Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).
Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.
Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.
Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. Drożdże instant mieszamy z mąką i dodajemy pozostałe składniki, bez konieczności robienia zaczynu.
Super przepis ale ma jagodzianki mają jedną, bardzo poważną wadę - one znikają ....wydawało mi się że 16 szt to dużo, a ledwo się sama na 3 załapałam.... następnym razem robię podwójną porcję :) trochę popękały ale ja lubię mocno nadziane , i zamiast lukru , którego u mnie nikt nie lubi po prostu cukier puder
Robiłam pierwszy raz jagodzianki z moją mamą i wyszły przepyszne. Samo ciasto jest naprawdę smaczne i będziemy robić to ciasto z innymi owocami lub z twarogiem😋. Pozdrawiam
Ciasto na jagodzianki przepycha!!! Pierwszy raz z kuzynką robiłyśmy i wyszły najlepsze jakie dotąd jadłyśmy. Dziękuje za przepis, wrócił smak dzieciństwa i poznały go nasze dzieci ;)
:D (clap)Zrobilam 64 sztuki oczywiście z przerwami.Super przepis.Wszystkim smakowało.Robilam pierwszy raz jagodzianki.Teraz jest czas na śliwki i zrobię z nimi.Bardzo polecam