Słodkie babeczki dyniowe udekorowane masą krówkową i popcornem. Ciasto na babeczki, dzięki puree z dyni i maślance, jest wilgotne i ma ładny, intensywny, pomarańczowy kolor. Babeczki są słodkie, ładnie się prezentują i podobają się bardzo dzieciom. Niekoniecznie musicie zdradzać, co jest w środku ;).
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W wersji bezglutenowej należy zamiast mąki pszennej i ziemniaczanej użyć łącznie 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej.
Składniki na ok. 10- 12 sztuk:
Ciasto:
100g puree z dyni Hokkaido (przepis na puree tutaj)
50ml maślanki
80g masła
90g cukru
2 jajka (rozmiar M)
100g mąki pszennej
50g skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Dekoracja:
50g suszonych ziaren kukurydzy
ok. 300g masy krówkowej
sól
olej do przygotowania popcornu
Sposób przygotowania:
Maślankę wymieszać dokładnie trzepaczką z puree z dyni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku, miksując każde co najmniej pół minuty.
W misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodawać na przemian z maślanką dyniową do utartej masy maślano- jajecznej.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować popcorn. Do garnka nalać małą ilość oleju. Wsypać ziarna kukurydzy i rozprowadzić je równomiernie po całym dnie. (Powinna być tylko jedna warstwa ziaren na dnie). Garnek przykryj pokrywką. Podgrzewać na średniej mocy palnika. Po chwili ziarna zaczną pękać. Kiedy „strzelanie“ w garnku ucichnie, ściągnąć go z pieca. Gotowy popcorn przełożyć do miski i posypać solą.
Masę krówkową podgrzać w mikrofalówce lub w garnku na piecu, aby zrobiła się rzadsza. Babeczki posmarować masę krówkową i udekorować popcornem, który można sklejać ze sobą za pomocą masy krówkowej. Z wierzchu popcorn można również delikatnie pokryć masą.