100g posiekanej czekolady (nie za drobno) lub groszku czekoladowego
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przyjmuje się, że przy termoobiegu temperaturę ustawiamy niższą o ok. 20 stopni, czyli w tym przepisie będzie to 160 stopni. Czas pieczenia powinien pozostać bez zmian. Proszę sprawdzić patyczkiem, czy są dopieczone w środku.
Również polecam ten przepis z wielu przepisów ten jest najlepszy. Za każdym razem wychodzą takie same i przepyszne. A robię już chyba z 40 raz. Córcia dwa latka wcina jak wściekła je :)