Bezy z masą kawową

57 Komentarzy
Bezy z masą kawową

Z dzieciństwa pamiętam takie oto bezy przełożone maślaną masą kawową, które można było dostać w pobliskiej cukierni. Jeszcze ostatnio widziałam je w sprzedaży. Ponieważ były bardzo smaczne postanowiłam je odtworzyć w domu.

Zarówno bezy jak i masa są słodkie. Całość rozpływa się w ustach. Masa jest mocno kawowa. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.

Składniki na ok. 9- 10 sztuk:

Bezy:

  • 5 białek (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru, najlepiej drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (u mnie rozmiaru M)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:

  • trochę kawy mielonej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużej gwiazdki) i wyciskać bezy o wielkości ok. 10x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę kawową: Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20 ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. (O ubijaniu na parze czytaj w uwagach). Ubijać ok. 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusami. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).

2

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć masę na połowę bez.

3

  1. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.
  2. Przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na niską i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta. Przepis na taką masę ze zdjęciami możecie zobaczyć tutaj: "Masa maślana".
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy z masą kawową Bezy z masą kawową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 2 miesięcy temu
    Dlaczego moja masa na bezy nie wygląda po wyciśnięciu jak tutaj? Nie ma takiej ostrej konsystencji tylko wygląda po wyciśnięciu jak kupa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Czy do masy kawowej można dodać alkohol,jak tak to jaką ilość?,pozdrawiam🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Annika · 2 lat temu
    Jakiego masła używa Pani do kremu? Dawno już zaniechałam przyrządzania kremów do ciast i tortów na bazie masła (a nawet margaryny), do których dodawana jest masa jajeczna lub mleczno-jajeczna. Niezależnie od rodzaju tłuszczu czy metody wykonania (mikserem czy ręcznego ukręcania w makutrze) krem zawsze ulega zwarzeniu. Zaczynam podejrzewać, że obecnie występujące w handlu tłuszcze są "oszukane", bo z dzieciństwa w głębokiej komunie pamiętam, że podobny problem mojej mamie zdarzał się sporadycznie. Potem ja sama nie raz, nie dwa z dobrym skutkiem wykorzystywałam stare, rodzinne przepisy na masy maślano-jajeczne i problemu rozwarstwiania się masy i wydzielania płynu nie było.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Powinno to być prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82%. Nietety nie potrafię powiedzieć jakiej marki masło byłoby najlepsze, ponieważ mieszkając w Niemczech piekę na tutejszych produktach. Ważne jest, aby masło miało temperaturę pokojową oraz masa jajeczna również. Masa nie może być ciepła. Również powinna ostygnąć do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Czy krem mogę zrobić dzień/dwa wcześniej i trzymac w lodówce do przełożenia ? Jak przechowywać same ususzone bezy, by nie zmiękły ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Gotowe bezy należy przechowywać w suchym, szczelny pojemniku lub puszce. Nie robię nigdy rzadnych kremów wcześniej, bo najlepsza konsystencja jest po przygotowaniu, a przy ocieplaniu, ponownym miksowaniu może się zwarzyć. Dobra wiadomość jest taka, że bezy przełożone tą masą są trwałe, nie rozpuszczają się i mogą zostać wcześniej przygotowane i przechowane w lodówce ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozenna · 3 lat temu
    Czy krem można nałożyć na bezy dzień wcześniej, czy się nie rozpuszczą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 3 lat temu
    Czy masę mogę zrobić dzień wcześniej? Czy za mocno się zsiądzie w lodówce i już będzie kicha z nakładaniem? Moze sie rozwarstwic? Bezy będę suszyła wieczorem /nocą. A jutro nie zdążę zrobić kremu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz zrobić dzień wcześniej i później ocieplić do temperatury pokojowej. Osobiście wolę zrobić na "świeżo" , ale jak się nie da ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Wyszły przepiękne i przepyszne, dziękuję za przepis 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Pierwsze podejście do bez i wyszło idealnie :) mam nadzieje, że teraz będzie tylko coraz lepiej. Wszystkim smakowało to najważniejsze :) i pięknie wyglada na talerzu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Czy 20 ml to nie za mało na łyżkę kawy? 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Wyszły pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Świetne przepisy. Korzystam i super wychodzi :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszk · 4 lat temu
    czy ten krem jest na tyle stabilny, ze można przełożyć nim tort?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, masa kawowa jest stabilna (nod) Można ją użyć do przełożenia tortu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Any · 7 lat temu
    Nienawidzę Pani! Nienawidzę! :D Moje biedne spodnie! To wszystko Pani wina, jeśli nie zmieszczę się w jakiekolwiek ciuchy. Te bezy są po prostu cuuuuudne! Identyczne jak te, które jadłam, jako dzieciak z cukierni, której już nie ma. I ten krem! Powiedzieć, że pyszne to jakby nic nie powiedzieć! Serdecznie dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Jeszcze lepsze są gdy dodamy trochę dżemu truskawkowego na dolną bezę a na to krem pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 8 lat temu
    Rewelacja i bezy i krem i faktycznie gdzies juz za dzieciaka takie cudo jadlam, pychota :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    Bardzo fajny przepis :) wypróbowałam bezy i krem udały się znakomicie. Czy myśli Pani, że ten krem nadaje się pod masę cukrową?
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Mam takie jedno pytanie. Czy zamiast kawy supanej można dodać rozpuszczalną? Pozdrawiam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 lat temu
    Piękne, jak dzieło sztuki :-) niestety tradycyjnie moja masa robiona na parze zważyła się :oops: i nie mam pojęcia co robię źle.. co by tu zrobić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Na zwarzenie się masy mogą mieć wpływ różne czynniki:
      1. Masa jajeczna nie była całkowicie ostygnięta.
      2. Masło nie było ocieplone do temperatury pokojowej lub było za ciepłe/ za płynne.
      3. Masa była za długo ubijana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Witam.Moje bezy straszliwie oklapły w czasie pieczenia,wiem że przyczyną mogła być temperatura ale jeśli jest większa to niestety bezy przypalaja się z wierzchu.Jakaś rada?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 9 lat temu
    mam pytanie nie wiem dokładnie jak ubić jajka na parze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Do tego celu potrzebujesz dwa garnki: jeden większy i drugi mniejszy. Mniejszy musi dobrze trzymać się na tym większym. Do większego garnka należy wlać trochę wody na dno tak, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała w żadnym wypadku jego dna. Tak ustawione garnki postawić na palniku i doprowadzić wodę w większym garnku do zagotowania. Do mniejszego garnka należy wbić jajka, dodać cukier i miksować. Po zagotowaniu palnik ustawić tak,aby woda tylko lekko bulgotała. Jajka należy ubijać co najmniej 5 minut.