Jagodzianki

223 Komentarzy
Jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).

2

  1. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.

3

4

  1. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.

6

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  4. Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Jagodzianki Jagodzianki JagodziankiJagodzianki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    piotr · 10 lat temu
    posmaruj od wewnątrz jajkiem nie powinno się rozkleić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Nie wiem czy wszystko jest ok bo ciasto miało być rzadkie a moje wyszło dość gęste...dodam że tym razem grzecznie odmierzałam wszystkie składniki przy pomocy wagi kuchennej. Jest szansa że jeszcze urośnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joasia · 10 lat temu
    Witam , a czy mozna zrobic te buleczki z nadzieniem z nutelli? bardzo prosze o odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andy · 10 lat temu
    Właśnie włożyłem drugą blachę z jagodziankami do piekarnika, pierwsze wyszły przecudnie. Po polukrowaniu skosztuję (jeszcze godzina :sad: ), mam nadzieję, że są tak smakowite na jakie wyglądają.
    Zamiast świeżych czy mrożonych jagód, wykorzystałem odsączone jagody z letnich przetworów (wekowane jagody w cukrze) - być może dlatego sok z owoców nie wypłynął.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam wszystkich łasuchów :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dewiś · 10 lat temu
    Przepis - OBLĘDNY !!! :D to najpyszniejsze buleczki jakie w życiu jedliśmy , Zrobilam z 3 porcji dając 1,5kg prawdziwych czarnych jagód zbieranych latem , tylko dodalam do nich oprócz cukru 1 lyżke mąki ziemniaczane i farsz tak nie wyplywa - po prostu ścina się i zostaje w środku ... Ciasto wyrobiłam maszyna do pieczenia chleba ;-) co dalo ze są świetnie wyrobione i wyrosniete , kilka osób je jadlo i każdy stwierdzal ze po prostu - Niebo w gębie !
    Dziekuje za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 10 lat temu
    przepis prosty i wyszło pysznie... ale mam jedno pytanie jak te bułki skleić żeby nadzienie nie wyciekało podczas pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grzesiek · 10 lat temu
    moze nie wygladaja najlepiej, ale sam zrobilem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 10 lat temu
    pyszne,proste-polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nik · 10 lat temu
    Niestety nie mam dostępu do świeżych drożdży :( Czy może Pani podać ile suchych potrzeba w tym przepisie? Z góry dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    meren · 10 lat temu
    cos mi tu sie nie zgaDZA. W ZACZYNIE JEST SZKLANKA MLEKA I 4 ŁYZEZKI MAKI.. POTEM DODAJEMY PÓŁ KILO MAKI.. JAK CIASTO MA BYĆ LUŹNE?? ja włąsnie na tym etapie jestem:) i ciasto sie zrobiło wiórkowate:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 10 lat temu
    Przepis prosty-mówi wam to amatorka, wiec bierzcie sie do roboty,to odnajdziecie smak dzieciństwa, maz patrzy na mnie z podziwem,dziecko kocha ,sąsiedzi przekupieni. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baska · 10 lat temu
    Wspanialy przepis, zrobione I zjedzone :) Dziekuje. Baska
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karina · 10 lat temu
    Przepis "pewniak",ciasto można rozwałkować cieniutko-wyszło mi 20 jagodzianek peeełnych świeżutkich jagód! mniam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kiki · 10 lat temu
    Przepis pewnie ok ale mi nie wyszlo..pierwsze i ostatnie jagodzianki w moim zyciu buuu nie jestem krolowa kuchni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Robię dziś drugi raz, pierwsze wyszły SUPER ! Ciasto nie jest takie rzadkie, jak w opisie, normalna konsystencja, Nieważne, Najważniejsze że są pycha, ja posypuję po wierzchu cukrem trzcinowym, Smacznego :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    Super przepis! Polecam, dziś zrobiłam i wszystkim bardzo smakuje :) Połowa jagód mi została, ale to nic. Ważne, że przepis godny polecenia. Dziękuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    patrycja · 10 lat temu
    zrobiłam i jestem zachwycona!! PRZEPYSZNE!!! Polecam wszystkim ten przepis! Najlepsze jagodzianki na całym świecie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Świetne godne polecenia robiłam z 2 porcji bo 1 to za mało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinia · 10 lat temu
    Właśnie skorzystałam z owego przepisu na jagodzianki ;) Bardzo smaczne, jednak nieporównywalne do jagodzianek wg mojej mamy. Aczkolwiek polecam ! Dzięki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KATARZYNA · 10 lat temu
    niebezpiecznie szybko znikają i znowu trzeba robić nowe :) Bardzo bardzo smaczne, kombinację z budyniem zamiast jagód uważam za udaną