Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Witam czy może być ser biały z wiaderka gotowy mielony użyty do oponek serowych . Zamiast śmietanki można dodać naturalny jogurt typu greckiego czy musi być śmietanka kwasna . Mam to i to. Kiedyś nie dodawałam śmietanki do oponek serowych. Ja jeszcze dodawałam do ciasta pianę ubiata z białek od żółtek z szczypta soli ubijalam ba sztywno i równie były bardzo puszyste oponiki serowe. Tak babcia robiła moja i przepis jest taki sam. Tyle że ubijalam pianę z białek na sztywno dodawaka. Do ciasta . Śmietany nie dodawałam. Z białkami ubitymi na sztywno oponki wychodziły bardzo puszyste i dlugo świeże były. Najlepsze są tego dnia kiedy są robione . Smacznego .