Rogale marcińskie

69 Komentarzy
Rogale marcińskie

Rogale świętomarcińskie to rogale z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Tradycyjnie przygotowuje się je w Poznaniu i okolicach na 11 listopada z okazji Dania Świętego Marcina.

Prezentowane przeze mnie rogale to domowa wersja prawdziwych rogali marcińskich. Smakiem mają być zbliżone do oryginalnych, ale wielkościowo są co najmniej o połowę mniejsze. Są bardzo smaczne, kruche z zewnątrz, a miękkie w środku i z dużą ilością nadzienia. Nie bójcie się użyć dużo nadzienia. Nie wypłynie. Może, a nawet powinno lekko wychodzić na zewnątrz.

Składniki na ok. 24 rogale:

Ciasto:

  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525g)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki należy użyć do ciasta)

Nadzienie:

  • 300g białego maku
  • 100g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g zblanszowanych migdałów
  • 1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek mleka (u mnie gorącej wody)
  • posiekane migdały do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy suche drożdże należy wymieszać je z mąką, solą i cukrem. Dodać 2 łyżki masła i rozetrzeć je palcami. Dodać mleko, jajko i ekstrakt. Wymieszać najpierw łyżką lub ręką, a następnie przełożyć ciasto na blat i zagnieść krótko, tylko do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Nie wyrabiać za długo. Ciasto powinno zostać chłodne. (Jeśli mamy świeże drożdże należy najpierw przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z lekko ciepłym mlekiem, łyżką cukru i ok. sześcioma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać resztę cukru, sól i 2 łyżki masła. Masło rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać najpierw łyżką lub ręką, a następnie przełożyć ciasto na blat i zagnieść krótko, tylko do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Nie wyrabiać za długo).
  2. Ciasto uformować w prostokąt. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie (lub stolnicy) na prostokąt o wymiarach 30x 15cm, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto ułożyć tak, aby krótsze boki stanowiły górę i dół. Masło rozłożyć (lub rozsmarować) równomiernie na cieście, pozostawiając odstęp od brzegów na ok. 0,5 cm.

2

  1. Złożyć 1/3 ciasta od góry. Następnie złożyć dolną część tak, aby przykryła to złożenie (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na wymiar 25x 17cm (używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania). Złożyć jak poprzednio, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Powtórzyć proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim złożeniu, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.

3

  1. Ciasto wyciągnąć z lodówki 20 minut przed dalszym przygotowaniem rogali.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak i orzechy sparzyć wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem razem z cukrem pudrem. Dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać. Dodać tyle śmietany, aby uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. (Masa nie powinna być za gęsta, ani za płynna. Konsystencję należy regulować śmietaną).
  3. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 65x 34cm. Przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy z powstałych pasków pociąć na 12 trójkątów.
  4. Na trójkątach rozłożyć nadzienie, pozostawiając mały odstęp od brzegów. Podstawę trójkąta zawinąć na masę, zrobić pośrodku nacięcie, delikatnie odgiąć na boki i zwinąć rogala.

4

5

  1. Rogale układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podwoją objętość (na ok. 1 godzinę).
  2. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, na złoty kolor. (Piekłam 2 blachy równocześnie z termoobiegiem).

6

  1. Upieczone rogale wyłożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem lub wrzątkiem na gładką masę) i posypać posiekanymi migdałami.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis Bajaderki z forum "Cincin"

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rogale marcińskie Rogale marcińskie

Biały mak:

Biały mak
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 10 miesięcy temu
    Kolejny rok z Pani przepisem😁. Tegoroczne rogaliki upiekłam z podwójnej porcji,gdyż za szybko znikają przy tylu chętnych do degustacji 😉Nie wyobrażam sobie już Święta Niepodległości bez tego przysmaku. Pozdrawiam serdecznie 😋 P.S.Kolejna modyfikacja na przełamanie słodkiego smaku to lekko kwaśny bardzo prosty lukier z soku z cytryny utartego z niewielką ilością cukru. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martucha · 11 miesięcy temu
    Kolejny raz robię rogale z tego przepisu. Ciasto właśnie siedzi w lodówce, jutro zrobię nadzienie . Rogale zawsze wychodzą przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 11 miesięcy temu
    Witajcie właśnie zaczynam ten wspaniały przepis 1raz 😁czy może na koniec być zamiast migdałów orzechy włoskie?Imię mam folii spożywczej zawinelam w folię aluminiową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 miesięcy temu
    Co roku robię rogale z pani przepisu. Wychodzą bardzo dobre. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 miesięcy temu
    Pierwszy raz w życiu zrobiłam rogale marcińskie( spowodowało to że zobaczyłam w sklepie jaka jest cena! :( )   Postanowiłam zrobic te rogale akurat z tego przepisu ponieważ dobre były opinie internautów. Rzeczywiście był to dobry wybór. Dziękuję pani
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Swietłana · 1 lat temu
    Dziękuje za przepis ! Rogale wyszły cudowne ,mięciutkie i słodkie . Teraz to będzie mój ulubiony przepis na rogale. 👍👍👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Trzeci rok z Twoim przepisem, rogaliki jak zawsze wyśmienite 😋🥰🫶. Już nie wyobrażamy sobie Świeta Niepodległości bez 🥐 świetomarcińskich 😉.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Do rogalików wykorzystałam gotową masę. Wyszły super. Mięciutkie,pyszne i co najważniejsze wszystkim smakują😀.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Natalia · 1 lat temu
      Czy to była masa z puszki? Coś do niej dodawałaś? :) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zosia · 1 lat temu
      Ale dodała Pani samą masę prosto do rogali? Czy przygotowała ją zgodnie z przepisem?  Dodając marcepan itp? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 1 lat temu
    Dzień dobry, czy można do tych rogali wykorzystać masę makową z białego maku? I jaka grubość ma być rozwałkowanego ciasta zarówno na koniec jak i podczas powtarzania procesu?Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, może być gotowa masa makowa. Grubości niestety nie jestem wstanie teraz podać, ale w przepisie jest podany wymiar prostokątu na jaki należy rozwałkować ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Serdecznie proszę o cierpliwe wyjaśnienie:1. Zblanszowane migdały w przepisie to gotowy produkt do kupienia czy sama mam zblanszować? Jeśli mam to zrobić samodzielnie, to mogę wykorzystać płatki migdałowe czy mają to być całe migdały i jak konkretnie to zrobić?2. Ekstrakt z wanilii - chodzi o taki olejek aromatyczny waniliowy?3. Biały mak i masa marcepanowa - czy można to dostać w supermarketach typu Lidl, Biedronka? (W komentarzach jest mowa o Piotrze i Pawle, ale to już dawne komentarze, może teraz łatwiej dostać te produkty).Ten przepis kojarzę z Pani strony od dawna, chciałabym w końcu spróbować, 11 listopada tuż tuż. :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      1. Tak, można kupić gotowe zblanszowane migdały, czyli bez skórki. Jeśli chcesz zrobić je sama to całe migdały włóż do miski i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na co najmniej 5- 10 minut. Migdały obierz ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami).
      2. Ekstrakt z wanilii to nie olejek. To ziarna wanilii w alkoholu. Można w przepisie pominąć.
      3. Masa marcepanowa jest w Lidlu, przynajmniej w Niemczech. W Polsce wygooglowałam, że też jest. Niestety nie wiem czy jest na stałe w asortymencie, czy sezonowo. Biały mak nie jest łatwo dostępny. Najłatwiej byłoby go zamówić w internecie, ale teraz już jest raczej za późno. Mam nadzieję, że gdzieś dostaniesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwka · 1 lat temu
    Chcę zrobić z całego ciasta jednego rogala ,coś ala tort, mam tylko problem jak długo go piec? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ciekawy pomysł, ale to jest wyzwanie. Oby się dopiekł w środku. Musisz piec i obserwować. Z wierzchu musi być wypieczony i po podważeniu np. drewnianą łopatką również od spodu. Powodzenia. Nam nadzieję, że Ci się uda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Cudowny przepis, robię drugi raz bo ostatnio zniknęły w mig :) uwielbiam przepisy z tej strony! ❤️ Pozdrawiam, Agnieszka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 2 lat temu
    Mimo błędów w przygotowaniu ciasta wyszły chyba nie najgorzej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 2 lat temu
    Co to znaczy -"powtórzyć proces 3 razy, chłodząc..." czy mam po wyjeciu z lodówki wałkować następnie złożyć na 3 części i jeszcze raz przewalkowac chowając do lodówki i tak 3 krotnie, czy tylko raz wałkować po wyjęciu z lodówki bo nie rozumiem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      1. Rozwałkować, złożyć, owinąć w folię i do lodówki na 30 minut.
      2. Rozwałkować, złożyć, owinąć w folię i do lodówki na 30 minut.
      3. Rozwałkować, złożyć, owinąć w folię i do lodówki na co najmniej 5 godzin ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Malgosia · 2 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź, czyli wynika ze zle robilam bo podwoiłam ilość walkowan.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Dziś je robiłam są świetne!! Roboty z nimi dużo ale warto!! Pycha!! Polecam 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Czy zamiast tego ciasta można użyć ciasta francuskiego?Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 2 lat temu
      Nie, nie wolno pod żadnym pozorem bo wyjdzie inny rodzaj rogala. Ciasto pół francuskie poprzez kilkakrotne walkowanie charakteryzuje się rozwarstwieniem. Polecam zrobić i po pierwszym kesie będziecie wiedzieć, że warto bylo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 3 lat temu
    Super przepis! Zrobiłam wszystko sama,mak kupiłam na allegro i masę marcepanową takze ukręciłem samodzielnie. Zamiast cukru,daję ksylitol i największy problem to brzydki kształt moich rogali! :-))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 3 lat temu
    Dziękuje za przepis.Przepyszne rogale.Pozdrawiam.Elżbieta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 3 lat temu
    Niestety moje ciasto od samego początku było bardzo twarde i trudne do rozwalkowania za każdym wyciagnieciem z lodówki. Także podczas ostatecznego rozwalkowania było bardzo twarde i nieelastyczne, więc wyszły mi straszne grubasy z wystajacym nadzieniem. Teraz sobie rosną, ale powiedzcie mnie, że chociaż nie piękne to chociaż wyjdą smaczne :-/