Muffinki Szwarcwaldzkie

9 Komentarzy

muffinki szwarcwaldzkie

Pyszne, kakaowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną, przypominające słynny Tort Szwarcwaldzki. Muffinki są łatwe w przygotowaniu, a smakują pysznie i prezentują się jak małe torciki.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 220g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 80g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 80ml oleju  rzepakowego
  • 2 jajka

Nadzienie wiśniowe:

  • 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (40g)

Dodatkowo:

  • 12 łyżeczek wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
  • ok. 500g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan- fix
  • płatki czekoladowe lub starta czekolada
  • 12 czereśni lub wiśni (świeżych, z kompotu lub kandyzowanych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
  5. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Z każdego muffinka ściąć górę. (Nie trzeba ściągać papilotek, wystarczy je tylko lekko odchylić.).

3

  1. Każdy spód muffinka polać 1 łyżeczką wiśniówki.
  2. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 300ml kompotu. (Jeśli byłoby za mało uzupełnić wodą). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Na spody muffinek wyłożyć kisiel z wiśniami. (Pozostaje trochę niewykorzystanego kisielu). Wstawić na co najmniej 30min. lub dłużej do lodówki.

4

  1. Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier puder.
  2. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy. Użyłam okrągłej końcówki). Wycisnąć śmietanę na wiśnie. Przykryć górą muffinka i udekorować resztą śmietany. Śmietanę posypać posypką czekoladową i ułożyć czereśnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

muffinki szwarcwaldzkie

Muffinki Szwarcwaldzkie

Muffinki Szwarcwaldzkie


 

O oleju rzepakowym

Coraz szybszy wzrost długości życia jest związany między innymi z rozwojem wiedzy o potrzebach żywieniowych człowieka, jak i wartościach odżywczych poszczególnych składników pożywienia. Wiedza ta stymuluje badania i hodowlę roślin wykorzystywanych w żywieniu człowieka.

Dzisiaj dla zachowania zdrowia zaleca się tzw. biofortyfikację, dietę która powinna dostarczać człowiekowi substancje pochodzenia naturalnego, które wykazują właściwości sprzyjające zachowaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu tzw. nutraceutyków.

Do nutraceutyków należą między innymi: witaminy, związki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, roślinne sterole, flawonoidy, polifenole, błonnik pokarmowy, itd.

Tłuszcze pełnią wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Ok. 30- 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tłuszczów roślinnych, zwłaszcza olejów. Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Codziennie spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.

Występujące w odpowiednich proporcjach egzogenne kwasy omega-3, linolowy i linolenowy, prostaglandyny, prostacyklina, antyoksydanty, tokoferole, kwasu oleinowego przyczyniają się do:

  • rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo        
  • ograniczają procesy zapalne i rozrost nowotworów, zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych
  • chronią organizm przed wolnymi rodnikami
  • profilaktyki miażdżycy, otyłości i obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu
  • rozwój umysłowy, stan emocjonalny i zdrowie psychiczne

Ponadto zawarta witamina A – beta-karoten działa jak przeciwutleniacz i jednocześnie jest niezbędna do funkcjonowania wielu organów człowieka.

Współczesny olej rzepakowy, poza najwyższą wartością zdrowotną, jest olejem o bardzo wysokiej wartości użytkowej:

  • bardzo długo pozostaje świeży, znacznie dłużej niż inne popularne oleje w Polsce, czyli słonecznikowy i sojowy
  • jest najlepszym tłuszczem do smażenia
  • posiada wysokie walory kulinarne – świetnie nadaje się w przygotowaniu surówek i majonezów oraz znakomicie sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego
  • świetnie wpływa na urodą – używany jako baza domowych kosmetyków (do twarzy, na dłonie, do ciała)

Więcej na temat oleju rzepakowego:

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mika · 10 lat temu
    może być olej słonecznikowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Chciałabym zrobić czekoladowe babeczki z nadzieniem wiśniowym w środku (podobnym jak w tym przepisie)na wysokie formy silikonowe. Jak Pani sądzi, czy przepis na to ciasto się sprawdzi? A może zaproponuje Pani coś innego? ;-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz nadziewać te muffinki dowolnym nadzieniem, jak Ci się podoba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Właśnie zrobiłam wyszły super lecker :) tylko nie dodalam smietan fixu bo nie wiedziałam jak to po niemiecku się nazywa? Dodaje się go żeby krem był gesciejszy ? Ciasto trochę mi się przyklejalo do papilotek , co może być powodem? Zaznacze że wcześniej używałam tych samych papilotek to innych muffinek z Pani przepisów i było porządku.
    Ps. Fajna stronka , wykorzystalam już wiele przepisów ,
    Mogę każdemu polecić
    Pozdrawiam :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko, śmietan fix nie jest konieczny. Dzięki niemu śmietana utrzymuje odpowiednią konsystencję i jest sztywna. Po niemiecku to Sahnesteif. Nie zauważyłam, żeby ciasto inaczej przyklejało się do papilotek niż przy innym cieście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 11 lat temu
    jakiej wielkości wychodzą te muffinki??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 11 lat temu
    Wyglądają wspaniale, jak małe torciku z Czarnego Lasu! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 11 lat temu
    Przepięknie się prezentują: )