125 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
2 łyżki wody (chłodnej lub lekko ciepłej)
Sposób przygotowania:
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1- 2 cm. (Nie trzeba go obierać).
Ciasteczka Amaretti lub biszkopty przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem na mniejsze kawałki.
Rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną. Posypać cukrem.
Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i waniliowym oraz 2 łyżkami wody na jasną masę. Dodać twaróg i zmiksować do połączenia.
Białko ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Odłożyć część pokruszonych ciasteczek do dekoracji. Resztę wyłożyć do formy na rabarbar. Na to rozłożyć masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
Posypać odłożonymi ciasteczkami i podawać najlepiej na ciepło.
Uwaga:
W wersji bezglutenowej proszę wybrać ciasteczka bezglutenowe.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch der Aufläufe und Gratins".