Pavlova w wersji mini. Pyszna, chrupiąca beza z z zewnątrz, a w środku miękka bezowa pianka. Beza pokryta jest bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i sosem truskawkowym. Pyszny, lekki, słodki i rozpływający się w ustach deser. Najsmaczniejszy i najładniej prezentujący się ze świeżymi owocami.
Składniki na 8 porcji:
Beza:
4 białka (z jajek rozmiaru M, ok. 135- 140 g), temperatura pokojowa
szczypta soli
200 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny lub białego octu winnego
1 kopiata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Dodatkowo:
ok. 300 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
ok. 400 g świeżych truskawek
ok. 1 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować w odstępach 8 okręgów o średnicy ok. 7 cm (np. od szklanki). Papier odwrócić na drugą stronę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół) lub 170°C (termoobieg).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać sok z cytryny i skrobię i ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Na blasze do pieczenia, w czterech kątach zrobić mały kleks z ubitej piany bezowej i położyć papier. (W ten sposób papier przyklei się do blachy i nie będzie przesuwał się po niej).
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 110°C (grzałka góra- dół) lub 100°C (termoobieg) i piec 1 godzinę. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby bezy były chrupiące i jasne z zewnątrz, a mięciutkie w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się lekko różnić w zależności od piekarnika). Jeśli bezy po ostygnięciu nie będą od razu podawane, należy przełożyć je do szczelnego pojemnika, aby nie nasiąkły wilgocią i nie zrobiły się klejące na zewnątrz.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Ok. 150 g zmiksować z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na bezy. Udekorować kawałkami truskawek i polać sosem truskawkowym.
Witam, Pierwszy raz piekłam bezę, białka się pięknie ubiły, piekłam tak jak w przepisie i wyszły chrupiące i białe, jednak w środku wilgotne i jakby nie dopieczone. Postanowiłam dosuszyć, jednak zrobiły się wewnątrz gumowate-z zewnątrz nadal chrupiące. Czy miałam je jednak za długo w piecu?
Pavlova ma być w środku piankowa, jakby nieupieczona ;) Tylko ma miec skorupkę z zewnątrz. Dłuższe pieczenie spowoduje, źe będzie właśnie klejąca w środku, a jeszcze dłuższe, że całkowicie się wysuszy i będzie chrupiąca, jak zwykłe małe beziki :)
Jeśli chciałabym zrobić jedną mniejszą (niż standardowa pavlova) beze wielkości powiedzmy 2 porcji z powyższego przepisu to ile czasu mam piec? Także godzinę czy będzie za krótko zważając, że jednak beza będzie 2x wieksza niż te z przepisu?
Hej. Upiekłam beze z Pani przepisu. Beza była ciągnąca w srodku a chrupka ładna i biała z zewnątrz. Postanowiłam ją dosuszyc po nocy. Pieke ja w 100 stopniach. Ile czasu Pani proponuje? Pozdrawiam