Bezy w kształcie grzybków nadają się nie tylko do dekoracji np. ciasta Bûche de Noël, ale również ucieszą szczególnie najmłodszych. Trzeba zaplanować trochę czasu na ich przygotowanie, ale efekt będzie na pewno świetny.
Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki:
3 białka
150g cukru
szczypta soli
ok. 50g czekolady gorzkiej
kakao
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo (po łyżce) cukier.
Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, przełożyć masę do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć koniec rękawa (lub woreczka) i wyciskać stożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie powiększyć trochę dziurę w rękawie (woreczku) i wyciskać kleksy na drugą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Stożków może być więcej niż kleksów, ponieważ podczas suszenia mogą się niektóre trochę poprzechylać).
Powstałe szpice na kleksach delikatnie spłaszczyć wilgotnym palcem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 1,5 godz. (lub dłużej), aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
Szpice stożków ściąć ostrym nożem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Przy pomocy pędzelka posmarować czekoladą spód kleksa. Wykałaczką można zrobić dodatkowo paseczki. Przyłożyć ścięty szpic i odstawić grzybka na bok, aż czekolada zastygnie.
niesamowite.podziwiam Panią za pomysł.jestem codziennie na blogu i często korzystam z
Pani przepisów.ten pewnie też wypróbuję.pozdrawiam serdecznie i dziękuję za Pani pracę