W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić kurczaczki z marcepanu, które możecie wykorzystać do dekoracji różnych wypieków wielkanocnych. Kurczaczkami można udekorować np. torty, ciasta, jak i babeczki. Mnie kurczaczki posłużyły do udekorowania koszyczków bezowych. Przepis na koszyczki bezowe znajduje się tutaj.
Do przygotowania ok. 8 kurczaczków wysokich na ok. 4,5 cm potrzeba niecałe 200g masy marcepanowej.
Przygotowując kurczaczki w wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrana masa marcepanowa, posypka cukrowa i barwniki są bezglutenowe.
Składniki:
masa marcepanowa
żółty i czerwony barwnik spożywczy
posypka cukrowa
cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
Część masy marcepanowej zagnieść z żółtym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru. (Zagniatając masę marcepanową z barwnikiem należy podsypać ją trochę cukrem pudrem, aby mocno się nie kleiła).
Z żółtego marcepanu uformować dwie kulki: jedną większą i drugą troszkę mniejszą. Mniejszą kulkę ułożyć na większej.
Małą część masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru, podsypując przy tym trochę cukrem pudrem.
Z czerwonego marcepanu uformować mały dzióbek i grzebień. Przyłożyć w odpowiednich miejscach do głowy kurczaczka. (Marcepan sam „sklei się” z marcepanem).
Z kolorowej posypki zrobić oczy.
Na końcu zrobić z żółtego marcepanu skrzydełka i delikatnie naciąć je nożem. Skrzydełka przyłożyć do boków kurczaczka.
Witam, chcialabym ozdobic tort dla dziecka m.in. takimi figurkami z marcepanu.Jak dlugo mozna je przechowywac w lodowce zanim zostana umieszczone na torcie? Czy moge je zrobic 4 dni wczesniej, czy to juz za dlugo?
dziekuje i pozdrawiam