
Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
 - 250 ml mleka, lekko ciepłego
 - 50 g cukru
 - 25 g świeżych drożdży
 - 75 g masła, temperatura pokojowa
 - szczypta soli
 - 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - skórka starta z połowy cytryny
 
Nadzienie:
- 500 g jagód lub borówki amerykańskiej
 - 3 łyżki cukru pudru
 
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
 - 4 łyżki wrzątku
 
Dodatkowo:
- 1 jajko
 - 1 łyżka mleka
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
 - Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na kawałki), startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. (Można zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki).
 - Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
 - Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blat posypany mąką i uformować wałek. Wałek podzielić na 16 części. (Dzielę wałek na pół i każdą część znowu na pół itd., aż uzyskam 16 kawałków).
 

- Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem pudrem.
 - Każdy kawałek ciasta uformować w kulę i rozpłaszczyć ją na ręce. Na środku nałożyć dużą łyżkę jagód i zlepić brzegi, jak pieroga. Uformować podłużną bułeczkę.
 


- Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między nimi. (Bułeczki ułożyłam na dwóch blachach). Pozostawić do podrośnięcia na 10 minut.
 

- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra- dół).
 - Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
 - Przygotować lukier: Rozetrzeć cukier puder (najlepiej przesiany) z wrzątkiem na gładką masę. Lekko ciepłe lub zimne jagodzianki polukrować.
 
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Polska  | 
|
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni | 
 
 
