
Zapiekanka ze świeżego rabarbaru, pokryta cienką, serową pierzynką. Idealna na szybki poobiedni deser. Jest bardzo smaczna i lekka.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 500 g rabarbaru (waga po obcięciu końcówek)
 - 100 g ciasteczek Amaretti lub biszkoptów podłużnych
 - 2 łyżki cukru
 - 1 jajko
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 125 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
 - 2 łyżki wody (chłodnej lub lekko ciepłej)
 
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1- 2 cm. (Nie trzeba go obierać).
 - Ciasteczka Amaretti lub biszkopty przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem na mniejsze kawałki.
 - Rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem lub margaryną. Posypać cukrem.
 

- Oddzielić białko od żółtka. Żółtko ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i waniliowym oraz 2 łyżkami wody na jasną masę. Dodać twaróg i zmiksować do połączenia.
 - Białko ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
 - Odłożyć część pokruszonych ciasteczek do dekoracji. Resztę wyłożyć do formy na rabarbar. Na to rozłożyć masę serową.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
 - Posypać odłożonymi ciasteczkami i podawać najlepiej na ciepło.
 
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę wybrać ciasteczka bezglutenowe.
 
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Das große Buch der Aufläufe und Gratins".
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 3- 4  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 
 