Smażone banany w cieście

27 Komentarzy
Smażone banany w cieście

Banany w gęstym cieście naleśnikowym z nutą kokosową. Bardzo smaczna i szybka przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 5 bananów
  • 150g mąki pszennej
  • 20g wiórków kokosowych (= 3 łyżki)
  • 100ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać jajka i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. (Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymywało się na bananie).
  2. Banany obrać, każdego pokroić na 3 części, a każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
  3. Kawałki bananów zanurzać w cieście, przy pomocy dwóch widelców wyciągać i odczekać chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie.
  4. Smażyć na głębokim oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Usmażone banany wykładać na ręczniki papierowe, aby ociekły z tłuszczu. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Smażone banany w cieście Smażone banany w cieście
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    zrobiłam, wyszło super:)mam pytanko czy banany można zastąpić gruszkami?pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kacper · 2 lat temu
    Przepis naprawdę dobry ale polecam dodac odrobinę nutelli
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ava · 4 lat temu
    Mogą być, trochę za tłuste wyszły dobrze że smażylam na kokosowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Zrobiłam pół porcji ciasta, do tego kulka lodów i bita śmietaną. Pychota !! :))) Ciążowa zachcianka zaspokojona xD
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 5 lat temu
    Super przepis :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 10 lat temu
    :P Bardzo pyszne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Pani Joanno czy można smażyć te banany bez kokosu ???? Chodzi o uczulenie, a nie wiem czy jeśli nie dodam kokosuto czy składniki się zmienią :/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Wiórki możesz pominąć, a dodać łyżkę lub dwie mąki więcej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madziuszka · 10 lat temu
    Przepis super!!!
    Szybko sie robi, szybko sie smazy.
    Smakuje wysmienicie :-D mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Świetny przepis. Zastanawiam się czy wyszło by coś z tego, jakby dodać jabłka zamiast bananów?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 12 lat temu
    Pani Joanno chcialam sie zapytac czy mozna uzyc bezglutenowego proszku do pieczenia? Bede wdzieczna za odpowiedz:) Pozdrawiam! Wyprobowalam juz kilka Pani przepisow i moim domownikom bardzo smakowaly:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, możesz, ale chodzi Ci o sam proszek? Ten przepis nie jest bezglutenowy, bo dodajemy mąkę pszenną.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kamila · 7 lat temu
        Tak o sam proszek. Pytam, bo mam akurat takowy w domu. W takim razie jutro bede smazyc:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    Fajny przepis, muszę koniecznie wypróbować:) mam tylko pytanie- te banany to najlepiej smażyc w frytkownicy czy na patelni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Obojętne. Może być frytkownica, garnek lub patelnia.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Iza · 7 lat temu
        Banany usmażone i wszytskim bardzo smakowaly. Nawet mi, choć za bananami szczególnie nie przepadam. Podalam je z galką lodów bakaliowych i polewą czekoladową-pomysl trafiony w dziesiątkę:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 12 lat temu
    średnio mi to niestety wyszło, wcale takie pulchne nie wyszły i pełno "kropek" ciasta pływało mi w tłuszczu :P zostało mi jeszcze trochę ciasta, jak można je wykorzystać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może usmaż placuszki na patelni.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aleksandra · 7 lat temu
        no i właśnie tak zrobię, bo szkoda wylewać ciasto, bo jest smaczne :) dzięki za przepis, ale zastanawiam się dlaczego to ciasto nie zrobiło mi się takie pulchne jak u Ciebie :/
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Marek · 3 lat temu
          Można dolać trochę wody gazowanej żeby ciasto było bardziej pulchne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    CrOnX · 12 lat temu
    Witam , świetny przepis jak to zrobiłem to mojej dziewczynie jak to jadła aż się uszy trzęsły :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 13 lat temu
    od dzisiaj kocham smażone banany! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 14 lat temu
    70ml mleka tzn ile to wychodzi niecala szklanka? pozdrawiam bardzo apetyczny przepis :-)