Crumble z rabarbarem

6 Komentarzy

Crumble z rabarbarem

Przepis na crumble z rabarbarem, czyli jeden z najprostszych deserów z wykorzystaniem rabarbaru. Jak nie przepadam za kwaśnym rabarbarem, to  połączenie słodkiej kruszonki i zapiekanego rabarbaru smakuje mi wyśmienicie. Choć crumble z rabarbarem (właściwie to chyba każde crumble) nie zalicza się do eleganckich deserów, to jednak smakuje świetnie i do tego jest bardzo proste. Musicie koniecznie spróbować.

Crumble można serwować z łyżką bitej śmietany, słodkiego jogurtu lub lodami.

Składniki:

Kruszonka:

  • 80g mąki pszennej
  • 80g migdałów mielonych (lub orzechów mielonych)
  • 80g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100g zimnego masła

Dodatkowo:

  • masło do smarowania formy lub foremek

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Formę żaroodporną (np. o średnicy 26cm) lub 8 ramekin* wysmarować masłem. Rozłożyć rabarbar.
  3. Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę. Kruszonkę rozłożyć na rabarbarze.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu odczekać 5- 10 minut i podawać.

Smacznego.

* żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 8
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Przepyszne! Robiłam wielokrotnie i serdecznie polecam. Przepis na kruszonkę wykorzystuję w innych przepisach, bo jest rewelacyjna. (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Dziekuje za przepis. Wyszlo przepyszne!! Troche zmodyfikowalam, dodalam aromat migdalowy zamiast cukru waniliowego. Oraz rabarbar z puszki, bo innego nie bylo :P Ale wyszlo super. Podalam ze smietanką sodką i sosem toffi! Niebo w gębie. POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    właśnie się do takiego przymierzam :) mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria @ ScandiFoodie · 13 lat temu
    I love this! Sounds delicious!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bernadeta · 13 lat temu
    crumble ejszcze nigdy nie robilam musze w koncu wyprobowac. twoje mnie do tego zacheca;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kubełek Smakowy · 13 lat temu
    Też mam właśnie ochotę na crumble i nadmiar rambarbaru ;)