Muffinki z czekoladą

390 Komentarzy
Muffinki z czekoladą

Zwykłe, waniliowe muffinki z kawałkami czekolady. Uwielbiane przez dzieci. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Muffinki z czekoladą Muffinki z czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Uwielbiam ten przepis ja dodaje do środka dżem domowej roboty bo czekolada zaraz mi zjedzą podczas sięgania po składniki 😂😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    Witam. Tak czytam wasze komentarze i zachęcają mnie do ich zrobienia ale mam obawy czy mogą mi wyjść równie doskonałe co wam, ponieważ mam piekarnik tylko z funkcją grzania od góry plus wiatrak (termoobieg). Czy coś wtedy musze zmienić jeśli chodzi o temperaturę i czas pieczenia czy nie ma to za bardzo różnicy? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michalina · 9 miesięcy temu
      Z tym termoobiegiem wychodzą ok. Więc ja polecam z jakim kolwiek piekarnikiem, a jak coś to można zatrzymać na chwilę pieczenie i dać np. na niższą półkę w piekarniku i będzie okej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Co mogę położyć na mufinki aby przykleić opłatek? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 1 lat temu
    Czy ktoś liczył kaloryczność? Dzięki! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Przepis  cudowny. Babeczki  wychodzą  boskie  🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ags · 1 lat temu
    Wyszły zakalcowate. Robiłam na 1,5 ilości składników. Może za mało jajek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julaaa · 1 lat temu
    Wyszły przepyszne😍🤩 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roxi · 1 lat temu
    Przepyszne wyszły ! Odjęłam trochę mąki i dosypalam kakao , dzieci w szkole szczęśliwe , bardzo im smakowało , a to co zostało , domownicy zjedli i chwalili że bardzo pyszne ! Z czystym sumieniem polecam przepis ! :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Szybkie, łatwe w przygotowaniu i pyszne! U mnie czekolada z orzechami, cynamon i cukier ze skórką pomarańczową 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra Myśliwiec · 1 lat temu
    świetny przepis, wszystkie składniki znalazłam w domu. takie proste, a takie smaczne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy muffinki na następny dzień są równie smaczne, jak je przechowywać ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Na następny dzień też są dobre, ale najlepsze w dzień pieczenia. Ja je trzymam w worku foliowym, żeby nie obsychały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina Rachuna · 1 lat temu
    Czy robiąc podwójną porcję,proszek do pieczenie tez trzeba podwoić? Nie będzie go za dużo? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Wyszły pyszne , do środka dałam czekoladę i skórkę pomarańczowa kandyzowana w jednej porcji a do drugiej cukierki lindorki. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 1 lat temu
    😍zrobiłam właśnie się pieczą zostało kilka minut, na pewno będą pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Wyszły super puszyste i lekkie, natomiast mam pytanie- czy próbował ktoś zmniejszyć ilość proszku do pieczenia? Dość mocno go czuć.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julka · 1 lat temu
      Ja trochę dałam mniej proszku do pieczenia i wyszły bardzo pyszne🧁🧁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pyszne babeczki · 1 lat temu
    Pyszne babeczki 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Witam czy bez dodawania  kawałków czekolady trzeba coś zmienić ? Dodać więcej cukru czy czegoś innego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelina · 1 lat temu
    Super przepis, naprawdę świetne muffinki. Ja zamiast wody gazowanej dodałam zwykłą i wyszły świetne. Spróbuję zrobić z wodą gazowaną tym razem :) naprawdę świetny przepis, polecam:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Polecam zamiast czekolady dodać do środka pół łyżeczki nutelli:) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 1 lat temu
      Chyba lepiej czekoladę bo nutella to w większości olej palmowy 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Czy zamiast wody gazowane mogę dać zwykłą wodę z kranu