
Pyszne, kakaowe muffinki z wiśniowym nadzieniem i bitą śmietaną, przypominające słynny Tort Szwarcwaldzki. Muffinki są łatwe w przygotowaniu, a smakują pysznie i prezentują się jak małe torciki.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na muffinki, wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 220g mąki pszennej
 - 30g kakao
 - 80g cukru
 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 200ml mleka
 - 80ml oleju rzepakowego
 - 2 jajka
 
Nadzienie wiśniowe:
- 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
 - 1 łyżka cukru
 - 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (40g)
 
Dodatkowo:
- 12 łyżeczek wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
 - ok. 500g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 2 opakowania śmietan- fix
 - płatki czekoladowe lub starta czekolada
 - 12 czereśni lub wiśni (świeżych, z kompotu lub kandyzowanych)
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
 - W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
 - Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
 - Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
 - Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
 

- Z każdego muffinka ściąć górę. (Nie trzeba ściągać papilotek, wystarczy je tylko lekko odchylić.).
 

- Każdy spód muffinka polać 1 łyżeczką wiśniówki.
 - Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 300ml kompotu. (Jeśli byłoby za mało uzupełnić wodą). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Na spody muffinek wyłożyć kisiel z wiśniami. (Pozostaje trochę niewykorzystanego kisielu). Wstawić na co najmniej 30min. lub dłużej do lodówki.
 

- Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier puder.
 - Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy. Użyłam okrągłej końcówki). Wycisnąć śmietanę na wiśnie. Przykryć górą muffinka i udekorować resztą śmietany. Śmietanę posypać posypką czekoladową i ułożyć czereśnie.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 40 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 20 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 1 godz. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
12 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 



O oleju rzepakowym
Coraz szybszy wzrost długości życia jest związany między innymi z rozwojem wiedzy o potrzebach żywieniowych człowieka, jak i wartościach odżywczych poszczególnych składników pożywienia. Wiedza ta stymuluje badania i hodowlę roślin wykorzystywanych w żywieniu człowieka.
Dzisiaj dla zachowania zdrowia zaleca się tzw. biofortyfikację, dietę która powinna dostarczać człowiekowi substancje pochodzenia naturalnego, które wykazują właściwości sprzyjające zachowaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu tzw. nutraceutyków.
Do nutraceutyków należą między innymi: witaminy, związki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, roślinne sterole, flawonoidy, polifenole, błonnik pokarmowy, itd.
Tłuszcze pełnią wiele istotnych ról w organizmie człowieka. Ok. 30- 35% energii powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na rzecz tłuszczów roślinnych, zwłaszcza olejów. Olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Codziennie spożywanie ok. 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3.
Występujące w odpowiednich proporcjach egzogenne kwasy omega-3, linolowy i linolenowy, prostaglandyny, prostacyklina, antyoksydanty, tokoferole, kwasu oleinowego przyczyniają się do:
- rozkurczu tętnic, zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, działają przeciwzakrzepowo
 - ograniczają procesy zapalne i rozrost nowotworów, zmniejszają ryzyko nowotworów złośliwych
 - chronią organizm przed wolnymi rodnikami
 - profilaktyki miażdżycy, otyłości i obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu
 - rozwój umysłowy, stan emocjonalny i zdrowie psychiczne
 
Ponadto zawarta witamina A – beta-karoten działa jak przeciwutleniacz i jednocześnie jest niezbędna do funkcjonowania wielu organów człowieka.
Współczesny olej rzepakowy, poza najwyższą wartością zdrowotną, jest olejem o bardzo wysokiej wartości użytkowej:
- bardzo długo pozostaje świeży, znacznie dłużej niż inne popularne oleje w Polsce, czyli słonecznikowy i sojowy
 - jest najlepszym tłuszczem do smażenia
 - posiada wysokie walory kulinarne – świetnie nadaje się w przygotowaniu surówek i majonezów oraz znakomicie sprawdza się w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego
 - świetnie wpływa na urodą – używany jako baza domowych kosmetyków (do twarzy, na dłonie, do ciała)
 
Więcej na temat oleju rzepakowego:
- naukowe kompendium wiedzy o oleju rzepakowym – ”Olej rzepakowy – nowy surowiec nowa prawda”
 - strona internetowa - www.PokochajOlejRzepakowy.pl