100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Witam. Tak czytam wasze komentarze i zachęcają mnie do ich zrobienia ale mam obawy czy mogą mi wyjść równie doskonałe co wam, ponieważ mam piekarnik tylko z funkcją grzania od góry plus wiatrak (termoobieg). Czy coś wtedy musze zmienić jeśli chodzi o temperaturę i czas pieczenia czy nie ma to za bardzo różnicy?
Z tym termoobiegiem wychodzą ok. Więc ja polecam z jakim kolwiek piekarnikiem, a jak coś to można zatrzymać na chwilę pieczenie i dać np. na niższą półkę w piekarniku i będzie okej :)
Przepyszne wyszły ! Odjęłam trochę mąki i dosypalam kakao , dzieci w szkole szczęśliwe , bardzo im smakowało , a to co zostało , domownicy zjedli i chwalili że bardzo pyszne ! Z czystym sumieniem polecam przepis ! :)
Super przepis, naprawdę świetne muffinki. Ja zamiast wody gazowanej dodałam zwykłą i wyszły świetne. Spróbuję zrobić z wodą gazowaną tym razem :) naprawdę świetny przepis, polecam:)))