Mini Pavlova z truskawkami

37 Komentarzy
Mini Pavlova z truskawkami

Pavlova w wersji mini. Pyszna, chrupiąca beza z z zewnątrz, a w środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i sosem truskawkowym. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy i najładniej prezentujący się ze świeżymi owocami.

Składniki na 8 porcji:

Beza:

  • 4 białka (z jajek rozmiaru M, ok. 135- 140 g), temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
  • 1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Dodatkowo:

  • ok. 300 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • ok. 1 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w odstępach 8 okręgów o średnicy ok. 7 cm (np. od szklanki). Papier odwrócić na drugą stronę.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół) lub 170°C (termoobieg).
  2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać sok z cytryny i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
  3. Na blasze do pieczenia, w czterech kątach zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. (W ten sposób papier przyklei się do blachy i nie będzie przesuwał się po niej).
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.

3

4

  1. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) i piec 1 godzinę. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby bezy były chrupiące i jasne z zewnątrz, a mięciutkie w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się lekko różnić w zależności od piekarnika). Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Ok. 150 g zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
  3. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na bezy. Udekorować kawałkami truskawek i polać sosem truskawkowym.
  5. Podawać od razu.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Mini Pavlova z truskawkami Mini Pavlova z truskawkami Mini Pavlova z truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    Dzień dobry, jak najlepiej przechować bezy, jeśli chcemy podawać je na drugi dzień? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej np. w zamkniętym piekarniku, puszce lub pod szklanym kloszem na ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 2 lat temu
    Za dlugi czas i za wysoka temperatura, bezy wyszly spalone w srodku. Nie polecam!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 3 lat temu
    Witam, Pierwszy raz piekłam bezę, białka się pięknie ubiły, piekłam tak jak w przepisie i wyszły chrupiące i białe, jednak w środku wilgotne i jakby nie dopieczone. Postanowiłam dosuszyć, jednak zrobiły się wewnątrz gumowate-z zewnątrz nadal chrupiące. Czy miałam je jednak za długo w piecu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Pavlova ma być w środku piankowa, jakby nieupieczona ;) Tylko ma miec skorupkę z zewnątrz. Dłuższe pieczenie spowoduje, źe będzie właśnie klejąca w środku, a jeszcze dłuższe, że całkowicie się wysuszy i będzie chrupiąca, jak zwykłe małe beziki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    Witam serdecznie jeśli robię o połowę mniejszą średnicę mini bezy to jak długo powinna się piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Trudno powiedzieć tak na oko. Pewnie podobnie jak w przepisie, ewentualnie trochę krócej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 3 lat temu
    Witam,Jaka wage ma jedno bialko w tym przepisie? Lub jaka powinna byc ilosc bialka w sumie w gramach? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja używam białek z jajek o rozmiarze M. Akurat piekłam biszkopt, więc zważyłam i jedno białko ma ok. 34 g ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Witam. 🙂 Jak długo pozostawić bezy w uchylonym piekarniku??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Jeśli chciałabym zrobić jedną mniejszą (niż standardowa pavlova) beze wielkości powiedzmy 2 porcji z powyższego przepisu to ile czasu mam piec? Także godzinę czy będzie za krótko zważając, że jednak beza będzie 2x wieksza niż te z przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Jeżeli robię podwójna porcje czy wszystkie składniki pomnożyć razy 2 ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Hej. Upiekłam beze z Pani przepisu. Beza była ciągnąca w srodku a chrupka ładna i biała z zewnątrz. Postanowiłam ją dosuszyc po nocy. Pieke ja w 100 stopniach. Ile czasu Pani proponuje? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Czy zamiast cukru do bez mogę dac cukier puder ? Tylko taki w domu mam a chce jutro zrobić:)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filip · 4 lat temu
    Czy zamiast 8 bez mogę zrobić jedną dużą bezę z podanych składników
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Czy to.ma tak wyglądać w środku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Czy jeżeli upiekę bezy dzisiaj i jutro przybiore bitą śmietaną to czy będą smaczne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak (nod) Możesz upiec bezę dzień wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Czy przy wypieku dwóch blach za jednym razem funkcja Góra-dół się sprawdzi czy zamienić ją na teroobieg? 🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ustawiałabym raczej termoobieg. Przy grzałce góra- dół trzeba w połowie suszenia zamienić blachy miejscami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 8 lat temu
    Czy 1 łyżeczka białego octu winnego jest niezbędna?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Julio, ocet ma wpływ na chrupkość bezy z zewnątrz. możesz zastąpić sokiem z cytryny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 9 lat temu
    A czy ten deser można zamrozić? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Samą bezę tak, a śmietanę i owoce z sosem należy przygotować przed podaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Piękna :) Jadłam takie całe wakacje, bo mi ciągle białka od lodów zostawały :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.wenus-lifestyle. · 10 lat temu
    Super! :P Wygląda wspaniale :)