Bezy z masą kawową

57 Komentarzy
Bezy z masą kawową

Z dzieciństwa pamiętam takie oto bezy przełożone maślaną masą kawową, które można było dostać w pobliskiej cukierni. Jeszcze ostatnio widziałam je w sprzedaży. Ponieważ były bardzo smaczne postanowiłam je odtworzyć w domu.

Zarówno bezy jak i masa są słodkie. Całość rozpływa się w ustach. Masa jest mocno kawowa. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.

Składniki na ok. 9- 10 sztuk:

Bezy:

  • 5 białek (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru, najlepiej drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (u mnie rozmiaru M)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:

  • trochę kawy mielonej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużej gwiazdki) i wyciskać bezy o wielkości ok. 10x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę kawową: Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20 ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. (O ubijaniu na parze czytaj w uwagach). Ubijać ok. 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusami. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).

2

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć masę na połowę bez.

3

  1. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.
  2. Przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na niską i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta. Przepis na taką masę ze zdjęciami możecie zobaczyć tutaj: "Masa maślana".
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy z masą kawową Bezy z masą kawową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ann · 10 lat temu
    Prześliczne! *o*
    Chciałabym zrobić mojej cioci na imieniny, ale... no właśnie, transport zajął by kilka dobrych godzin.
    Joanno, czy myślisz, że przetrwały by taką podróż, w lodówce przenośnej?
    Napisałaś, że można bezy przechowywać z masą około 2 dni, ale czy czasem nie zmiękną?
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 10 lat temu
    czy można zamiast masła użyć margaryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 10 lat temu
    Idealne, mają tylko jedną wadę, zbyt szybko znikają :) Pozdrawiam
    http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/04/ciasteczka-bezowe-z-masa-kawowa.html
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 10 lat temu
    Ciasteczka pyszności, przepis jutro też u mnie :) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Właśnie zaczęłam robić bezy i zastanawiam się czy kawę można zastąpić kakaem?, gdyż mój mąż nie lubi kawowych mas.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak,możesz dać kakao. Dodaj go do smaku na końcu do masy, bez zalewania wrzątkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Wankowicz · 10 lat temu
    Zrobiłam, są przepyszne! Ciężko się od nich oderwać. Na pewno zrobienie ich nie sprawi nikomu problemu. Polecam wypróbować, ja nie raz jeszcze do nich wrócę :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Joanno jesteś wielka! rozwiązałaś mój odwieczny problem "dlaczego moje bezy miękną pod kremem a te sklepowe nie" i rozwiązaniem okazuję się krem! Najwyraźniej bezy i masy śmietanowo-serowe rozpuszczają bezy a takie żółtkowo-maślanie nie :) Dziękuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda K. · 10 lat temu
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za ten przepis, bezy wyszły rewelacyjne. Chwalę się u siebie http://fantazjemagdyk.blogspot.com/2014/04/bezy-z-kremem-kawowym.html
    Pozdrawiam Magda K.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 10 lat temu
    Joanno nawet sobie nie wyobrazasz ile radosci sprawilas tym przepisem mojej Mamie :) ona takie kawowe beziki pamieta z cukierni do ktorej chodzila w czasie swojej mlodosci, w weekend jej je zrobie :) dziekuje Ci bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wulkan-smaku · 10 lat temu
    Cudownie wyglądają i na pewno tak też smakują :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 10 lat temu
    O wow, niesamowite są!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 10 lat temu
    Wyglądają rewelacyjnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 10 lat temu
    Wyglądają bosko :) Też takie pamiętam z dzieciństwa - cóż to był za smak... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 10 lat temu
    Witam. Ile mniej więcej wychodzi pojedyńczych z bez z powyższych proporcji. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    Te bezy są przepyszne ! Kupuję je w sklepie lecz z Pani przepisem zrobię sama .