Miodownik z masą budyniową

175 Komentarzy
Miodownik z masą budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa przepyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można je trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).

2

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  2. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)

3

  1. Przygotować masę orzechową: Masło roztopić w rondelku z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć, mieszając, na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

41

42

  1. Przygotować masę budyniową: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać przez ok. 10 minut, na wysokich obrotach, na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niższych obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.

5

  1. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.

6

7

  1. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  2. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis.
    Robię już któryś raz i wychodzi jednak za każdym razie przy wyrabianiu ciasta jest ono tak pierońsko klejące, że zawsze dodaje dużo więcej mąki aby jakoś dało się to rozwałkować. I tu pojawia się pytanie czy przez to ciasto nie robi się zbyt twarde? Zawsze znika bardzo szybko i prawdę mówiąc nie wiem czy miękkie.

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Ciasto jest bardzo pracochłonne ale idealne na święta i większe okazje, pyszne, zawsze robi wrażenie no i praktycznie można mieć pewność że wyjdzie;) dodatkowa zaleta to fakt, że należy zrobić je wcześniej co daje nam wiecej luzu w sam wyjątkowy dzień bo ciasto stoi już gotowe :) robię je już 100 raz i jak zwykle super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Jak można coś takigo napisać żeby gorąca masę orzechową wylać na ostatnie ciasto i to razem upiec. Zrobiłam tak i wyszła jedna iwleka breja. Wczesniej zawsze wylewałam mase na juz gotowe ciasto. zepsuła mi Pani świeta, Muszę robic całe ciasto od nowa
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jola · 5 lat temu
      A ja robilam wczoraj wg przepisu I mi wyszlo, ładnie sie upiekło. Prosze nie przesadzac z tymi zepsutymi swietami :D wystarczy dorobic jeszcze jeden placek I juz :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Miłosława · 5 lat temu
      Robię tak od lat i zawsze jest super (mm)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marii · 4 lat temu
      Trzeba poczekać aż wystygnie🤦‍♀️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      Robię drugi raz i wychodzi super. Właśnie piekę trzeci placek z orzechami. Córka uwielbia ...ja niestety też, a jest bardzo kaloryczne :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anka · 4 lat temu
      Sama sobie zepsułaś święta skoro zrobiłaś ciasto nieudolnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Betia · 5 lat temu
    czytam komentarze i mam smaka, ale tak czytam przepis i ta masa budyniowa czy naprawdę na dwa placki wystarczy i czy nie za slodka 100g to cukru to pnad 7 łyzek. W innych przepisach do wiekszej ilości masy budyniowej 2 łyżki cukru. POMOCY
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 5 lat temu
    Ja dodalam o połowę mniej cukru do każdej części a i tak wyszedł bardzo słodki, trochę za bardzo. Gdyby nie tyle cukru to przepis genialny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angy · 5 lat temu
    Czy zamiast masła/margaryny można użyć do ciasta oleju/kremów? Ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Wspaniałe ciasto, robiłam je pierwszy raz na Boże Narodzenie w zeszłym roku, wszyscy byli zachwyceni. W tym roku już mam wszystkie składniki i zabieram się za przygotowanie. Ciasto jest trochę czasochłonne ale warto. Po kilku dniach jest jeszcze smaczniejsze. Ja trzymałam swoje w lodówce i po ok.4-5 dniach było idealnie miękkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 5 lat temu
      Trzymała pani same ciasto w lodówce czy z masą już?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Bardzo proszę o podanie wymiarów formy do pieczenia na przepis na miodownik.
    Dziękuję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Wymiar formy zawsze podaję w opisie. Tutaj punkt 3 ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadetta · 5 lat temu
    Miodownik wyszedl pyszny ! Serdecznie wszystkim polecam. Dziekuje za podzielenie sie przepisem!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Ciasto pracochłonne ale warte zrobienia, nie jest trudne w wykonaniu. Teka dobrze wyjaśnia co po kolei robic. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    O tak · 6 lat temu
    To jest najlepsze ciasto na świecie! Można robić też z masą grysikową lub pół na pół (moja ulubiona, ląduje też w karpatce). Miodownik rządzi, ale jakimś cudem musi poleżeć że 2 dni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 6 lat temu
    Witam. Jak długo można przechowywać w lodówce? Pieczone w czwartek na niedzielę będzie ok? Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Będzie idealne (happy) Najlepsze jest właśnie na 3 dzień, a i dłużej może stać w lodówce ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miodownikowy potwór · 6 lat temu
    (clap) Ja robie z masą grysikowa, ale budyniową też próbowałam i jest bardzo dobra. Grysikowa jest gętsza i można jej więcej dać ;) wiec ja nawet karpatke robię pół na pół grysikowa + budyniowa, co przy dobrym mikserze daje zdumiewający rezultat. Mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 lat temu
    Ciasto wychodzi idealne, robiłam w nocy w piątek a rano w sobotę placki już zmiekły. Nie może się nie udać, przepis jest idealny i bardzo dokładny! Na pewno będę jeszcze nie raz robić :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    Chciałam jeszcze polecić walkowanie schłodzonego ciasta bezpośrednio na papierze do pieczenia . Bez smarowania niczym.Potem po upieczeniu ładnie odchodzi od ciasta. Za każdym razem nowy papier, wszystko wychodzi równe i gładkie .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 6 lat temu
    Ciasto wyszło identyczne jak na zdjęciu , wizualnie bardzo ładnie . Smakowo oczywiście tez, tylko następnym razem dam ZDECYDOWANIE mniej cukru. Może nawet zrezygnuje z całego cukru w blatach, tylko sam miód (?). Krem budyniowy wyszedł puszysty i prosty w wykonaniu. Ważne jest wolne dodawanie budyniu na b niskich obrotach. Powidła śliwkowe z biedronki. Przepis pięknie opisany!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Robiłam ciasto z Pani przepisu. Pyszne wyszło. Polecam. Proste w pracy a znika szybko .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    Można, ale nie sądzę, że to będzie smaczne. Możesz zrobić tak: przygotuj masę budyniową bez dodatku cukru, a na końcu dodaj cukier puder do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia Guzowska · 7 lat temu
    Czy proporcje w przepisie na spód ciasta są wpisane dobrze bo właśnie zrobiłam z płuc strasznie klei się do rąk nie mogę nim wykleić blachy nie wiem co mam robić Może dosypać więcej mąki żeby ciasto było konsystencja kruchego ciasta? Pomocy!! ;-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alicja · 8 lat temu
    witam, ciasto wykonane na święta, na pewno do powtórki
    przepyszne, zastanawiam sie tylko jak rozmarować krem na dżemie tak równo, jak u Pani?
    dziękuje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Łukasz · 8 lat temu
      Mozesz po prostu zrobic troszke rzadszy budyn, lub maslo w polowie zamienic na margaryne :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Basia · 6 lat temu
      Może pani posmarować drugi blat kremem i złączyć go z blatem z dżemem