Bezy upieczone w kształcie koszyczków, wypełnione budyniową masą truskawkową i udekorowane marcepanem. Przygotowanie takich koszyczków wymaga trochę pracy, szczególnie ich dekoracja, ale nie są trudne w wykonaniu.
Mówiąc szczerze to dzieciaki je uwielbiają. Nie pamiętam, żeby któryś wypiek został przez nich w takim tempie zjedzony.
Robiąc bezy w wersji bezglutenowej proszę wybrać masę marcepanową, budyń, posypkę cukrową i barwniki bezglutenowe.
Składniki: Na bezy:
3 białka
150 g cukru
szczypta soli
Masa truskawkowa:
200 g truskawek, świeżych lub mrożonych
18 g budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżeczki cukru
50 g masła
Dodatkowo:
masa marcepanowa i barwniki spożywcze do dekoracji
Przygotować bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. (Użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować w odstępach okręgi o średnicy ok. 8- 9cm. Następnie zrobić brzeg.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 100- 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną, najlepiej przez całą noc.
Przygotować masę truskawkową. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę. (Mrożone rozmrozić. Soku nie wylewać. Rozmrożone truskawki razem z sokiem zmiksować). Odlać troszeczkę zmiksowanych truskawek i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z cukrem. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Dodać miękkie masło i wymieszać trzepaczką, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
Zimną masę dokładnie wymieszać trzepaczką, aby była jednolita i wypełnić nią bezy.
Bezy z masą wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować dekorację.
Przygotować marcepanowe kurczaczki według przepisu podanego tutaj.
Trochę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru. (Zagniatając masą marcepanową z barwnikiem należy podsypać ją trochę cukrem pudrem, aby mocno się nie kleiła). Zielony marcepan przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Powstałą trawę ułożyć na masie truskawkowej. Na środku umieścić kurczaczka. Zrobić kolorowe jajka z marcepanu i obtoczyć je w posypce cukrowej. Umieścić koło kurczaczka.
Gotowe bezy przechowywać w lodówce. Podawać w dzień udekorowania lub najpóźniej na następny dzień.