Jagodzianki

226 Komentarzy
Jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).

2

  1. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.

3

4

  1. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.

6

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  4. Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Jagodzianki Jagodzianki JagodziankiJagodzianki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 5 lat temu
    Przepis sprawdzony 3 razy🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Mega, mega, mega pyszne! W ciągu 2 tygodni, dziś piekłam 5 raz . Polecam każdemu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 lat temu
    Jagodzianki to Hit w rodzinie! Modyfikuje sobie tylko treść zawartości np. zamiast jagód dodaje borówkę, lub czekoladę i po prostu poezja... Dziękuję za przepis !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 5 lat temu
    (heart) (ok) (clap)Pierwszy raz udało mi się coś upiec :P wygląda może kiepso ale smakuje bardzo dobrze :3Zamiast jagód użyłam truskawek. A z resztki ciasta ulepiłam kulki z czekoladą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alan · 5 lat temu
    Moje wyszły bardzo twarde :( coś poszło nie tak
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 5 lat temu
      Prawdopodobnie zaparzyłaś drożdże przez to twarde 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 5 lat temu
    Wyszły wyśmienite,fajny przepis będę korzystał częściej🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila Dziewior · 5 lat temu
    bardzo dziękuje za ten przepis, jagodzianki wyszły idealnie (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 5 lat temu
    No to mamy to pyszności
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 5 lat temu
    Super właśnie robię czekam ma ciasto aż wyrośnie zobaczymy co z tego wyjdzie 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 5 lat temu
    Przepis super. Jagodzianki przepyszne. Polecam😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Witam czy zamiast świeżych jagód , mogę dodać dżem jagodowy własnej roboty ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 lat temu
    Wyszły przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Śliczne i przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Po raz pierwszy je zrobiłam i są przepyszne. Dziękuje za przepis 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Przepyszne. Przepis łatwy bardzo dobrze rozpisany. Nie możemy się najeść, tym bardziej, że sami nazbieralisny jagód w lesie. Dziękuję i Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Czy można użyć mrożonych jagód?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 5 lat temu
      Domyślam się, ze tak! Ja do mrożonych owoców dodaje ok 3 łyżek skrobi ziemniaczanej. Nie rozlewają się tak i nie wypływa sok 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 5 lat temu
    Łatwy i szybki przepis :) bez problemu zrobiłam moje pierwsze jagodzianki , pyszne palce lizać ;) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 5 lat temu
    Jagodzianki pyszne, mięciutkie. Nawet upiekłam ciasto drożdżowe z wiśniami z tego przepisu- obłędne. Super przepis, dziękuję pięknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Jagodzianki wyszły przeeeepyszne! Polecam przepis z całego serca 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Bardzo fajny, prosty przepis. Jagodzianki przepyszne 🙂