Crème brûlée

15 Komentarzy

Crème brûlée

Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Jajeczno- śmietankowy, aksamitny krem pokryty jest cienką, słodką warstwą skarmelizowanego cukru. Karmel tworzy skorupkę, przez którą należy przebić się łyżeczką, aby dostać się do kremu. Pyszny, a do tego jakże prosty w przygotowaniu.

Przy przygotowywaniu kremu ważną rolę odgrywają foremki. Nie powinny być one za duże (oryginalne foremki, takie jak na zdjęciach, mają średnicę 13cm) i nie za głębokie, najlepiej do 3cm wysokości. Jeśli macie ramekiny (kokilki) to one również się sprawdzą, tylko najlepiej nalewać krem do 2,5- 3cm ich wysokości. W za dużej lub za głębokiej foremce krem nie zetnie się równomiernie. Będzie dobry z brzegu, a w środku za płynny. Będzie potrzebował dłuższego czasu pieczenia lub zwiększonej temperatury, przy której krem może bulgotać (a nie powinien).

Składniki:

  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 50g cukru

Dodatkowo:

  • brązowy cukier do skarmelizowania (ok. 7 kopiatych łyżeczek)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
  2. 6- 7 foremek do Crème brûlée (w zastępstwie ramekiny) włożyć do żaroodpornego naczynia.
  3. Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką. (Tylko wymieszać. Nie ubijać).

2

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił).

3

  1. Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.

4

  1. Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy wysokości kremu. (Uważać, aby wrzątek nie dostał się do foremek z kremem).
  2. Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie. (Nie powinien się zarumienić).

5

  1. Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.
  2. Każdą porcję posypać 1 kopiatą łyżeczką brązowego cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika (najlepsza opcja) lub włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.
  3. Podawać od razu po przygotowaniu. (Po pewnym czasie karmel zmięknie).

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godz. lub dłużej
porcje

Liczba porcji:

6- 7
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Crème brûlée

creme brulee

Crème brûlée

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksander · 2 lat temu
    Temperatura pieczenia: w przepisie podane 150C; w komentarzach na pytanie o T pani Joanna Moderatorka, potwierdza te T. Problem w tym, ze kokilki stoja zanurzone w wodzie do polowy wysokosci "masy". Woda jak wiadomo wrze w 100C i az do wyparowania tej wody ta temperatura jest stala. Ponad wrzaca woda mamy 150C ktora to temperatura tez jest w miare stala, w zaleznosci od uzytego pieca. W zaleznosci of masy i objetosci kokilek, masy "masy" to temperatura w gornej warstwie kokilek jest pewnie wyzsza niz 100C i sie zmienia wraz ze zmniejszajacym sie poziomem parujacej wody. O ile sie zmienia to trzeba zmierzyc. Powierzchnia to moze infrared a glebiej to iglowy termometr. Chemia i fizyka gotowania to sa skomplikowane procesy i wymagaja rozumienia co sie dzieje i dlaczego. Powodzenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    czy można zrobić w foremkach na babeczki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiki · 3 lat temu
    mam pytanie w jakiej temperaturze piec brulee i w jakiej temperaturze podpiekać cukierbędę bardzo wdzięczna za jak najszybszą odpowiedź
    pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jest podane w pierwszym punkcie 150 stopni. Piekłam przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzu · 3 lat temu
    W kiku za grosze można kupić mały palniczek. Podpiekanie cukru w piekarniku psuje krem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Andrzej · 2 lat temu
      Ten palniczek to na spirytus czy na gaz?Widziałem kiedyś ktoś przypalal cukier palnikiem na spirytus , nie wiem czy ten na gaz nie sknoci smaku , czy w ogóle się do tego nadaje ?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 2 lat temu
        Najlepszy jest specjalny palnik gazowy do creme brulee (ale ma również inne zastosowania np. do opalania bezy lub cebuli do rosołu ;) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Czy żółtka powinny być w temperaturze pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 9 lat temu
    Uwielbiam creme brulee i właśnie z tego przepisu wyjęłam z piekarnika. Uwielbiam Twoje przepisy i dziękuję, że jesteś. Na noc creme wjeżdża do lodówki a jutro będzie rozpusta :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mniam · 11 lat temu
    na jaką temperaturę nastawić piec, przy podpiekaniu cukru?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ja · 11 lat temu
    Kto nie jadl-smak podobny do budyniu na zimno, bardziej gesty i chyba tlusciejszy. ale pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    wstyd się przyznać, ale creme brulee nigdy nie próbowałam. chyba najwyższy czas, bo wygląda wprost obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 lat temu
    Wygląda obłędnie :) Może to głupie pytanie ale jak uruchomić funkcję grill w kuchence? Zdaję sobie sprawę, że w każdej może wyglądać to inaczej ale być może jakiś użytkownik Mastercooka Dynamic podpowie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Taste it! · 11 lat temu
    Ale pięknie wygląda!