Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
2 lat temu
zrobiłam, wyszło super:)mam pytanko czy banany można zastąpić gruszkami?pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Moim zdaniem warte spróbowania 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kacper ·
3 lat temu
Przepis naprawdę dobry ale polecam dodac odrobinę nutelli
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ava·
5 lat temu
Mogą być, trochę za tłuste wyszły dobrze że smażylam na kokosowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
5 lat temu
Zrobiłam pół porcji ciasta, do tego kulka lodów i bita śmietaną. Pychota !! :))) Ciążowa zachcianka zaspokojona xD
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
6 lat temu
Super przepis :) Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marta·
11 lat temu
:P Bardzo pyszne !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
11 lat temu
Pani Joanno czy można smażyć te banany bez kokosu ???? Chodzi o uczulenie, a nie wiem czy jeśli nie dodam kokosuto czy składniki się zmienią :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Wiórki możesz pominąć, a dodać łyżkę lub dwie mąki więcej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
madziuszka·
12 lat temu
Przepis super!!!
Szybko sie robi, szybko sie smazy.
Smakuje wysmienicie :-D mniam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nowa·
12 lat temu
Świetny przepis. Zastanawiam się czy wyszło by coś z tego, jakby dodać jabłka zamiast bananów?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
13 lat temu
Pani Joanno chcialam sie zapytac czy mozna uzyc bezglutenowego proszku do pieczenia? Bede wdzieczna za odpowiedz:) Pozdrawiam! Wyprobowalam juz kilka Pani przepisow i moim domownikom bardzo smakowaly:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, możesz, ale chodzi Ci o sam proszek? Ten przepis nie jest bezglutenowy, bo dodajemy mąkę pszenną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
9 lat temu
Tak o sam proszek. Pytam, bo mam akurat takowy w domu. W takim razie jutro bede smazyc:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
13 lat temu
Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować:) mam tylko pytanie- te banany to najlepiej smażyc w frytkownicy czy na patelni?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Obojętne. Może być frytkownica, garnek lub patelnia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
9 lat temu
Banany usmażone i wszytskim bardzo smakowaly. Nawet mi, choć za bananami szczególnie nie przepadam. Podalam je z galką lodów bakaliowych i polewą czekoladową-pomysl trafiony w dziesiątkę:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
13 lat temu
średnio mi to niestety wyszło, wcale takie pulchne nie wyszły i pełno "kropek" ciasta pływało mi w tłuszczu :P zostało mi jeszcze trochę ciasta, jak można je wykorzystać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Może usmaż placuszki na patelni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
9 lat temu
no i właśnie tak zrobię, bo szkoda wylewać ciasto, bo jest smaczne :) dzięki za przepis, ale zastanawiam się dlaczego to ciasto nie zrobiło mi się takie pulchne jak u Ciebie :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
4 lat temu
Można dolać trochę wody gazowanej żeby ciasto było bardziej pulchne ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
CrOnX·
13 lat temu
Witam , świetny przepis jak to zrobiłem to mojej dziewczynie jak to jadła aż się uszy trzęsły :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
14 lat temu
od dzisiaj kocham smażone banany! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
15 lat temu
70ml mleka tzn ile to wychodzi niecala szklanka? pozdrawiam bardzo apetyczny przepis :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Sylwio, 70 ml to ok. 1/4 szklanki. Życzę smacznego :)