Kutia przygotowana na kaszy jaglanej. Zrobiłam ją w wersji bezglutenowej dodając zamiast pszenicy kaszę jaglaną. Do sparzenia maku można użyć wody zamiast mleka, a w wersji wegańskiej zamiast miodu syropu z agawy lub klonowego. Kutia w takiej wersji jest pyszna. Smakuje równie dobrze jak klasyczna kutia na pszenicy, a może nawet lepiej. Mnie osobiście dodatek kaszy jaglanej do masy makowej bardziej smakuje niż kutia z pszenicą.
1 szklanka= 250ml
Składniki na ok. 1100 ml:
150g maku (może być zmielony)
½ szklanki kaszy jaglanej
¾ szklanki syropu z agawy lub klonowego (lub więcej według uznania)
1 laska wanilii
130g orzechów, najlepiej mieszanych (= 1 szklanka)
60g posiekanych migdałów bez skórki (= ½ szklanki)
60g rodzynek (½ szklanki)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 suszone figi
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przełożyć na sitko i dobrze wypłukać, a następnie przelać wrzątkiem.
Mak zalać wrzątkiem (trochę więcej wody niż do przykrycia). Garnek z makiem przykryć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia.
Kaszę przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować kaszę do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Odcedzić i ostudzić.
Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli jest nie zmielony należy go zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie z orzechów laskowych ściągnąć skórkę pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Do maku dodać syrop, ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać posiekane orzechy, migdały, rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone na małe kawałki figi. Na końcu wmieszać kaszę. W razie potrzeby dodać więcej syropu do smaku.