Czekoladowe figurki można przygotować z gorzkiej, mlecznej, białej czekolady lub kuwertury. W zależności od upodobań i potrzeb można zrobić jednokolorowe figurki lub użyć dwóch lub nawet trzech rodzajów czekolady i zrobić dowolne wzory. Takie czekoladowe figurki ozdobią wypieki. Polecam je szczególnie do dekoracji tortów, babeczek np. "Walentynkowe babeczki na Guinnessie", deserów i lodów.
Roztopioną czekoladę wylać na papier do pieczenia i rozprowadzić równomiernie nożem, na niezbyt grubą, ale również nie za cienką warstwę.
Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przy użyciu małej łyżeczki rozprowadzić czekoladę na białej czekoladzie.
Pozostawić w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Czekolada ma zastygnąć, ale nie być jeszcze całkiem twarda (inaczej będzie się kruszyć przy wycinaniu).
Gdy czekolada jest już gotowa, wycinać ostrożnie figurki, dowolną foremką do ciastek lub pociąć czekoladę nożem na dowolne kawałki. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Na ile wcześniej przed dekoracja można zrobić takie serduszka i jak je przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Przechowywać można je w szczelnym opakowaniu w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
natalka15082001·
12 lat temu
mam pomysł! zrobię je w połączeniu z lodami czekoladowymi i bezami na wierzch :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
natalka15082001·
12 lat temu
ile porcji wychodzi z tylu składników???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Mnie wyszło 20 serduszek, ale wszystko zależy od wielkości foremki. Moja ma wymiary ok. 4,5cm wysokości i tyle samo szerokości.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jaa·
13 lat temu
Mniamm wygląda pysznie jutro robię ;-) mam nadzieję, że wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata·
13 lat temu
Przepiękne !!
A co sądzisz o specjalnych foremkach do dekoracji ? Bo ja chyba jestem totalną dyletantką. Rozpuściłam czekoladę renomowanej firmy, zabarwiłam barwnikiem do czekolady , napełniłam wgłębienia i włożyłam do lodówki. Już w trakcie wyjmowania foremka pękła mi w jednym miejscu. A później już czekoladowa rozpacz. Za nic nie dało się wyjąc serduszek (a tym bardziej delikatnie stukając jak zaleca instrukcja na opakowaniu). Czekolada się cała pokruszyła, foremka popękała i wylądowała z zawartością w koszu.
Co zrobiłam nie tak ?
Foremkę mam taką, tylko inny wzór http://www.tortownia.pl/sklep,2651,256,Wilton,Foremka_do_czekoladek_diamenty.html
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Małgorzato, niby z opisu produktu wynika, że czekolada powinna łatwo odchodzić. Jeśli się nie sprawdza, to chyba jednak nie jest ona taka fajna. Osobiście polecam silikonowe foremki do pralinek. Z pralinkami czekoladowymi nie mam żadnego problemu. Silikon ładnie się wygina i nie pęka. (Chociaż nie będę wypowiadać się za wszystkich producentów, bo zdarzyło mi się usłyszeć, że komuś forma silikonowa, ale taka do pieczenia, pękła). W takiej foremce silikonowej też można zrobić ładne czekoladki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
13 lat temu
ciekawy pomysł do zrobienia np ozdób na tort :) wypróbuję w najbliższej wolnej chwili ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza·
14 lat temu
Pycha, i jaki łatwy sposób na piękne czekoladki :)