Róże z masy maślanej
Róże z masy nadają się doskonale do dekoracji tortów, ciast, czy muffinek. Nie można uformować ich bezpośrednio na cieście (jeśli ktoś ma wprawę, to jest w stanie zrobić je bezpośrednio na muffinkach :). Róże muszą zostać przygotowane wcześniej. Schłodzone można dopiero przenieść na ciasto.
Do formowania róży potrzebna jest podstawka i rękaw cukierniczy z końcówką do formowania róży i końcówką do formowania liści.
końcówka do formowania róży i podstawka:
końcówka do formowania liści:
Róże wykonuje się z masy maślanej. Ja użyłam masy z tego przepisu: „Klasyczny tort z masą maślaną”, robiąc ją z ½ porcji. Większą część masy, przeznaczoną na róże, pofarbowałam barwnikiem czerwonym, a mniejszą, przeznaczoną na listki, barwnikiem zielonym.
Wykonanie róży z masy:
- Z papieru do pieczenia wyciąć kwadrat o wielkości ok. 5x 5cm.
- Przygotowaną masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego. Nałożyć końcówkę do formowania róży.
- Na podstawce zrobić małego kleksa z masy i położyć wycięty kwadrat z papieru. (Dzięki masie papier będzie trzymał się na podstawce).
- Na środku wycisnąć z masy stożek. (Właściwie powinno się to zrobić dodatkową okrągłą końcówką, ale ja robiłam wszystko jedną końcówką, nie bawiąc się w ich przekładanie).
- Rękaw należy ustawić tak, aby szersza część końcówki była skierowana do dołu a cieńsza do góry. Obracając podstawką o 360° i jednocześnie wyciskając masę z rękawa, należy uformować pierwszy płatek.
- W kolejnym obrocie należy zrobić 3 płatki.
- Teraz należy zacząć w połowie dowolnego, uformowanego płatka i ponownie utworzyć kolejny rząd płatków. Końcówkę należy odchylać coraz bardziej do tyłu, aby róża miała rozwinięte płatki.
- Tak postępować, aż róża będzie gotowa.
- Gotową różę razem z papierem ściągnąć z podstawki i przełożyć na deskę lub płaski talerz i wstawić do lodówki, aby stwardniała.
- W ten sam sposób przygotować pozostałe róże.
Listki do róży przygotowuje się bezpośrednio na cieście, na którym znajdują się już ułożone róże. Przy robieniu liści nie jest potrzebna żadna wprawa. Należy użyć tylko odpowiedniej końcówki. Wyciskając masę z rękawa, listki formują się dosłownie same.