Babeczki dyniowe z popcornem

3 Komentarzy
Babeczki dyniowe z popcornem

Słodkie babeczki dyniowe udekorowane masą krówkową i popcornem. Ciasto na babeczki, dzięki puree z dyni i maślance, jest wilgotne i ma ładny, intensywny, pomarańczowy kolor. Babeczki są słodkie, ładnie się prezentują i podobają się bardzo dzieciom. Niekoniecznie musicie zdradzać, co jest w środku ;).

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

W wersji bezglutenowej należy zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej użyć łącznie 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej.

Składniki na ok. 10- 12 sztuk:

Ciasto:

  • 100g puree z dyni Hokkaido (przepis na puree tutaj)
  • 50ml maślanki
  • 80g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100g mąki pszennej
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 50g suszonych ziaren kukurydzy
  • ok. 300g masy krówkowej
  • sól
  • olej do przygotowania popcornu

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę wymieszać dokładnie trzepaczką z puree z dyni.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku, miksując każde co najmniej pół minuty.
  3. W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodawać na przemian z maślanką dyniową do utartej masy maślano- jajecznej.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować popcorn. Do garnka nalać małą ilość oleju. Wsypać ziarna kukurydzy i rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. (Powinna być tylko jedna warstwa ziaren na dnie). Garnek przykryj pokrywką. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Po chwili ziarna zaczną pękać. Kiedy „strzelanie“ w garnku ucichnie, ściągnąć go z pieca. Gotowy popcorn przełożyć do miski i posypać solą.
  2. Masę krówkową podgrzać w mikrofalówce lub w garnku na piecu, aby zrobiła się rzadsza. Babeczki posmarować masę krówkową i udekorować popcornem, który można sklejać ze sobą za pomocą masy krówkowej. Z wierzchu popcorn można również delikatnie pokryć masą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babeczki dyniowe z popcornem Babeczki dyniowe z popcornem Babeczki dyniowe z popcornemBabeczki dyniowe z popcornem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 3 lat temu
    Babeczki przepyszne (ok). Polecam (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 7 lat temu
    Witam,
    Czy popcorn z masą krówkową bęzie dobrze smakował ze zwykłymi muffinkami??