
Czekoladowe babeczki w kształcie małpek. Udekorowane są masą czekoladową i marcepanową. Uszy zrobione są z połówek małych ciasteczek w czekoladzie, oczy to kropelki czekoladowe, a sierść to posypka czekoladowa. Babeczki są nietrudne do wykonania.
Składniki na 12 sztuk:
- Babeczki według przepisu: „Babeczki czekoladowe”
 
Masa czekoladowa:
- 100g masła
 - 100g czekolady gorzkiej
 
Dodatkowo:
- ok. 250g masy marcepanowej
 - kropelki czekoladowe lub parę kostek czekolady gorzkiej
 - nieduże ciasteczka czekoladowe lub w polewie czekoladowej np. „mini Delicje”
 - posypka czekoladowa
 - trochę kakao i cukier puder
 
Sposób przygotowania:
- Upiec babeczki czekoladowe. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Masę marcepanową zagnieść z małą ilością kakao na blacie posypanym cukrem pudrem. (Dodałam trochę kakao, aby przyciemnić skórę małpki. Nie jest to konieczne).
 - Część masy marcepanowej rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Przy użyciu foremki do ciasteczek w kształcie serca wyciąć 12 serduszek. (Wybrać taką wielkość foremki, aby pasowała do babeczki). Serduszka odłożyć na bok.
 - Z reszty masy marcepanowej uformować owale. Zrobić dwie dziurki na nos (np. patyczkiem do szaszłyków) i nożykiem buzię (robiąc dość głębokie nacięcie i pośrodku lekko rozchylając). Odłożyć na bok.
 - Przygotować masę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić, aby ostygła. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
 - Masą czekoladową posmarować babeczki.
 

- Ułożyć najpierw serduszka, a następnie owale.
 

- Ciasteczka przekroić na pół i ułożyć z boków.
 - Masę czekoladową na babeczkach posypać posypką czekoladową. (Najlepiej zrobić to nad miseczką lub głębokim talerzem i spadającą posypkę użyć ponownie).
 

- Zrobić oczy. Kropelki czekoladowe przykleić do masy marcepanowej przy pomocy masy czekoladowej. (Można również roztopić trochę czekolady w kąpieli wodnej, przełożyć ją do woreczka do mrożenia, odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę i wycisnąć czekoladę).
 - Wstawić do lodówki na parę godzin lub noc.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas pieczenia:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 
 