waniliową z orzechami laskowymi na miodzie wrzosowym. Najlepszej klasy składniki podkręcają jej smak. Rarytas! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Ja dziś robiłam kakaową, oraz orzechową wraz z kawałkami orzechów włoskich.Jutro będę kroić. Przynajmniej 3 zdrowe składniki. Ale faktycznie ciekawe jak to robią, że wychodzi taka krucha. 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicia · 4 lat temu
    Doskonała chałwa 👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 4 lat temu
    A jak długo można przechowywać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Uważam, że w lodówce można ją długo przechowywać. To tak jak z kupną chałwą. Nie testowałam, bo u nas chałwa szybko znika ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Teresa · 4 lat temu
        Dziękuję, podejrzewam, że jak zrobię ją tacie to też nie będzie jak sprawdzić ile może stać 😉 a może i moje dzieci spróbują? Nie wpadłam nawet na to, że samemu można chałwę zrobić. Doskonałe na oryginalny prezent od serca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis - chałwa wyszła przepyszna! Te sklepowe straszą składem, więc przestałam je kupować. Jestem zszokowana, że w taki prosty sposób można ja samodzielnie zrobić. Dobrą wskazówkę ktoś umieścił z tym zapachem - teraz wiem, że wcześniej za bardzo podprażałam sezam, dlatego tahini mi zawsze gorzkie wychodziły. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anastazja · 5 lat temu
    Czy zamiast wanilii można dodać aromat?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nanna · 5 lat temu
    Chałwa to największe dobro <3 Uwielbiam ten kultowy ,,kurz z cukrem'' <333. A teraz zrobię go sobie sama w domu, serdecznie dziękuję <3. Teraz tylko znaleźć sezam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jakub · 5 lat temu
    Czy jest możliwe że prażyłem za krótko i przez to była gorzka ? Wasz sezam też był gorzki od początu ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Wręcz przeciwnie. Za długo prażony sezam robi się gorzki lub gdy jest nieświeży. Masz jeszcze sezam w paczce? Spróbuj czy jest gorzki. Jeśli tak to jest nieświeży, a jeśli dobry to za długo był prażony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Genialna, milion razy lepsza niż sklepowa nk i samo zdrowie . Wszystkie slodycze robię sama i nie przytyłam grama : )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 5 lat temu
    EXTRA!!! Dziekuję za przepis, na zimowe chłody jak znalazł :-) Zrobiłam ją w thermomixie wg podanych wskazówek, waniliową i marmurkową (dałam mniej kakao ). Z miodem najlepiej próbować w trakcie i znaleźć optymalną ilość wg własnego smaku. Jest bardziej sycąca niż sklepowa :-) Już poleciłam znajomym!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Waldek · 5 lat temu
    Źle pachnie, smakuje, nie jest taka słodka, tłusta jak kupiona. Sorry, dla mnie to porażka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewka · 4 lat temu
      Spróbuj dodać rozpuszczoną margarynę roślinną i kilka łyżek cukru pudru. Podobno tłuszcz to nośnik smaku. Aaa i jeszcze dodaj jakiś aromat do ciasta (najlepiej taki jaki lubisz) dla ładniejszego zapachu. Taka domowa chałwa jest bardzo zdrowa, ktoś wie gdzie kupić tłuszcz palmowy, żeby chałwa wyszła zupełnie jak ta sklepowa? (fail)
      Pozdrawiam
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jola · 3 lat temu
        Ewka,to po co się trudzić i robić w domu niezdrową chałwę,łatwiej kupić gotową.Przecież margaryna i olej palmowy to tłuszcze utwardzone,których powinnismy unikać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Radek · 3 lat temu
      To coś zrobiłeś nie tak jak w przepisie.Po za tym że można przypalić sezam to nie ma tego jak zepsuć😁.Smak nie powtarzalny .W sklepie gotowca już nie kupię-wszystko z mydlnicą😴łee ,lub w astronomicznej cenie około 100 zł za kg.