Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

3 Komentarzy

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Bezy upieczone w kształcie koszyczków, wypełnione budyniową masą truskawkową i udekorowane marcepanem. Przygotowanie takich koszyczków wymaga trochę pracy, szczególnie ich dekoracja, ale nie są trudne w wykonaniu.

Mówiąc szczerze to dzieciaki je uwielbiają. Nie pamiętam, żeby któryś wypiek został przez nich w takim tempie zjedzony.

Robiąc bezy w wersji bezglutenowej proszę wybrać masę marcepanową, budyń, posypkę cukrową i barwniki bezglutenowe.

Składniki:
Na bezy:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Masa truskawkowa:

  • 200 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 18 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • masa marcepanowa i barwniki spożywcze do dekoracji
  • marcepanowe kurczaczki
  • posypka cukrowa
  • trochę cukru pudru do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. (Użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka).
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować w odstępach okręgi o średnicy ok. 8- 9cm. Następnie zrobić brzeg.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 100- 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną, najlepiej przez całą noc.

3

  1. Przygotować masę truskawkową. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę. (Mrożone rozmrozić. Soku nie wylewać. Rozmrożone truskawki razem z sokiem zmiksować). Odlać troszeczkę zmiksowanych truskawek i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z cukrem. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Dodać miękkie masło i wymieszać trzepaczką, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Zimną masę dokładnie wymieszać trzepaczką, aby była jednolita i wypełnić nią bezy.

4

  1. Bezy z masą wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować dekorację.
  2. Przygotować marcepanowe kurczaczki według przepisu podanego tutaj.
  3. Trochę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru. (Zagniatając masą marcepanową z barwnikiem należy podsypać ją trochę cukrem pudrem, aby mocno się nie kleiła). Zielony marcepan przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

2

  1. Powstałą trawę ułożyć na masie truskawkowej. Na środku umieścić kurczaczka. Zrobić kolorowe jajka z marcepanu i obtoczyć je w posypce cukrowej. Umieścić koło kurczaczka.
  2. Gotowe bezy przechowywać w lodówce. Podawać w dzień udekorowania lub najpóźniej na następny dzień.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 2 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 5- 6
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średnie

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    Czy masło jest konieczne w masie ? Nigdy nie robiłam tego typu kremu, więc nie wiem jak masa się zachowa bez masła ?
    Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 10 lat temu
    Niezwykle urocze są te koszyczki!
    Pozdrawiam serdecznie.