Rogale marcińskie

71 Komentarzy
Rogale marcińskie

Rogale świętomarcińskie to rogale z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Tradycyjnie przygotowuje się je w Poznaniu i okolicach na 11 listopada z okazji Dania Świętego Marcina.

Prezentowane przeze mnie rogale to domowa wersja prawdziwych rogali marcińskich. Smakiem mają być zbliżone do oryginalnych, ale wielkościowo są co najmniej o połowę mniejsze. Są bardzo smaczne, kruche z zewnątrz, a miękkie w środku i z dużą ilością nadzienia. Nie bójcie się użyć dużo nadzienia. Nie wypłynie. Może, a nawet powinno lekko wychodzić na zewnątrz.

Składniki na ok. 24 rogale:

Ciasto:

  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (u mnie 525g)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki należy użyć do ciasta)

Nadzienie:

  • 300g białego maku
  • 100g masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g zblanszowanych migdałów
  • 1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 2 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 3 łyżek mleka (u mnie gorącej wody)
  • posiekane migdały do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy suche drożdże należy wymieszać je z mąką, solą i cukrem. Dodać 2 łyżki masła i rozetrzeć je palcami. Dodać mleko, jajko i ekstrakt. Wymieszać najpierw łyżką lub ręką, a następnie przełożyć ciasto na blat i zagnieść krótko, tylko do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Nie wyrabiać za długo. Ciasto powinno zostać chłodne. (Jeśli mamy świeże drożdże należy najpierw przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z lekko ciepłym mlekiem, łyżką cukru i ok. sześcioma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać resztę cukru, sól i 2 łyżki masła. Masło rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać najpierw łyżką lub ręką, a następnie przełożyć ciasto na blat i zagnieść krótko, tylko do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Nie wyrabiać za długo).
  2. Ciasto uformować w prostokąt. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie (lub stolnicy) na prostokąt o wymiarach 30x 15cm, podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto ułożyć tak, aby krótsze boki stanowiły górę i dół. Masło rozłożyć (lub rozsmarować) równomiernie na cieście, pozostawiając odstęp od brzegów na ok. 0,5 cm.

2

  1. Złożyć 1/3 ciasta od góry. Następnie złożyć dolną część tak, aby przykryła to złożenie (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na wymiar 25x 17cm (używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania). Złożyć jak poprzednio, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Powtórzyć proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim złożeniu, ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.

3

  1. Ciasto wyciągnąć z lodówki 20 minut przed dalszym przygotowaniem rogali.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak i orzechy sparzyć wrzątkiem. Po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem razem z cukrem pudrem. Dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać. Dodać tyle śmietany, aby uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. (Masa nie powinna być za gęsta, ani za płynna. Konsystencję należy regulować śmietaną).
  3. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 65x 34cm. Przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy z powstałych pasków pociąć na 12 trójkątów.
  4. Na trójkątach rozłożyć nadzienie, pozostawiając mały odstęp od brzegów. Podstawę trójkąta zawinąć na masę, zrobić pośrodku nacięcie, delikatnie odgiąć na boki i zwinąć rogala.

4

5

  1. Rogale układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podwoją objętość (na ok. 1 godzinę).
  2. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, na złoty kolor. (Piekłam 2 blachy równocześnie z termoobiegiem).

6

  1. Upieczone rogale wyłożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem (cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem lub wrzątkiem na gładką masę) i posypać posiekanymi migdałami.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Źródło: Przepis Bajaderki z forum "Cincin"

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Rogale marcińskie Rogale marcińskie

Biały mak:

Biały mak
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 4 lat temu
    Dziękuje za przepis.Przepyszne rogale.Pozdrawiam.Elżbieta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 4 lat temu
    Niestety moje ciasto od samego początku było bardzo twarde i trudne do rozwalkowania za każdym wyciagnieciem z lodówki. Także podczas ostatecznego rozwalkowania było bardzo twarde i nieelastyczne, więc wyszły mi straszne grubasy z wystajacym nadzieniem. Teraz sobie rosną, ale powiedzcie mnie, że chociaż nie piękne to chociaż wyjdą smaczne :-/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    (happy)Przepis idealny. Wbrew pozorom rogal nie są trudne do zrobienia. A smakują wyśmienicie. Palce lizać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Świetny doskonały w proporcjach przepis. Z takim opisem rogaliki nie maja szansy się nie udać :) i wyszły 😋 i to jakie pyszneChyba rozpocznę produkcje takim się cieszą powodzeniemDzieki za super przepis❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 4 lat temu
    Czy moge zamrozic gotowe ciasto i zrobic z niego rogale za kilka dni?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tamara · 4 lat temu
    Właśnie działam, mam nadzieję że będą mojej Rodzince smakować 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    I oto najmilsza część, przepyszne 🥐. 🤗😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 4 lat temu
    Hej moje wyszły właśnie z pieca, nie są idealne ale przepyszneDzięki za świetny przepisPs robiłam pierwszy raz w życiu🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Dzięki za fantastyczny przepis, pozdrawiam świątecznie 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Ciasto przygotowane wczoraj, dziś pora na wypiek 🥧 anie😊😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 4 lat temu
    Jak zwykle dokładność , można napisać aptekarska lub zegarmistrzoska. Kolejny, może już setny przepis, który powoduje, że nigdy nie wyrzucam pieniędzy w błoto. Dzięki za oszczędności, które dzięki pani mam. Rogaliki pyszne i naprawdę poznańskie (wiem co piszę, mieszkam w Poznaniu). Już kilkunastu osobom poleciłam pani stronę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 4 lat temu
    Czy stanie się coś jeśli maslo (dwie łyżki) zdążyłam roztopić i dołożyć do ciasta ? Chyba za bardzo chaotycznie podeszłam do sprawy 😏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Czemu moje ciasto po położeniu masla i potem po walkowaniu ciągle się odkleja, przykleja do walka przez to masło...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Jaka konkretnie ma być ta masa marcepanowa? Jakiś konkretny smak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy ciasto może leżeć w lodówce dłużej niż całą noc, około 20-24 godzin?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że max. do 20 godzin da radę, ale lepiej byłoby krócej. Za długie przetrzymywanie spowoduje, że ciasto będzie za mocno przerośnięte.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Jak długo rogale zachowują świeżość? Czy mogę zrobić je dzień przed podaniem? Pozdrawiam! :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Na następny dzień po upieczeniu będą jeszcze dobre, ale jeśli planujesz je dłużej przechowywać to ja zdecydowanie bym je zamroziła ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 4 lat temu
    A ja kupiłem masę z białego maku z Lidlu. Ostatnie trzy puszki wziąłem 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 lat temu
    Taki jeden rogal ile tak mniej więcej ma gram? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Oj niestety nie ważyłam, ale liczę na pomoc kogoś, kto upieczeni według przepisu w tym roku i nam napisze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Z białym makiem niestety jest problem. Czy ma Pani jakiś przepis na inne nadzienie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Nigdzie nie mogę dostać białego maku :) a na zamówienie przez internet jest już za późno czy w takim razie mogę zastąpić go niebieskim? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, oczywiście. Nie będą to już rogale marcińskie, ale z pewnością pyszne ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ela · 4 lat temu
        Ja też za późno się zorientowałam ,ale udało mi się kupić gotową masę z białego maku o smaku marcepanowym .Co prawda gotowiec ,ale dał rady i troszkę czasu zaoszczędzonego.Pozdrawiam.