Jagodzianki

223 Komentarzy
Jagodzianki

Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie:

  • 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).

2

  1. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.

3

4

  1. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.

6

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
  4. Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Jagodzianki Jagodzianki JagodziankiJagodzianki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 3 miesięcy temu
    Mega przepyszne i prosty przepis .Znikają momentalnie 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 miesięcy temu
    Jak zastąpić świeże drożdże suchymi w tym przepisie? Czy ciasto nie będzie suche? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Drożdży suchych używamy o połowę mniej niż świeżych. Ja często daję ich jeszcze mniej, stosując przelicznik: 25 g świeżych drożdży= 7 g drożdży instant. Drożdże instant mieszamy z mąką i dodajemy pozostałe składniki, bez konieczności robienia zaczynu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maryna · 4 miesięcy temu
    Korzystam z mrożonych jagód, czy przed nadzieniem mam je rozmrozić ? Czy dodać zmrożone do nadzienia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 6 miesięcy temu
    bułeczki są rewelacyjne poleca wszyskim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paskuda · 1 lat temu
    Super przepis ale ma jagodzianki mają jedną, bardzo poważną wadę - one znikają ....wydawało mi się że 16 szt to dużo, a ledwo się sama na 3 załapałam.... następnym razem robię podwójną porcję :) trochę popękały ale ja lubię mocno nadziane , i zamiast lukru , którego u mnie nikt nie lubi po prostu cukier puder 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Pyszne, następnym razem podwójna porcja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Robię właśnie dziś już 3 razy z tego przepisu i są zajeb......❤️❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia · 1 lat temu
    Jagodzianki wyszły super, najlepsze ciasto jakie jadłam, mięciusienkie i smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Bardzo smaczne, świetny przepis 👌👏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 1 lat temu
    Właśnie robię pierwszy raz i jestem ciekawa czy wyjdą 😱
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Naprawdę super przepis! Wyszły pyszne. Pierwszy raz piekłam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia Treichel · 1 lat temu
    Robiłam pierwszy raz jagodzianki z moją mamą i wyszły przepyszne. Samo ciasto jest naprawdę smaczne i będziemy robić to ciasto z innymi owocami lub z twarogiem😋. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    A czy mogą być mrożone jagody? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Patrycja · 1 lat temu
      Hej robiłam jagodzianki z tego przepisu wyszły rewelacja i jagody były mrożone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Pyszne drożdżówki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Ciasto na jagodzianki przepycha!!! Pierwszy raz z kuzynką robiłyśmy i wyszły najlepsze jakie dotąd jadłyśmy. Dziękuje za przepis, wrócił smak dzieciństwa i poznały go nasze dzieci ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 1 lat temu
    Super przepis... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    Bardzo polecam ten przepis, skórka cytrynowa to doskonały pomysł. Wyszło pysznie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 1 lat temu
    Wyszły przepyszne, zjedzone jeszcze ciepłe ☺️ dziękuję za przepis🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 1 lat temu
    Pierwszy raz i jakie dobre,mysłałem że nie wyjdą. Dziś z truskawkami robię.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    :D (clap)Zrobilam 64 sztuki oczywiście z przerwami.Super przepis.Wszystkim smakowało.Robilam pierwszy raz jagodzianki.Teraz jest czas na śliwki i zrobię z nimi.Bardzo polecam