Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

13 Komentarzy

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Szybki, prosty i efektowny deser z brzoskwiń. Świeże, dojrzałe brzoskwinie (lub nektarynki) nadziewane są słodką masą marcepanową z herbatnikami i zapiekane w cieście francuskim. Bardzo smaczny, lekki i tak prosty deser, że na pewno nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Polecam podawać na ciepło.

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • 100g masy marcepanowej
  • 5 sztuk herbatników
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.
  2. Brzoskwinie osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
  3. Herbatniki połamać na małe kawałki i zagnieść z marcepanem.
  4. Wypełnić połówki brzoskwiń przygotowaną masą.

02

  1. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 8cm. (Zależy od wielkości brzoskwiń. Kółko z ciasta powinno mieć taką średnicę, jak połówka brzoskwini lub lekko większą).
  2. Połówki brzoskwiń ułożyć na kółkach z ciasta, wypukłą stroną do góry.

03

  1. Z resztek ciasta wyciąć radełkiem lub nożem cienkie paseczki i ułożyć je na krzyż na brzoskwini. Końcówki dobrze zawinąć pod spód.
  2. Tak przygotowane połówki brzoskwiń ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

04

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

10
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Nadziewane brzoskwinie w cieście francuskim

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Pychotko[/b] połączenie brzoskwini z marcepanem jest bardzo trafne. Jeśli chcesz to możesz pokombinować z innymi składnikami. Może konfitura by tu pasowała. Z jabłkiem możesz również spróbować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pychotka · 11 lat temu
    Czy zamiast masy marcepanowej poleciłaby Pani jakąś inną do tego deseru? A mogą być inne owoce? jabłka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szbciutkarobota · 12 lat temu
    nic dodac, nic ując! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EVE · 13 lat temu
    piękne! i jakie efektowne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Bardzo dziękuję za komentarze :-)
    Thanks Purabi Naha :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    judik1119 · 13 lat temu
    Wyglądają pysznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    purabi naha · 13 lat temu
    Hi, I am from India living in Hong Kong. This looks amazing and super tempting!! Loved your blog. Great collection of recipes.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 13 lat temu
    Faktycznie bardzo efektowne, az milo popatrzec (a zjesc pewnie jeszcze milej :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Po upieczeniu wyglądają jak babeczki :) Bardzo fajny i efektowny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 13 lat temu
    Niesamowite!
    Bardzo lubie pieczone nadziewany brzoskwinie, ale nie pomyslalabym, aby przewrocic je odwrotnie i zapiec...nie wspoamniajac o ciescie francuskim ;)
    Wspanialy pomysl...oj z checia zjadlabym z trzy!:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Avelina · 13 lat temu
    Bardzo mi się podoba sposób wykorzystania ciasta francuskiego w połączeniu z brzoskwiniami, wszystko wygląda bardzo elegancko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bialoczarna · 13 lat temu
    rewelacyjnie się prezentuje i jest proste w przygotowaniu, świetne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi z kuchni · 13 lat temu
    Łaaał, robią wrazenie, przepis ląduje w ulubonych :)