Muffinki z czekoladą

390 Komentarzy
Muffinki z czekoladą

Zwykłe, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady. Uwielbiane przez dzieci. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    byk · 4 lat temu
    wyszły świetne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Wyszły super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Pyszne. Wczoraj robiłam,a dziś pieczemy drugi raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Wolałabym piec w termoobiegu ponieważ opcja góra dół spala mi ciasta. Jaką ustawić temperaturę i ile czasu piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Przyjmuje się, że przy termoobiegu temperaturę ustawiamy niższą o ok. 20 stopni, czyli w tym przepisie będzie to 160 stopni. Czas pieczenia powinien pozostać bez zmian. Proszę sprawdzić patyczkiem, czy są dopieczone w środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 4 lat temu
    A czy są w sam raz wilgotne w środku? Woda gazowana daje taki efekt jak w naleśnikach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 4 lat temu
    :DPyszne właśnie upiekłam synkowi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Przepyszne POLECAM napewno BĘDĘ robić częściej (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Przepyszne. Dziękuje za przepis ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 4 lat temu
    Również polecam ten przepis z wielu przepisów ten jest najlepszy. Za każdym razem wychodzą takie same i przepyszne. A robię już chyba z 40 raz. Córcia dwa latka wcina jak wściekła je :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 4 lat temu
    Bardzo dobre, polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Dawno nie wyszło mi coś tak smacznego :p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pyszne muffinki. Polecam przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 4 lat temu
    Super prosty przepis a mufinki wyszły pyszne !:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Ja dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego kakao i też wyszły świetnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika Kulka · 4 lat temu
    Ładnie wyrastają, są puszyste i proste w przygotowaniu. Będę wracać do tego przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lola · 4 lat temu
    Czy ktoś próbował zastąpić olej na przykład margaryna lub masłem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ada · 4 lat temu
      Tak ja zrobiłam z masłem;) wszystko super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 lat temu
    Super przepis. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 4 lat temu
    Czy zamiast wody gazowanej można dodać jogurt naturalny? I jaka ilość? Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jogurt naturalny będzie raczej za gęsty. Możesz użyć wodę lub mleko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Zamiast wody gazowanej dodałam mleka . Pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 4 lat temu
    A wyszły tak :)