Muffinki z czekoladą

396 Komentarzy
Muffinki z czekoladą

Zwykłe, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady. Uwielbiane przez dzieci. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Czy te muffinki wychodzą wilgotne w środku czy takie dość suche?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jula Marciniak · 5 lat temu
      Mi wyszły dzisiaj wilgotne i nie wiem czy takie mają być czy jak, bo dałam wszytsko tyle jest podane w przepisie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    Czy zamiast kawałeczków czekolady można użyć nutelli do środka babeczki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marti · 5 lat temu
    Ja raz w dzień matki dla niej upiekłam i były pyszne!♡♡♡
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mella · 5 lat temu
    Smaczny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jula · 5 lat temu
    Zamiast oleju mozna dać rozpuszczone masło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 5 lat temu
    Robiłem z tego przepisu również z porzeczkami i wiśniami i wychodziło w porządku, po prostu rozlewałem stopniowo do papilotek nakladając kawalki owoców - mysle ze przy mieszaniu by sie pogniotły i wychodziło super :) Teraz się pieką z mlekiem bo woda była wygazowana zobaczymy jak wyjdą, ale rosną ładnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 5 lat temu
    Czy zamiast oleju mogę użyć coś innego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jula · 5 lat temu
      można rozpuszczone masło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Pyszne i bardzo proste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    heelo mint · 5 lat temu
    Ile kalorii ma 1sztPs. Mi z 1 porcji wyszło 20 mufin
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Slawek · 5 lat temu
      witaj dla mnie też 20 sztuk wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 5 lat temu
    A można je zrobić bez czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 5 lat temu
    U nas muffinki z czekoladą i muffinki z borówkami amerykańskimi. Wyszły pyszne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzysiek · 5 lat temu
      te z borówkami wyglądają jak z obrazka! :D bardzo ładnie wyszły :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 5 lat temu
    Pyszne ale cukier to wanilinowy tak? Bo cukru waniliowego chyba nie ma... Czy się mylę? 😀 Dziękuję.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Oczywiście, że jest. Można już taki kupić z prawdziwą wanilią, ale najtaniej jest zrobić samemu. Proszę kliknąć na napis w składnikach "cukru waniliowego". To link i przekieruje do przepisu na domowy cukier waniliowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Ja zamiast czekolady dałam barwnik
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marcelina · 5 lat temu
      Nie polecam używać barwników, bo to sama niezdrowa chemia. Zdecydowanie ciemna czekolada najlepsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 5 lat temu
    Można zastąpić czekoladę jakimiś owocami (np. borówkami)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grubydaniel · 5 lat temu
    pyszne i proste babeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Robiłam je dzisiaj pierwszy raz. Przepyszne. Pięknie wyrosly. Smakowały całej rodzinie. Robi się je chwile. Polecam i na pewno będę korzystać z tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Do babeczek dodałam mleko zamiast wody gazowanej i również wyszły bardzo pyszne. Polecam !
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Oliwka · 5 lat temu
      A jak wyglądają 😀😀😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Pyszne i szybkie do przygotowania. Z pewnością znajdą się w moich ulubionych! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Testerka · 5 lat temu
    Pyszne. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 5 lat temu
    Najlepszy przepis jaki znam ;) Serdecznie polecam ;D