Muffinki Szwarcwaldzkie
Pyszne, kakaowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną, przypominające słynny Tort Szwarcwaldzki. Muffinki są łatwe w przygotowaniu, a smakują pysznie i prezentują się jak małe torciki.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 220g mąki pszennej
- 30g kakao
- 80g cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200ml mleka
- 80ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
Nadzienie wiśniowe:
- 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
- 1 łyżka cukru
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (40g)
Dodatkowo:
- 12 łyżeczek wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
- ok. 500g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania śmietan- fix
- płatki czekoladowe lub starta czekolada
- 12 czereśni lub wiśni (świeżych, z kompotu lub kandyzowanych)
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
- Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Z każdego muffinka ściąć górę. (Nie trzeba ściągać papilotek, wystarczy je tylko lekko odchylić.).
- Każdy spód muffinka polać 1 łyżeczką wiśniówki.
- Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 300ml kompotu. (Jeśli byłoby za mało uzupełnić wodą). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
- Na spody muffinek wyłożyć kisiel z wiśniami. (Pozostaje trochę niewykorzystanego kisielu). Wstawić na co najmniej 30min. lub dłużej do lodówki.
- Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier puder.
- Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy. Użyłam okrągłej końcówki). Wycisnąć śmietanę na wiśnie. Przykryć górą muffinka i udekorować resztą śmietany. Śmietanę posypać posypką czekoladową i ułożyć czereśnie.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 40 min. | |
Czas pieczenia: |
około 20 min. | |
Czas oczekiwania: |
około 1 godz. | |
Liczba sztuk: |
12 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
O oleju rzepakowym
Coraz szybszy wzrost długości życia jest związany między innymi z rozwojem wiedzy o potrzebach żywieniowych człowieka, jak i wartościach odżywczych poszczególnych składników pożywienia. Wiedza ta stymuluje badania i hodowlę roślin wykorzystywanych w żywieniu człowieka.
Dzisiaj dla zachowania zdrowia zaleca się tzw. biofortyfikację, dietę która powinna dostarczać człowiekowi substancje pochodzenia naturalnego, które wykazują właściwości sprzyjające zachowaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu tzw. nutraceutyków.
Do nutraceutyków należą między innymi: witaminy, związki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, roślinne sterole, flawonoidy, polifenole, błonnik pokarmowy, itd.
Tłuszcze pełnią wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Ok. 30- 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tłuszczów roślinnych, zwłaszcza olejów. Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Codziennie spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.
Występujące w odpowiednich proporcjach egzogenne kwasy omega-3, linolowy i linolenowy, prostaglandyny, prostacyklina, antyoksydanty, tokoferole, kwasu oleinowego przyczyniają się do:
- rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo
- ograniczają procesy zapalne i rozrost nowotworów, zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych
- chronią organizm przed wolnymi rodnikami
- profilaktyki miażdżycy, otyłości i obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu
- rozwój umysłowy, stan emocjonalny i zdrowie psychiczne
Ponadto zawarta witamina A – beta-karoten działa jak przeciwutleniacz i jednocześnie jest niezbędna do funkcjonowania wielu organów człowieka.
Współczesny olej rzepakowy, poza najwyższą wartością zdrowotną, jest olejem o bardzo wysokiej wartości użytkowej:
- bardzo długo pozostaje świeży, znacznie dłużej niż inne popularne oleje w Polsce, czyli słonecznikowy i sojowy
- jest najlepszym tłuszczem do smażenia
- posiada wysokie walory kulinarne – świetnie nadaje się w przygotowaniu surówek i majonezów oraz znakomicie sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego
- świetnie wpływa na urodą – używany jako baza domowych kosmetyków (do twarzy, na dłonie, do ciała)
Więcej na temat oleju rzepakowego:
- naukowe kompendium wiedzy o oleju rzepakowym – ”Olej rzepakowy – nowy surowiec nowa prawda”
- strona internetowa - www.PokochajOlejRzepakowy.pl