Czekoladowe babeczki w kształcie małpek. Udekorowane są masą czekoladową i marcepanową. Uszy zrobione są z połówek małych ciasteczek w czekoladzie, oczy to kropelki czekoladowe, a sierść to posypka czekoladowa. Babeczki są nietrudne do wykonania.
Masę marcepanową zagnieść z małą ilością kakao na blacie posypanym cukrem pudrem. (Dodałam trochę kakao, aby przyciemnić skórę małpki. Nie jest to konieczne).
Część masy marcepanowej rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Przy użyciu foremki do ciasteczek w kształcie serca wyciąć 12 serduszek. (Wybrać taką wielkość foremki, aby pasowała do babeczki). Serduszka odłożyć na bok.
Z reszty masy marcepanowej uformować owale. Zrobić dwie dziurki na nos (np. patyczkiem do szaszłyków) i nożykiem buzię (robiąc dość głębokie nacięcie i pośrodku lekko rozchylając). Odłożyć na bok.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić, aby ostygła. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Masą czekoladową posmarować babeczki.
Ułożyć najpierw serduszka, a następnie owale.
Ciasteczka przekroić na pół i ułożyć z boków.
Masę czekoladową na babeczkach posypać posypką czekoladową. (Najlepiej zrobić to nad miseczką lub głębokim talerzem i spadającą posypkę użyć ponownie).
Zrobić oczy. Kropelki czekoladowe przykleić do masy marcepanowej przy pomocy masy czekoladowej. (Można również roztopić trochę czekolady w kąpieli wodnej, przełożyć ją do woreczka do mrożenia, odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę i wycisnąć czekoladę).